BibTex RIS Kaynak Göster

Kolesterol Diyetli Farelerde Submandibular Bez Ekstrelerinin Serum Çinko Düzeyine Etkileri: The Effects of Submandibular Gland Extracts on the Serum Zinc Levels of Cholesterol Fed Mice

Yıl 1987, , 18 - 23, 01.06.1987
https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000484

Öz

Diyetteki Z n m i k t a r ı n ı n farklandırılması p l a z m a total v e H D L kolesterol düzeylerine etki eder. E G F prekürsör m o l e k ü l ü n ü n d ö n ü ş ü m ü n d e e n z i m p r o t e i n i moleküle bağlı kaldığı için sabit, yüksek molekül ağırlıklı bir kompleks oluşur. Zn iyonu bu kompleksi d a h a fazla stabilize edebilir. Bu n e d e n l e r l e kolesterol diyeti, s e r u m Zn iyonu ve E G F aktivitesi taşıyan s u b m a n d i b u l a r bez ( S M G ) ekstrelerinin etkilerinin birbiri ile bağlantısını araştırdık. Bir ay % 1 g kolesterol + % 3 g mısır yağı eklenmiş diyeti ile beslenen erkek fareler kullanıldı. E G F aktivitesi k o n t r o l edilmiş erkek fare S M G ekstreleri deneklere 10 g ü n enjekte edildi. S e r u m Zn iyonu düzeyleri, kolesterol diyetli g r u p t a belirgin artış gösterdi. Ekstreli g r u p t a k i artış belirgin b u l u n m a d ı . K o l e s t e r o l Diyetli F a r e l e r d e S u b m a n d i b u l a r . . . We used t h e m a l e mice w h i c h were fed -4- 1% g cholesterol + 3 % g c o r n oil for o n e m o n t h . We p r e p a r e d the s u b m a n d i b u l a r g l a n d extracts o f m a l e mice a n d controlled the E G F activity. T h e s e extracts were injected for 10 days to the m a l e mice. T h e r e was a significant increase in the s e r u m zinc levels of cholesterol diet g r o u p . T h e increase of the s e r u m Zn levels of cholesterol diet + S M G extract g r o u p were n o t significant

T h e Effects o f S u b m a n d i b u l a r G l a n d Extracts o n t h e S e r u m Z i n c Levels of Cholesterol F e d M i c e

Yıl 1987, , 18 - 23, 01.06.1987
https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000484

Öz

P l a s m a total cholesterol a n d H D L - c h o l e s t e r o l levels a r e affected by v a r y i n g t h e a m o u n t of zinc in t h e diet. In t h e process of the conversion o f t h e E G F precursor molecule, t h e stable h i g h m o l e c u l a r weight c o m p l e x is formed since the b i n d i n g p r o t e i n (enzym) r e m a i n s a t t a c h e d . Z i n c ion m a y further stabilize t h e complex. T h a t is w h y we investigated t h e r e l a t i o n b e t w e e n cholesterol diet s e r u m zinc level a n d t h e effect o f s u b m a n d i b u l a r g l a n d ( S M G ) extract which h a d E G F activity

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA85DC67VY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Deniz Erbaş Bu kişi benim

Bilge Gönül Bu kişi benim

Gülin Güvendik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1987
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 1987
Yayımlandığı Sayı Yıl 1987

Kaynak Göster

APA Erbaş, D., Gönül, B., & Güvendik, G. (1987). T h e Effects o f S u b m a n d i b u l a r G l a n d Extracts o n t h e S e r u m Z i n c Levels of Cholesterol F e d M i c e. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 17(1), 18-23. https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000484
AMA Erbaş D, Gönül B, Güvendik G. T h e Effects o f S u b m a n d i b u l a r G l a n d Extracts o n t h e S e r u m Z i n c Levels of Cholesterol F e d M i c e. Ankara Ecz. Fak. Derg. Haziran 1987;17(1):18-23. doi:10.1501/Eczfak_0000000484
Chicago Erbaş, Deniz, Bilge Gönül, ve Gülin Güvendik. “T H E Effects O F S U B M a N D I B U L a R G L a N D Extracts O N T H E S E R U M Z I N C Levels of Cholesterol F E D M I C E”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 17, sy. 1 (Haziran 1987): 18-23. https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000484.
EndNote Erbaş D, Gönül B, Güvendik G (01 Haziran 1987) T h e Effects o f S u b m a n d i b u l a r G l a n d Extracts o n t h e S e r u m Z i n c Levels of Cholesterol F e d M i c e. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 17 1 18–23.
IEEE D. Erbaş, B. Gönül, ve G. Güvendik, “T h e Effects o f S u b m a n d i b u l a r G l a n d Extracts o n t h e S e r u m Z i n c Levels of Cholesterol F e d M i c e”, Ankara Ecz. Fak. Derg., c. 17, sy. 1, ss. 18–23, 1987, doi: 10.1501/Eczfak_0000000484.
ISNAD Erbaş, Deniz vd. “T H E Effects O F S U B M a N D I B U L a R G L a N D Extracts O N T H E S E R U M Z I N C Levels of Cholesterol F E D M I C E”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 17/1 (Haziran 1987), 18-23. https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000484.
JAMA Erbaş D, Gönül B, Güvendik G. T h e Effects o f S u b m a n d i b u l a r G l a n d Extracts o n t h e S e r u m Z i n c Levels of Cholesterol F e d M i c e. Ankara Ecz. Fak. Derg. 1987;17:18–23.
MLA Erbaş, Deniz vd. “T H E Effects O F S U B M a N D I B U L a R G L a N D Extracts O N T H E S E R U M Z I N C Levels of Cholesterol F E D M I C E”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, c. 17, sy. 1, 1987, ss. 18-23, doi:10.1501/Eczfak_0000000484.
Vancouver Erbaş D, Gönül B, Güvendik G. T h e Effects o f S u b m a n d i b u l a r G l a n d Extracts o n t h e S e r u m Z i n c Levels of Cholesterol F e d M i c e. Ankara Ecz. Fak. Derg. 1987;17(1):18-23.

Kapsam ve Amaç

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.