Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE'DE DÖRT FARKLI LOKASYONDAN TOPLANAN AJUGA ORIENTALIS L.'İN UÇUCU BİLEŞENLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl 2022, Cilt: 46 Sayı: 3, 853 - 858, 30.09.2022
https://doi.org/10.33483/jfpau.1098785

Öz

Amaç: Bu çalışmada, Türkiye'de Antalya, Balıkesir, Erzurum ve Samsun'dan toplanan A. orientalis'in uçucu bileşenlerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: A. orientalis'in mikrodistilasyonla elde edilen uçucu bileşenleri GC-FID ve GC-MS sistemleri ile eş-zamanlı olarak belirlenmiştir.
Sonuç ve Tartışma: o-Krezol üç ilin (Erzurum ili hariç) uçucu yağlarında ortak ana bileşik olarak bulunmaktadır. Uçucu maddelerin ana bileşikleri Erzurum ili için metil hekzadekanoat (%15.8), linalol (%11.4) ve hekzahidrofarnesil aseton (%9.0); Samsun ili için o-krezol (%43.7), metil oleat (%10.1) ve metil linoleat (%9,1); Antalya ili için o-kresol (%75.2); Balıkesir ili için hekzadekanoik asit (%20.3), o-krezol (%10.8) ve dihidroaktinidiolid (%10.8). Erzurum ili hariç tüm lokaliteler yağ asidi+ester yönünden zengindir.

Kaynakça

  • 1. Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, M. (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını: Türkiye
  • 2. Ben Jannet, H., Chaari, A., Bakhrouf, A., Mighri, Z. (2006). Structure antibacterial activity relationship of secondary metabolites from Ajuga pseudoiva Rob. leaves. Natural Product Research. 203, 299-304. [CrossRef]
  • 3. Guo, P., Li, Y., Xu, J., Liu, C., Ma, Y., Guo, Y. (2011). Bioactive neo-clerodane diterpenoids from the whole plants of Ajuga ciliata Bunge. Journal of Natural Products. 747, 1575-1583. [CrossRef]
  • 4. Makni, M., Haddar, A., Kriaa, W., Zeghal, N. (2011). Antioxidant, free radical scavenging, and antimicrobial activities of Ajuga iva leaf extract. International Journal of Food Properties. 164, 756-765. [CrossRef]
  • 5. Davis, P.H. (1982). Ajuga L. In: P.H. Davis (Ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 7. UK: Edinburgh University Press.
  • 6. Sajjadi, S.E., Ghannadi, A. (2004). Volatile oil composition of the aerial parts of Ajuga orientalis L. from Iran. Zeitschrift für Naturforschung. 59c, 166-168. [CrossRef]
  • 7. Küçükbay, F.Z., Kuyumcu, E., Yıldız, B. (2013). Essential oil composition from the aerial parts of Ajuga orientalis L. growing in Turkey. Asian Journal of Chemistry. 25, 9126-9128. [CrossRef]
  • 8. Dönmez, Ş. (2019). Volatile oil composition of Ajuga species of natural and cultivated origin in the lake district of Turkey. Applied Ecology And Environmental Research, 17(2), 3859-3866. [CrossRef]
  • 9. Demirci, B., Küçükboyaci, N., Adıgüzel, N., Başer, K.H.C., Demirci, F. (2010). Characterization of Szovitsia callicarpa volatile constituents obtained by micro- and hydrodistillation. Natural Product Communications 5, 297-300. [CrossRef]
  • 10. Senatore, F., De Fusco, R., De Feo, V. (1997). Essential oils from Salvia spp. (Lamiaceae). I. chemical composition of the essential oils from Salvia glutinosa L. growing wild in southern Italy. Journal of Essential Oil Research 9, 151-157. [CrossRef]

THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY

Yıl 2022, Cilt: 46 Sayı: 3, 853 - 858, 30.09.2022
https://doi.org/10.33483/jfpau.1098785

Öz

Objective: This study aimed to determine and compare the volatile compositions of A. orientalis collected from Antalya, Balıkesir, Erzurum, and Samsun in Turkey.
Material and Method: Microdistilled volatile samples of A. orientalis were determined by GC-FID and GC-MS systems simultaneously.
Result and Discussion: o-Cresol is also present in the volatiles of three provinces (except Erzurum province) as a common main compound. The main compounds of the volatiles were methyl hexadecanoate (15.8%), linalool (11.4%) and hexahydrofarnesyl acetone (9.0%) for Erzurum province; o-cresol (43.7%), methyl oleate (10.1%) and methyl linoleate (9.1%) for Samsun province; o-cresol (75.2%) for Antalya province; hexadecanoic acid (20.3%), o-cresol (10.8%) and dihydroactinidiolide (10.8%) for Balıkesir province. The samples are rich in fatty acid+esters in all localities, except Erzurum province.

