Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması

Cilt: 13 Sayı: 1 1 Ocak 2016
  • Mehmet Sühha Bostancı
  • Kıvılcım Gören
  • Gökhan Karakoç
  • Aykan Yücel
PDF İndir
EN TR

Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması

Öz

Stres ürinerin kontinans detrusor basıncında artış olmaksızın öksürme, hapşırma, egzersiz, eforla ile istemsiz idrar kaçırma yakınması olarak tanımlanır. Tension- free vaginal tape TVT yöntemi 1995 yılından beri üriner stresin kontinans tedavisinde kullanılan standart minimal invaziv bir yöntemdir. 2001 yılında TVT yönteminin mesane yaralanması gibi bazı komplikasyonlarından kaçınmak için yerleştirilen tape materyalinin obturator foramen yoluyla yerleştirildiği yeni bir yöntem olan transobturatortape TOT kullanılmaya başlanmıştır. 2003 yılında ise tension-free vaginal tape obturatorroute TVT-O olarak adlandırılan modifiye yöntem kullanılmaya başlandı. TVT-O yöntemi ile birlikte kullanılan iğne vajinal insizyondan doğru obturator foramenden geçecek şekilde TOT tekniğinin ters yönünde uygulanmaya başlandı iç – dış . Bu derlemenin amacı varolan yayınları sistematik olarak inceleyerek stres ürinerin kontinans için uygulanan midüretral sling operasyonlarından retropubic ve transobturator yaklaşımları sonuçları ve komplikasyonları açısından gözden geçirmektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abrams P, Cardozo L, Fall M, Griffiths D, Rosier P, Ulmsten U, et al. The standardisation of terminology of lower urinary tract function: report from the Standardisation Sub-committee of the International Continence Society. Am J Obstet Gynecol 2002;187:6–26.
  2. Ulmsten U, Petros P. Intravaginal slingplasty (IVS): an ambulatory surgi- cal procedure for treatment of female urinary incontinence. Scand J Urol Nephrol 1995;29:75–82.
  3. Nilsson C.G, Kuuva N., Falconer C., Rezapour M., Ulmsten U., Long- term results of the tension-free vaginal tape (TVT) procedure for surgical treatment of female stress urinary incontinence, Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct 2001;12:2:5–8.
  4. Ward K.L., Hilton P. UK and Ireland TVT Trial Group, A prospective multi- center randomized trial of tension-free vaginal tape and colposuspension for primary urodynamic stress incontinence: two-year follow-up, Am J Obstet Gynecol 2004: 190; 324–331.
  5. Morey A.F., Medendorp A.R., Noller M.W. et al., Transobturator versus transabdominal mid urethral slings: a multi-institutional comparison of obstructive voiding complications, J Urol 175 2006,1014–1017.
  6. Ulmsten U. The basic understanding and clinical resultsof tension-free vaginal tape for stress urinary incontinence.Urologe A 2001;40:269–73.
  7. deTayrac R, Deffieux X, Derupy S, Chauveaud-Lambling A, Calvanes L, Fernandez H. A prospective randomized trial comparing tension-free va- ginal tape and transobturator suburethral tape for surgical treatment of stress urinary incontinence. Am J Obstet Gynecol 2004;190:602–8.
  8. Boustead C. The tension-free vaginal tape for treating female stress uri- nary incontinence. BJU Int 2002;89:687–93.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mehmet Sühha Bostancı Bu kişi benim

Kıvılcım Gören Bu kişi benim

Gökhan Karakoç Bu kişi benim

Aykan Yücel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2016

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Bostancı, M. S., Gören, K., Karakoç, G., & Yücel, A. (2016). Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 13(1), 32-37. https://izlik.org/JA49HC56RA
AMA
1.Bostancı MS, Gören K, Karakoç G, Yücel A. Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması. JGON. 2016;13(1):32-37. https://izlik.org/JA49HC56RA
Chicago
Bostancı, Mehmet Sühha, Kıvılcım Gören, Gökhan Karakoç, ve Aykan Yücel. 2016. “Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 13 (1): 32-37. https://izlik.org/JA49HC56RA.
EndNote
Bostancı MS, Gören K, Karakoç G, Yücel A (01 Ocak 2016) Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 13 1 32–37.
IEEE
[1]M. S. Bostancı, K. Gören, G. Karakoç, ve A. Yücel, “Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması”, JGON, c. 13, sy 1, ss. 32–37, Oca. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49HC56RA
ISNAD
Bostancı, Mehmet Sühha - Gören, Kıvılcım - Karakoç, Gökhan - Yücel, Aykan. “Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 13/1 (01 Ocak 2016): 32-37. https://izlik.org/JA49HC56RA.
JAMA
1.Bostancı MS, Gören K, Karakoç G, Yücel A. Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması. JGON. 2016;13:32–37.
MLA
Bostancı, Mehmet Sühha, vd. “Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, c. 13, sy 1, Ocak 2016, ss. 32-37, https://izlik.org/JA49HC56RA.
Vancouver
1.Mehmet Sühha Bostancı, Kıvılcım Gören, Gökhan Karakoç, Aykan Yücel. Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tensıon Free Vaginal Tape Yöntemi Ve Transobturator Yaklaşımların Karşılaştırılması. JGON [Internet]. 01 Ocak 2016;13(1):32-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49HC56RA