ABSTRACT
Objective: This study was conducted to determine the consumption status of dietary supplements and functional foods in young adults during the COVID-19 pandemic.
Methods: The descriptive, cross-sectional study was conducted with young adult individuals aged 18-30 studying at Health Sciences University, Faculty of Health Sciences, between April and May 2022. The data of the research were collected through a free online platform using the 'Personal Information Form' and the ' Dietary Supplement Use Questionnaire'.
Results: Young adults who participate research in the COVID-19 pandemic period consume mostly vitamin B12 (22.73%), vitamin D (21.59%) and vitamin C (19.89%). The majority of the participants take dietary supplements with the aim of increasing their immunity (23.86%), from pharmacies (31.25%) and with the advice of a doctor (13.07%). In functional foods, it was determined that the vitamin enriched (44.32%) and probiotic products (31.25%) were prefered.
Conclusion: It has been concluded that the use of nutritional supplements and functional foods by young adults in the COVID-19 pandemic tends to increase compared to before.
Amaç: Bu çalışma COVID-19 pandemisinde genç yetişkinlerdeki besin destek ürünleri ile fonksiyonel gıdaların kullanım durumunu saptamak amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel tipte olan araştırma Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 18-30 yaş aralığındaki genç yetişkin bireyler ile Nisan- Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın verileri ‘Kişisel Bilgi Formu’ ve ‘Besin Desteği Kullanım Anketi’ kullanılarak ücretsiz bir online platform üzerinden toplanmıştır
Bulgular: Araştırmaya katılan genç yetişkinlerin COVID-19 pandemisinde besin destek ürünlerinden en çok B12 vitamini (%22,73), D vitamini (%21,59) ve C vitamini (%19,89) kullandıkları tespit edilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu besin desteklerini bağışıklıklarını arttırma amacıyla (%23,86), eczanelerden (%31,25) ve doktor tavsiyesiyle (%13,07) aldıkları bulunmuştur. Fonksiyonel besinlerde ise en fazla vitamini arttırılmış (%44,32) ve probiyotikli ürünlerin (%31,25) tüketildiği saptanmıştır.
Sonuç: Genç yetişkinlerin COVID-19 pandemisinde besin destek ürünleri ve fonksiyonel gıda kullanımlarının öncesine göre artış eğiliminde olduğu yorumuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ekim 2022 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 3 |
SAĞLIK PROFESYONELLERİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / JOURNAL OF HEALTH PROFESSIONALS RESEARCH /J HEALTH PRO RES