Kaynakça

  • 1. Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M., Babaç, M. (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını: Türkiye
  • 2. Ben Jannet, H., Chaari, A., Bakhrouf, A., Mighri, Z. (2006). Structure antibacterial activity relationship of secondary metabolites from Ajuga pseudoiva Rob. leaves. Natural Product Research. 203, 299-304. [CrossRef]
  • 3. Guo, P., Li, Y., Xu, J., Liu, C., Ma, Y., Guo, Y. (2011). Bioactive neo-clerodane diterpenoids from the whole plants of Ajuga ciliata Bunge. Journal of Natural Products. 747, 1575-1583. [CrossRef]
  • 4. Makni, M., Haddar, A., Kriaa, W., Zeghal, N. (2011). Antioxidant, free radical scavenging, and antimicrobial activities of Ajuga iva leaf extract. International Journal of Food Properties. 164, 756-765. [CrossRef]
  • 5. Davis, P.H. (1982). Ajuga L. In: P.H. Davis (Ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 7. UK: Edinburgh University Press.
  • 6. Sajjadi, S.E., Ghannadi, A. (2004). Volatile oil composition of the aerial parts of Ajuga orientalis L. from Iran. Zeitschrift für Naturforschung. 59c, 166-168. [CrossRef]
  • 7. Küçükbay, F.Z., Kuyumcu, E., Yıldız, B. (2013). Essential oil composition from the aerial parts of Ajuga orientalis L. growing in Turkey. Asian Journal of Chemistry. 25, 9126-9128. [CrossRef]
  • 8. Dönmez, Ş. (2019). Volatile oil composition of Ajuga species of natural and cultivated origin in the lake district of Turkey. Applied Ecology And Environmental Research, 17(2), 3859-3866. [CrossRef]
  • 9. Demirci, B., Küçükboyaci, N., Adıgüzel, N., Başer, K.H.C., Demirci, F. (2010). Characterization of Szovitsia callicarpa volatile constituents obtained by micro- and hydrodistillation. Natural Product Communications 5, 297-300. [CrossRef]
  • 10. Senatore, F., De Fusco, R., De Feo, V. (1997). Essential oils from Salvia spp. (Lamiaceae). I. chemical composition of the essential oils from Salvia glutinosa L. growing wild in southern Italy. Journal of Essential Oil Research 9, 151-157. [CrossRef]
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Eczacılık ve İlaç Bilimleri
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ayla Kaya 0000-0002-7598-7132

Betül Demirci 0000-0003-2343-746X

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2022
Gönderilme Tarihi 5 Nisan 2022
Kabul Tarihi 3 Ağustos 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 46 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kaya, A., & Demirci, B. (2022). THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 46(3), 853-858. https://doi.org/10.33483/jfpau.1098785
AMA Kaya A, Demirci B. THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY. Ankara Ecz. Fak. Derg. Eylül 2022;46(3):853-858. doi:10.33483/jfpau.1098785
Chicago Kaya, Ayla, ve Betül Demirci. “THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 46, sy. 3 (Eylül 2022): 853-58. https://doi.org/10.33483/jfpau.1098785.
EndNote Kaya A, Demirci B (01 Eylül 2022) THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 46 3 853–858.
IEEE A. Kaya ve B. Demirci, “THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY”, Ankara Ecz. Fak. Derg., c. 46, sy. 3, ss. 853–858, 2022, doi: 10.33483/jfpau.1098785.
ISNAD Kaya, Ayla - Demirci, Betül. “THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 46/3 (Eylül 2022), 853-858. https://doi.org/10.33483/jfpau.1098785.
JAMA Kaya A, Demirci B. THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2022;46:853–858.
MLA Kaya, Ayla ve Betül Demirci. “THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, c. 46, sy. 3, 2022, ss. 853-8, doi:10.33483/jfpau.1098785.
Vancouver Kaya A, Demirci B. THE COMPARISON OF VOLATILE COMPONENTS OF AJUGA ORIENTALIS L. COLLECTED FROM FOUR DIFFERENT LOCATIONS IN TURKEY. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2022;46(3):853-8.

Kapsam ve Amaç

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.