Araştırma Makalesi

TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Cilt: 45 Sayı: 1 18 Ocak 2021
PDF İndir
EN TR

TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Öz

Amaç: Cotoneaster Medik. türlerinin hibritleşmeye yatkın olması, türlerin birbirleriyle ve Amelanchier Medik. türleri ile karıştırılıyor olması nedeniyle cinsin “Cotoneaster integerrimus Medik., C. tomentosus (Aiton) Lindl., C. melanocarpus (Bunge) Fischer, C. nummularia Fisch. & Mey., C. morulus Pojark.” türleri üzerinde ayrıntılı morfolojik çalışma ile karşılaştırmalı olarak morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma materyalleri herbaryum kayıtları dikkate alınarak doğal yetişme ortamlarında fotoğraflanıp herbaryum örneği ve %70’lik alkol içinde korunacak şekilde numuneler alınmıştır. Bu materyaller ayrıntılı bir şekilde stereomikroskop altında incelenip fotoğraflanmıştır. Elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak verilip, cinse ait teşhis anahtarı güncellenmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Üzerinde çalışma yürüttüğümüz türleri morfolojik olarak birbirlerinden ayıran en önemli karakterlerinin petal rengi, petiyol uzunluğu, meyve rengi ve yaprak ile meyve boyutu olduğu görülmüştür. Bu özellikler haricinde morfolojik teşhisin çok zor olabileceği belirlenmiştir. Ayrıca Davis’e ait Türkiye Florası kitabında incelediğimiz türlere ait eksik olan tohum özellikleri ve yeni bir kayıt olan C. tomentosus türüne ait morfolojik özellikler güncellenmiştir. 5 türün yetiştiği adresler verilmiş ve ayrıca Türkiye haritasında yayılış yerleri işaretlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Müdürlüğü (BAP)

Proje Numarası

13L3336010

Teşekkür

Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Müdürlüğü (BAP)’ne, “Türkiye’de doğal olarak yetişen Cotoneaster Medik. (Rosaceae) türleri üzerinde Farmasötik Botanik yönünden araştırmalar” adlı doktora tez çalışmasına 13L3336010 numaralı proje ile destek sağladığı için teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. [1] Bremer, B., Bremer, K., Chase, M. W., Fay, M. F., Reveal, J. L., Bailey, L. H., Soltis, D. E., Soltis, P. S., Stevens, P. F., Anderberg, A. A., Moore, M. J., Olmstead, R. G., Rudall, P. J., Sytsma, K. J., Tank, D. C., Wurdack, K., Xiang, J. Q. Y., & Zmarzty, S. (2009). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III. Botanical Journal of the Linnean Society, 161(2). https://doi.org/10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x
  2. [2] Chase, M. W., Christenhusz, M. J. M., Fay, M. F., Byng, J. W., Judd, W. S., Soltis, D. E., Mabberley, D. J., Sennikov, A. N., Soltis, P. S., Stevens, P. F. (2016). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV. Botanical Journal of the Linnean Society, 181(1). https://doi.org/10.1111/boj.12385
  3. [3] Erik, S., & Tarıkahya, B. (2004). Türkiye florası üzerine. Kebikeç, 17, 139–163.
  4. [4] Evans, W. (2002). Trease and Evans’ pharmacognosy (15th ed.). WB Saunders.
  5. [5] Heywood, V., Brummitt, R., Culham, A., & Seberg, O. (2007). Flowering Plant Families of the World (Revised ed). Firefly Books.
  6. [6] POWO. (2020). Plants of the World Online. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. http://www.plantsoftheworldonline.org/
  7. [7] Browicz, K. (1972). Cotoneaster. In P. H. Davis (Ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands (pp. 129–132). Edingburg University Press.
  8. [8] Güner, A. (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler) (A. Güner, S. Aslan, T. Ekim, M. Vural, & M. T. Babaç (eds.)). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. https://books.google.com.tr/books?id=5Cu3AQAACAAJ

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eczacılık ve İlaç Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

18 Ocak 2021

Gönderilme Tarihi

2 Kasım 2020

Kabul Tarihi

11 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 45 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Hürkul, M. M., & Köroğlu, A. (2021). TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 45(1), 12-33. https://doi.org/10.33483/jfpau.819798
AMA
1.Hürkul MM, Köroğlu A. TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2021;45(1):12-33. doi:10.33483/jfpau.819798
Chicago
Hürkul, Muhammed Mesud, ve Ayşegül Köroğlu. 2021. “TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 45 (1): 12-33. https://doi.org/10.33483/jfpau.819798.
EndNote
Hürkul MM, Köroğlu A (01 Ocak 2021) TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 45 1 12–33.
IEEE
[1]M. M. Hürkul ve A. Köroğlu, “TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ”, Ankara Ecz. Fak. Derg., c. 45, sy 1, ss. 12–33, Oca. 2021, doi: 10.33483/jfpau.819798.
ISNAD
Hürkul, Muhammed Mesud - Köroğlu, Ayşegül. “TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 45/1 (01 Ocak 2021): 12-33. https://doi.org/10.33483/jfpau.819798.
JAMA
1.Hürkul MM, Köroğlu A. TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2021;45:12–33.
MLA
Hürkul, Muhammed Mesud, ve Ayşegül Köroğlu. “TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, c. 45, sy 1, Ocak 2021, ss. 12-33, doi:10.33483/jfpau.819798.
Vancouver
1.Muhammed Mesud Hürkul, Ayşegül Köroğlu. TÜRKİYE’DE DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI COTONEASTER MEDIK. (ROSACEAE) TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 01 Ocak 2021;45(1):12-33. doi:10.33483/jfpau.819798

Kapsam ve Amaç

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.