A Study on Tourism Product Diversification: The Case of Hindiba Nature House
Yıl 2025,
Cilt: 6 Sayı: 1, 28 - 43, 28.03.2025
Refika Atalay
,
Bengü Su Karagöz
,
Elmas Toklu Ölmez
,
Beyza Akın
,
Erkan Akgöz
Öz
With the increase in eco-friendly approaches, changes have been observed in both consumer preferences and businesses. The tourism sector has also started to witness the widespread implementation of eco-friendly policies. This study aims to examine the sustainability practices at Hindiba Nature House, a business that holds a sustainable tourism certificate and hosts the TaTuTa volunteer project. The research, which can be described as a case study, is intended to serve as a guide for sustainable tourism practices. Additionally, it seeks to identify the attitudes and perceptions of the management and staff regarding sustainable tourism and the volunteer project. Data were collected through observation and interviews. The study found that sustainability practices are embraced by the staff and have received positive feedback from guests. It is anticipated that there will be an increased interest in volunteer projects. Recommendations have been provided within this framework.
Kaynakça
- Ahmadova, S., & Akova, O. (2016). Türkiye’de Organik Eko-Turizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma. Karabük
Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 14-29. https://dergipark.org.tr/tr/pub/joiss/issue/30778/323585
- Akın, A., Adnan, A., Baş, M., & Karakan, H. İ. (2021). Pandemi Döneminde Tatuta Çiftliklerinin Uyguladığı
Stratejiler. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(3), 1896-1911. DOI: 10.26677/Tr1010.2021.825
- Akram, U., Lavuri, R., Bilal, M., Hameed, I., & Byun, J. (2024). Exploring The Roles Of Green Marketing Tools And
Green Motives On Green Purchase Intention In Sustainable Tourism Destinations: A Cross-Cultural Study.
Journal of Travel & Tourism Marketing, 44(1), 453-471. DOI:10.1080/10548408.2023.2293022
- Ardıç Yetiş, Ş. (2018). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Küçük Ölçekli Konaklama İşletmelerinde Yeşil
Pazarlama Uygulamaları. Gümüshane University Electronic Journal of the Institute of Social Science/Gümüshane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 9(23).
- Artuğer, S., Özkoç, A. G., & Kendir, H. (2013). Ta-Tu-Ta (Tarım-Turizm-Takas) Çiftliklerinin Pazarlanması ve
Tanıtılması İçin Öneriler. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3(1), 01-05.
- Ateş, H. Ç. (2024). Effects of Ecological Farms on Neighbouring Farmers: The Example of Lisinia Nature Ecological Farm. International Journal of Sustainable Agricultural Management and Informatics , 10(4), 443-458. DOI: 10.1504/IJSAMI.2024.141849
- Baloch , Q. B., Shah , S. N., Iqbal , N., Sheeraz , M., Asadullah , M., Mahar, S., & Khan , A. U. (2023). Impact Of
Tourism Development Upon Environmental Sustainability: A Suggested Framework For Sustainable
40 Ecotourism. Environ Sci Pollut Res Int., 30(3), 5917–5930. DOI:10.1007/s11356-022-22496-w
Turistik Ürün Çeşitlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma: Hindiba Doğa Evi Örneği
Yıl 2025,
Cilt: 6 Sayı: 1, 28 - 43, 28.03.2025
Refika Atalay
,
Bengü Su Karagöz
,
Elmas Toklu Ölmez
,
Beyza Akın
,
Erkan Akgöz
Öz
Çevreci yaklaşımların artışıyla tüketici tercihlerinde ve işletmelerde değişimler yaşanmaktadır. Turizm sektöründe de çevreci politika uygulamaları yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu araştırma, sürdürülebilir turizm belgesine sahip olan ve TaTuTa gönüllülük projesine ev sahipliği yapan Hindiba Doğa Evi işletmesindeki sürdürülebilirlik uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Örnek olay incelemesi olarak nitelendirilebilecek olan araştırmanın, sürdürülebilir turizm uygulamalarına yol gösterici olması hedeflenmektedir. Ayrıca yönetici ve personelin sürdürülebilir turizm ve gönüllülük projesiyle ilgili tutum ve düşüncelerinin tespiti amaçlanmaktadır. Veriler gözlem ve görüşme yoluyla elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, sürdürülebilirlik uygulamalarının personeller tarafından benimsendiği ve misafirlerden olumlu dönüşler alındığı belirlenmiştir. Gönüllülük projelerine yönelimde artış olacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda önerilerde bulunulmuştur.
Kaynakça
- Ahmadova, S., & Akova, O. (2016). Türkiye’de Organik Eko-Turizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma. Karabük
Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 14-29. https://dergipark.org.tr/tr/pub/joiss/issue/30778/323585
- Akın, A., Adnan, A., Baş, M., & Karakan, H. İ. (2021). Pandemi Döneminde Tatuta Çiftliklerinin Uyguladığı
Stratejiler. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(3), 1896-1911. DOI: 10.26677/Tr1010.2021.825
- Akram, U., Lavuri, R., Bilal, M., Hameed, I., & Byun, J. (2024). Exploring The Roles Of Green Marketing Tools And
Green Motives On Green Purchase Intention In Sustainable Tourism Destinations: A Cross-Cultural Study.
Journal of Travel & Tourism Marketing, 44(1), 453-471. DOI:10.1080/10548408.2023.2293022
- Ardıç Yetiş, Ş. (2018). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Küçük Ölçekli Konaklama İşletmelerinde Yeşil
Pazarlama Uygulamaları. Gümüshane University Electronic Journal of the Institute of Social Science/Gümüshane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 9(23).
- Artuğer, S., Özkoç, A. G., & Kendir, H. (2013). Ta-Tu-Ta (Tarım-Turizm-Takas) Çiftliklerinin Pazarlanması ve
Tanıtılması İçin Öneriler. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3(1), 01-05.
- Ateş, H. Ç. (2024). Effects of Ecological Farms on Neighbouring Farmers: The Example of Lisinia Nature Ecological Farm. International Journal of Sustainable Agricultural Management and Informatics , 10(4), 443-458. DOI: 10.1504/IJSAMI.2024.141849
- Baloch , Q. B., Shah , S. N., Iqbal , N., Sheeraz , M., Asadullah , M., Mahar, S., & Khan , A. U. (2023). Impact Of
Tourism Development Upon Environmental Sustainability: A Suggested Framework For Sustainable
40 Ecotourism. Environ Sci Pollut Res Int., 30(3), 5917–5930. DOI:10.1007/s11356-022-22496-w