Seyyid Lokman’ın Ulemâ sınıfından olduğu; âlim, şair, tarihçilik, divan kâtipliği, kadılık, müderrislik, defterdarlık ve şehnâmecilik gibi görevlerde bulunduğu ve aynı zamanda Peygamber soyundan geldiği için “Seyyid” diye anıldığı; Azerbaycan’ın Urmiye kasabasından olduğu ve Kanunî devrinde Azerbaycan’a yapılan seferler sonucu bu ülkeden Osmanlı sarayına gelen âlim ve sanatkârlardan biri olduğu bilinmektedir. II.Selim devrinde ayrıca Şehnâmecilik görevini de ifa etmiştir. ‘Şehnâmeci’, Osmanlılarda XVI. yüzyıl saray tarihçileri için kullanılan bir tabirdir. Bu görevi dolayısıyla Seyyid Lokman, III. Murad’ın tahta çıkmak üzere İstanbul’a gelişi sırasında Sokullu Mehmed Paşa’nın yanında serkâtip sıfatıyla padişahı karşılayanlar arasında yer almış, III. Murad’ın padişahlığı süresince de görevine devam etmiştir. Seyyid Lokman’ın bu vesileyle kaleme aldığı eserlerden biri olan Zübdetü’t-Tevârîh adlı eser, Hz. Âdem’den III.Murad devrine kadar olan uzun devrin esasında kısa kronolojik bir tarihi mahiyetindedir. Müellif eserinde, Osmanlı padişahlarının tahta çıkış tarihlerini, saltanat sürelerini ve kaç yıl yaşadıkları gibi bilgileri, padişahların sefer ve fetihleri gibi konularını da tafsilatlı olarak anlatmıştır. Eserini tamamladığında III. Murad’a sunmuştur. Bu çalışmada bu yazma eserde verilen bilgilerden hareketle III.Murad döneminde zuhura gelen Fas’ın fethi ve etkileri üzerinde durulacaktır.
It is known that Seyyid Lokman was from the class of the Ulama; he was a scholar, poet, historian, clerk of the court, judge, academic, Financier, şehnamecilik; he was called “Seyyid” because he was a descendant of the Prophet; he was from Urmiye town of Azerbaijan and was one of the scholars and artists who came to the Ottoman palace from this country as a result of .During II. Selim's reign, he also performed the duty of Şehnamecilik. 'Şehnameci', XVI. Century in the Ottomans is a term used for Palace historians. Therefore, Seyyid Lokman, During III. Murad's arrival to Istanbul to ascend the throne, he was among those who welcomed the Sultan as serkatip alongside Sokullu Mehmed Pasha, .He also served during III. Murad's reign. Zübdetü't-Tevarih, one of the works penned by Seyyid Lokman on this occasion, is the work of Hz. Adem(as). from The long period up to the time of III. Murad is essentially a short chronological history. In his work, the author described the dates of the Ottoman sultans 'accession to the throne, the period of their reign and the number of years they lived, as well as the subjects of the Sultans' voyages and conquests. When he completed his work, He presented it to III. Murad. In this work, this writing is based on the information given in the work .It will focus on the conquest of Morocco and its effects from during the reign of III. Murad.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Tarih ve Gelecek (Journal of History and Future) Uluslararası Hakemli Tarih Araştırmaları Dergisi
DRJI, ResearchBib, Acarindex, ERIH PLUS, ASOS Index, Sindex, SOBİAD, Türk Eğitim İndeksi, Open Access Library (oalib), Eurasian Scientific Journal Index, Google Scholar, Academic Keys, Journal Factor, Index Copernicus, CiteFactor, idealonline, SciLit, Road, Crosreff, Journal TOC, MAKTABA, INTERNATIONAL ISSN, CORE, PAPERITY, INGENTA, OPENAIRE