Amaç: Bu derlemede,
geçmişiyle başlayıp kinoa hakkındaki güncel bilgileri, kinoanın botanik, kimyasal
ve biyolojik özelliklerini, beslenme profilini de kapsayacak şekilde özetlemek
amaçlanmıştır.
Sonuç ve Tartışma: Kinoa
(Chenopodium quinoa Willd.) geleneksel olarak Güney Amerika kültürleri
tarafından binlerce yıldır tüketilen ve günümüzde dünya genelinde işlevsel bir
gıda olarak dikkat çeken tahıl benzeri (pseudocereal) bir bitkidir. Yüksek
miktarda içerdiği protein, lipid, lif, vitamin ve minerallerin yanı sıra
mükemmel bir esansiyel amino asit dengesine sahiptir. Kinoanın saponinler,
fitosteroller, fitoekdisteroitler, fenolikler, betalinler ve glisin betain gibi
çok sayıda fitokimyasal madde içerdiği bulunmuştur. Bu bileşikler, metabolik,
kardiyovasküler ve gastrointestinal sağlık üzerine faydalı etkiler
gösterebilir. Kinoanın biyolojik özelliklerini tam olarak anlayabilmek için
klinik çalışmları da kapsayacak şekilde fitokimyasal biyoyararlanımı, etki
mekanizmaları ve etkileşimleri üzerinde daha çok araştırma yapılması
gerekmektedir.
Objective: In this review, it is aimed to summarize
current knowledge about quinoa starting with its history then following
botanical, chemical and biological, and its nutritional profile.
Result and Discussion: Quinoa
(Chenopodium quinoa Willd.) is a pseudocereal plant which is traditionally
consumed by South American cultures for thousands of years and today it is a
remarkable plant worldwide as a functional food. Besides its high protein,
lipid, fiber, vitamins and mineral content it is also has an excellent balance
of essential amino acids. Quinoa has been found to contain numerous
phytochemicals including saponins, phytosterols, phytoecdysteroids, phenolics,
betalains and glycine betain. These compounds may exert beneficial effects on
metabolic, cardiovascular, and gastrointestinal health. In order to fully understand the biological properties of quinoa, more
research is needed on phytochemical bioavailability, mechanisms of action and
interactions, including clinical studies.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eczacılık ve İlaç Bilimleri |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 26 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 14 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.