Olgu Sunumu

Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu

Cilt: 17 Sayı: 1 31 Mart 2020
PDF İndir
TR

Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu

Öz

Subkutan yağ dokusu nekrozu (SKYN), term infantlarda genellikle doğum asfiksisi sonrası hipotermi tedavisi sonrası görülen, adipoz dokunun inflamatuar bozukluğu olan nadir bir pannikülit şeklidir. Preterm bebeklerde de predispozan risk faktörleri (doğum asfiksi, gebelik diyabeti vb.) ile birlikte görülebilir. Hastalık, yaşamın ilk haftalarında gelişen, akut, benign, kendi kendini sınırlayan bir pannikülittir. Herhangi bir müdahale olmadan haftalar veya aylar içinde kendiliğinden düzelebilir, ancak potansiyel komplikasyonları da olabilir. Biz burada, hipotermi tedavisi sonrası yaşamının 8. gününde, sırtında ve omuzlarında generalize multiform eritematöz döküntü ve soluk plaklar ile subkutan yağ nekrozu gelişen ve komplikasyonsuz olarak normokalsemi ile takip edilen bir yenidoğan vakasını sunuyoruz. Hipotermi protokollerinin SKYN gelişimi için risk artışına neden olabilmektedir. Klinisyenler bu komplikasyonun farkında olmalı ve cilt remisyonundan sonra bile, hiperkalsemi riski nedeniyle dikkatli olmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Referans1. Shah PS. Hypothermia: a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Semin Fetal Neonatal Med 2010; 15(5):238-246.
  2. Referans2. Tren TJ, Sheth AP. Complications of subcutaneous fat necro¬sis of newborn: a case report and review of literature. Pediatric Dermatol 2003; 20:257-261.
  3. Referans3. Akin MA, Akın L, Sarıcı D, Yılmaz İ, Balkanlı S, Kurtoğlu S. Follow-up during early infancy of newborns diagnosed with subcutaneous fat necrosis. J Clin Res. Pediatr Endocrinol 2011; 3:216-218.
  4. Referans4. Oza V, Treat J, Cook N, Tetzlaff MT, Yan A. Subcutaneous fat necrosis as a complication of whole body cooling for birth asphyxia. Arch Dermatol 2010; 146:882-885.
  5. Referans5. Mahe E, Girszyn N, Hadj-Rabia S, Bodemer C, Hamel-Teillac D, De Prost Y. Subcutaneous fat necrosis of the new¬born: a systematic evaluation of risk factors, clinical manifes¬tations, complications and outcome of 16 children. Br J Dermatol 2007; 156:709-715.
  6. Referans6. Mather MK, Sperling LC, Sau P. Subcutaneous fat necrosis of the newborn. lnt J Dermatol 1997; 36(6):450-452.
  7. Referans7. Varan B, Gürakan B, Ozbek N, Emir S. Subcutaneous fat necrosis of the newborn associated with anemia. Pediatr Dermatol 1999; 16(5):381-383.
  8. Referans8. Shumer DE, Thaker V, Taylor GA, Wassner AJ. Severe hypercalsemia due to subcutaneous fat necrosis: presentation, management and complications. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2014; 99(5):419-421.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Bölüm

Olgu Sunumu

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2020

Gönderilme Tarihi

29 Aralık 2019

Kabul Tarihi

11 Mart 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çam, D., Bezirganoğlu, H., Sarı, F., Alyamac Dizdar, E., Oğuz, Ş., & Tayman, C. (2020). Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 17(1), 315-317. https://izlik.org/JA76AK58EK
AMA
1.Çam D, Bezirganoğlu H, Sarı F, Alyamac Dizdar E, Oğuz Ş, Tayman C. Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu. JGON. 2020;17(1):315-317. https://izlik.org/JA76AK58EK
Chicago
Çam, Demet, Handan Bezirganoğlu, Fatma Sarı, Evrim Alyamac Dizdar, Şerife Oğuz, ve Cüneyt Tayman. 2020. “Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 17 (1): 315-17. https://izlik.org/JA76AK58EK.
EndNote
Çam D, Bezirganoğlu H, Sarı F, Alyamac Dizdar E, Oğuz Ş, Tayman C (01 Mart 2020) Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 17 1 315–317.
IEEE
[1]D. Çam, H. Bezirganoğlu, F. Sarı, E. Alyamac Dizdar, Ş. Oğuz, ve C. Tayman, “Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu”, JGON, c. 17, sy 1, ss. 315–317, Mar. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76AK58EK
ISNAD
Çam, Demet - Bezirganoğlu, Handan - Sarı, Fatma - Alyamac Dizdar, Evrim - Oğuz, Şerife - Tayman, Cüneyt. “Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 17/1 (01 Mart 2020): 315-317. https://izlik.org/JA76AK58EK.
JAMA
1.Çam D, Bezirganoğlu H, Sarı F, Alyamac Dizdar E, Oğuz Ş, Tayman C. Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu. JGON. 2020;17:315–317.
MLA
Çam, Demet, vd. “Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, c. 17, sy 1, Mart 2020, ss. 315-7, https://izlik.org/JA76AK58EK.
Vancouver
1.Demet Çam, Handan Bezirganoğlu, Fatma Sarı, Evrim Alyamac Dizdar, Şerife Oğuz, Cüneyt Tayman. Hipotermi Tedavisi Sonrası Subkutan Yağ Dokusu Nekrozu Gözlenen Bir Yenidoğan Olgusu. JGON [Internet]. 01 Mart 2020;17(1):315-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76AK58EK