Objective: Retinoic acid and its derivatives are frequently used in various skin diseases, especially acne vulgaris. The use of these active substances, which are known to have teratogenic effects, is frequently encountered during pregnancy and lactation periods. It is especially possible to encounter their use before pregnancy and during the period when pregnancy is the most risky for the healthy development of the baby, including organogenesis. All these data indicate that not enough is known about the teratogenic effects of retinoic acid. In this review, information about teratogenicity, retinoic acid derivatives and their teratogenic effects are discussed. In addition, the literature on the use of topical and systemic retinoic acid during pregnancy and lactation is reviewed and the results of the studies are discussed.
Result and Discussion: It is very important to know the teratogenic effects of retinoic acid and its derivatives. There is insufficient data on the systemic and topical use of these compounds during pregnancy and lactation. Increasing evaluations on this subject will allow safer use of retinoic acid derivatives.
Amaç: Retinoik asit ve türevleri başta akne vulgaris olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarında sıklıkla kullanılan etken maddelerdir. Teratojenik etkileri olduğu bilinen bu etken maddelerin gebelik ve laktasyon dönemlerinde kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır. Özellikle gebelik öncesi ve gebeliğin organogenez de dahil olmak üzere, bebeğin sağlıklı gelişimi için en riskli olduğu dönemde kullanımıyla karşılaşmak mümkündür. Tüm bu veriler retinoik asitin teratojenik etkileri hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığını göstermektedir. Bu derlemede teratojenite hakkında bilgi verilmiş, retinoik asit türevleri ve bunların teratojenik etkilerinden bahsedilmiştir. Ayrıca gebelik ve laktasyon döneminde topikal ve sistemik retinoik asit kullanımıyla ilgili literatürler incelenmiş ve yapılan araştırmaların sonuçlarına değinilmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Retinoik asit ve türevlerinin teratojenik etkilerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bu bileşiklerin gebelik ve laktasyon döneminde, sistemik ve topical olarak kullanımına ait veriler yetersizdir. Bu konudaki değerlendirmelerin artması retinoik asit türevlerinin daha güvenli kullanımına olanak sağlayacaktır.
Hamilelik laktasyon retinoik asit retinoik asit embriyopatisi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Toksikoloji |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 5 Eylül 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 19 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 49 Sayı: 3 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.