Tıbbi ve ekonomik olarak oldukça büyük bir öneme sahip olan ve Türkiye’de çörek otu olarak bilinen
Nigella sativa, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmektedir. Yağının en önemli bileşiği timokinondur.
Nigella sativa alternatif tıpta kanser, romatizma, başağrısı ve daha birçok hastalığa karşı binlerce yıldır
kullanılmaktadır. Bu çalışmada; Ankara’da bulunan aktarlardan temin edilmiş 10 farklı çörekotu tohumu ve
yağı, içerdikleri timokinon miktarlarına göre yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile incelenmiştir.
Medicinally and economically important plant Nigella sativa L., popularly known as çörek otu in Turkey,
is cultivated in many parts of Turkey. The most important component of its oil is thymoquinone. Nigella sativa
is used in alternative medicine to treat cancer, rheumatism, headaches, and many diseases for thousands of
years. In this study, 10 different seed and seed oil samples that have been supplied from local markets in Ankara,
were investigated for their thymoquinone contents by HPLC.
Diğer ID | JA98GR99JT |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 41 Sayı: 1 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.