BibTex RIS Kaynak Göster

COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS

Yıl 2006, Cilt: 35 Sayı: 2, 95 - 101, 01.06.2006
https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000053

Öz

The fennel (Foenicilum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Miller) is an annual plant of Apiaceae. It is widely used as flavouring agent in foodstuffs. It also is used commonly a as stimulation of gastrointestinal in folk medicine. The fruits are rich in essential oil and the main constituents at different cultivated conditions were found to be trans-anethole 60.6-87.0 %, anisaldehyde 6.1-21.3 %, estragole 3.211.7 %, α-fenchone 0.7-3.2 %, limonene 0.3-2.5 %, carvone 0.3-1.0 % and cis-anetol 0.2-0.9 %. The results of GC and GC/MS analysis showed that the fruits should be cultivated at nitrogenous conditions for volatile oil yield and composition. The effect of different fertilizers and doses on the yield and ratio of main components of the volatile oil are evaluated

FARKLI KOŞULLARDA YETİŞTİRİLEN REZENE MEYVELERİNİN UÇUCU YAĞ BİLEŞENLERİ : COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS

Yıl 2006, Cilt: 35 Sayı: 2, 95 - 101, 01.06.2006
https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000053

Öz

Rezene (Foeniculum vulgare Miller subsp. vulgare var. dulce (Miller) Apiceae familyasına ait tek yıllık bir bitkidir. Rezene genellikle koku ve tad düzeltici olarak yemeklerde baharat olarak kullanılır. Ayrıca gaz giderici olarak halk hekimliğinde yaygın kullanıma sahiptir. Rezene; uçucu yağ bakımından zengin bir bitkidir ve meyvelerinin farklı kültür koşullarına bağlı olarak ana bileşenleri trans-anetol % 60.6-87.0, anisaldehit % 6.1-21.3, estragol % 3.2-11.7, α-fenkon % 0.7-3.2, limonen % 0.3-2.5, karvon % 0.3-1.0 ve cis-anetol % 0.2-0.9 aralığında bulunmuştur. GK ve GK/MS analizleri sonuçları uçucu yağ verimi ve bileşenleri bakımından rezenenin kültüründe azotlu gübrelemenin gerektiğini göstermiştir. Bu çalışmada farklı gübre ve dozlarının rezenenin uçucu yağ verim ve bileşenleri üzerine etkisi değerlendirilmiştir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA64SZ34RS
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yüksel Kan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2006
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 35 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kan, Y. (2006). COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 35(2), 95-101. https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000053
AMA Kan Y. COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS. Ankara Ecz. Fak. Derg. Haziran 2006;35(2):95-101. doi:10.1501/Eczfak_0000000053
Chicago Kan, Yüksel. “COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 35, sy. 2 (Haziran 2006): 95-101. https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000053.
EndNote Kan Y (01 Haziran 2006) COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 35 2 95–101.
IEEE Y. Kan, “COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS”, Ankara Ecz. Fak. Derg., c. 35, sy. 2, ss. 95–101, 2006, doi: 10.1501/Eczfak_0000000053.
ISNAD Kan, Yüksel. “COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 35/2 (Haziran 2006), 95-101. https://doi.org/10.1501/Eczfak_0000000053.
JAMA Kan Y. COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2006;35:95–101.
MLA Kan, Yüksel. “COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, c. 35, sy. 2, 2006, ss. 95-101, doi:10.1501/Eczfak_0000000053.
Vancouver Kan Y. COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL OF FENNEL FRUITS CULTIVATED AT DIFFERENT CONDITIONS. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2006;35(2):95-101.

Kapsam ve Amaç

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.