Amaç: Üreme çağındaki kadınlarda en sık karşılaşılan jinekolojik problemlerden biri de primer dismenoredir. Dismenore, kadınlarda fizyolojik ve psikolojik etkilerinin yanı sıra günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerine de olumsuz etkileri olan jinekolojik bir sorundur. Bu nedenle bu çalışmanın amacı primer dismenore semptomlarıyla baş edebilmek için kullanılan tamamlayıcı ve destekleyici yöntemlere ilişkin kanıta dayalı uygulamaların sistematik analizini yapmaktır.
Gereç ve Yöntemler: Bu sistematik derleme PRISMA (2009) sistematik derleme yöntemi kullanılarak, Cochrane, Pubmed, Medline, ScienceDirect, CiteSeerx, EBSCOhost, Scopus, CINAHL ve ULAKBİM veri tabanlarının incelenmesiyle oluşturuldu. Derlemeye 2010-2020 yılları arasında, yayın dili Türkçe ve İngilizce olan, orijinal, tam metni bulunan ve PDF formatındaki randomize kontrollü deneysel 32 araştırma dahil edildi. Literatür tarama sonucu 2944 çalışmaya ulaşıldı. Tarama 16 anahtar sözcük kullanılarak gerçekleştirildi.
Bulgular: Literatür taraması sonucunda primer dismenore ile baş etmede kullanılan tamamlayıcı ve destekleyici yöntemlere ilişkin çalışmaların en fazla İran'da olduğu ve en çok da zencefil ve aromaterapi uygulamalarının primer dismenoreye olan etkilerinin araştırıldığı bulundu. Ayrıca aeorobik egzersiz, aromaterapi, yoga, akupressur, lokal ısı uygulaması, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu, balık yağı, D vitamini ve E vitamini kullanımının en fazla kullanılan ve kanıt düzeyi yüksek olan tamamlayıcı ve destekleyici yöntemler olduğu; esneme egzersizi, akupunktor, zencefil, hipnoz, refleksoloji uygulamalarına ilişkin daha fazla randomize kontrollü deneysel çalışmalara ihtiyaç olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Primer dismenoresi olan kadınların, dismenore semptomları ile baş edilebilmeleri ve analjezik kullanımının azaltılabilmesi için farmakolojik yöntemlere göre yan etkileri daha az olan hem ucuz hem de güvenilir tamamlayıcı ve destekleyici yöntemlere ilişkin geniş örneklem üzerinde çalışılmış daha fazla randomize kontrollü deneysel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Primer dismenore nonfarmakolojik yöntemler kanıta dayalı yöntemler tamamlayıcı ve destekleyici yöntemler alternatif tıp
Aim: Primary dysmenorrhea is the most common gynecological problems among women of reproductive age. Dysmenorrhea is a gynecological problem with negative effects on daily life activities and quality of life as well as physiological and psychological effects in women. Therefore, the aim of this study is to systematically analyze the evidence-based practices regarding complementary and supportive methods used to cope with symptoms of primary dysmenorrhea.
Materials and Methods: This systematic review was created using the PRISMA (2009) systematic review method.The study was conducted by scanning Cochrane, Pubmed, Medline, ScienceDirect, CiteSeerx, EBSCOhost, Scopus, CINAHL ve ULAKBİM databases. In this systematic review, was included between 2010-2020 in Turkish and English languages, original, with full texts and in PDF format 32 randomized controlled experimental studies . A total of 2944 articles were reached. The scanning was carried out using 16 key words.
Results: As a result of the literature search, it has been found that the majority of studies on complementary and supportive methods used in coping with primary dysmenorrhea are in Iran and mostly, the effects of ginger and aromatherapy applications were investigated on primary dysmenorrheaIn the study has been found that aerobic exercise, aromatherapy, yoga, acupressure, local heat application, transcutaneous electrical nerve stimulation, fish oil, vitamin D and vitamin E are used the most and the level of evidence is high.In addition, it has been determined that there is a need on randomized controlled experimental studies in stretching exercises, acupunctor, ginger, hypnosis and reflexology applications.
Conclusion: Women with primary dysmenorrhea in order to cope with the symptoms of dysmenorrhea and reduce the use of analgesics , there is a need for randomized controlled experimental studies that have been studied with a larger number of samples intended for complementary and supportive methods on both cheap and reliable.
primary dysmenorrhea non-pharmacological methods evidence-based methods complementary and supportive methods alternative medicine
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kadın Hastalıkları ve Doğum |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2022 |
Gönderilme Tarihi | 5 Şubat 2021 |
Kabul Tarihi | 11 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |