Öz
Amaç: Yarrowia lipolytica enzimler, organik asitler, proteinler, yüzey aktif maddeler gibi çeşitli metabolitler üreten ve bazı biyotransformasyon ve biyoremediasyon reaksiyonlarında endüstriyel potansiyele sahip olan aerobik dimorfik bir mayadır. Endüstriyel üretimlere bir ön çalışma olması amacıyla, bu çalışmada Y. lipolytica suşunun yoğurt kremasından izole edilmesi, moleküler karakterizasyonunun yapılması ve lipolitik aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Ankara'daki farklı yerel süt üreticilerinin sütü fermente ederek elde ettikleri ev yapımı yoğurt kaymaklarından toplam 10 örnek alınmıştır. Yarrowia türlerinin izolasyonunda Yeast-Pepton-Gliserol (YPG) sıvı besiyeri ve Yarrowia lipolytica Distinctive (YLD) agar besiyeri kullanılmıştır. Y. lipolytica'nın tür tanımlaması ITS-Polimerize zincir reaksiyonu analizi ile yapılmıştır. Lipolitik aktivite; Rodamin-B/Zeytin yağı agar besiyeri prosedürü ile belirlenmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Ev yapımı yoğurt kaymağı örneklerinden YPG besiyerinde gelişen maya kolonileri izole edilmiştir. Maya izolatları Gram boyama yöntemi ile boyanmış ve Gram pozitif boyananlar YLD agar üzerine inoküle edilmiştir. İnkübasyon süresi sonunda YLD agar üzerinde gelişen kahverengi pigmentli koloniler Yarrowia türü olarak seçilmiştir. Moleküler karakterizasyon sonuçlarına göre kahverengi pigmentli bir koloni toplam 358 baz, %100 dizi uyum oranı ve %100 benzerlik oranı ile Yarrowia lipolytica olarak tanımlanmış ve suşun lipaz pozitif olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda izole edilen Y. lipolytica suşunun çeşitli özelliklerinden faydalanmak üzere, endüstriyel üretimlerde kullanılabilecek bir üretici kültür olarak geliştirilmesi, yapılacak ileriki çalışmalarla desteklenmelidir.