Objective: Peganum harmala L., commonly known as "harmala," is extensively used as an herbal incense product today and is renowned for its reported calming effects on humans. This study aims to perform a structural characterization of incense, with a particular focus on its fruit and seed components, by analyzing both the combustion process and dissolving the resulting smoke in an appropriate solvent. Additionally, we aim to contribute to the literature by investigating the presence of hallucinogenic compounds in this incense. Simultaneously, anatomical features of pedicels, petals, sepals, stamens, and pistils of P. harmala were examined through manual sectioning.
Material and Method: Smoke from incense was dissolved using n-hexane and dichloromethane solvents. Chemical analysis of seeds and fruits was conducted using GC-MS at the Erzurum Regional Criminal Police Laboratory Directorate. Anatomical characterization involved manual sectioning of pedicels, petals, sepals, and pistils, followed by examination under a microscope.
Result and Discussion: Upon analysis of samples extracted from dichloromethane and n-hexane solvents, the presence of harmine-a compound exhibiting hallucinogenic properties-has been identified. Harmine is known to impact human perception, cognition, and emotions by influencing central nervous system. The anatomical analysis revealed the presence of glandular trichomes on the pedicel, and sepal. Chemical compounds in smoke of P. harmala seeds and fruits, including hallucinogenic compound harmine, were identified through GC-MS analysis.
Amaç: Genellikle “harmala” olarak bilinen Peganum harmala, günümüzde insanlar üzerinde bildirilen sakinleştirici etkileriyle tanınan bitkisel bir tütsü ürünü olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışma, tütsünün meyve ve tohum bileşenlerine odaklanarak, tütsünün yakılması ve dumanının uygun bir çözücü ile çözülmesi yoluyla yapısal karakterizasyonunu gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, bu tütsüde halüsinojenik bileşiklerin varlığını araştırarak literatüre katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Eş zamanlı olarak, P. harmala'nın pedisel, petal, sepal, stamen ve pistillerinin anatomik özellikleri manuel kesit alma yoluyla incelenmiştir.
Gereç ve Yöntem: Tütsü dumanı n-hekzan ve diklorometan çözücüleri kullanılarak çözülmüştür. Tohum ve meyvelerin kimyasal analizi Erzurum Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nde GC-MS kullanılarak yapılmıştır. Anatomik karakterizasyon, pedisel, petal, sepal, stamen ve pistillerin elle kesitlerinin alınmasını takiben mikroskop altında incelenmesiyle gerçekleştirildi. Sonuç ve Tartışma: Diklorometan ve n-hekzan çözücülerinden ekstre edilen örneklerin analizi sonucunda, halüsinojenik özellikler gösteren bir bileşik olan harminin varlığı tespit edilmiştir. Harminin merkezi sinir sistemini etkileyerek insan algısını, bilişini ve duygularını etkilediği bilinmektedir. Anatomik analiz sonucunda, pedisel ve sepalde salgı tüylerinin olduğu görülmüştür. P. harmala tohum ve meyvelerinin dumanında bulunan ve halüsinojenik bileşik harmini de içeren kimyasal bileşikler GK/ KS analizi ile tanımlanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Farmakognozi, Farmasotik Botanik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Ocak 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 13 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 49 Sayı: 1 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.