Araştırma Makalesi

Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma

Cilt: 2 Sayı: 1 28 Haziran 2019
PDF İndir

Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu çalışma, hemşirelerin kalite algılarının belirlenmesi amacıyla bir hastanede tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının kalite algıları yaş, cinsiyet, unvan, meslek, çalışma süresi gibi demografik faktörlere göre incelenmiştir. Araştırmada örneklem grubunun oluşturulmasında kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır ve verilerin toplanmasında anket tekniğinden faydalanılmıştır. Verilerin analizinde öncelikle tanımlayıcı istatistiki bilgiler incelenmiştir. Verilerin normallik dağılımına Kolmogorov-Smirnov testiyle bakılmıştır. Veriler %95 güvenle normal dağılımlı olduğu tespit edilmiştir. Verilerin analizinde parametrik testler kullanılarak; Bağımsız Gruplarda t testi, One-way ANOVA ve Pearson Korelasyon testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda ölçek alt boyutlarında en yüksek ortalamanın “Kalite Çalışmalarının Yararı” (3,41±0,66); en düşük ortalamanın ise “Yönetim ve Liderlik” (3,04±1,11) alt boyutlarında olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aggarwal, A. Aeran, H. Rathee, M. (2018).Quality management in healthcare: The pivotal desideratum. Journal of Oral Biology and Craniofacial Research,1-3. https://doi.org/10.1016/j.jobcr.2018.06.006
  2. Adebanjo, D. (2001) “TQM and business excellence: is there really a conflict?. Measuring Business Excellence, 5(3), 37-40. Aktepe, C. Baş, M. (2008). Marka Bilgisi Sürecinde Marka Farkındalığı Ve Algılanan Kalite (Beklenti) İlişkisi Ve Gsm Sektörüne Yönelik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(1), 81 – 96.
  3. Bayer, N. Baykal Ü. (2017). Sağlık Çalışanları Kalite Algı Ölçeğinin Geliştirilmesi. Journal of Health and Nursing Management (2), 86-99. doi:10.5222/SHYD.2018.086.
  4. Dawkins, P. and F. Reichheld (1990), Customer Reten-tion as a Competitive Weapon, Directors and Boards, 14 (Summer), 42-47.
  5. Franzen, G. (2002), Reklamın Marka Değerine Etkisi, (Çev.) Fevzi Yalım, Kapital Medya, İstanbul s:57.
  6. Gökmen, N. (2018). İstanbul Tıp Fakültesinde Çalışan Hemşirelerde Kalite Algısının Belirlenmesi. (Yayım-lanmamış Yükseklisans Tezi). Okan Üniversitesi, Sağ-lık Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  7. Jacobson, R. Aaker, D. A. (1987). The strategic role of Product Quality. Journal of Marketing, 51(4), 31–44.
  8. Kocatürk Bilgen, E. (2017). Algılanan Kaliteye İlişkin Literatür Taraması Ve Algılanan Kalitenin Artırılma-sına Yönelik Öneriler. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi. (15), 42-66.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2019

Gönderilme Tarihi

21 Haziran 2019

Kabul Tarihi

28 Haziran 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yorulmaz, M., & Pirol, M. (2019). Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi, 2(1), 15-21. https://izlik.org/JA75PM42JY
AMA
1.Yorulmaz M, Pirol M. Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. SKAD. 2019;2(1):15-21. https://izlik.org/JA75PM42JY
Chicago
Yorulmaz, Mehmet, ve Mahfure Pirol. 2019. “Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 2 (1): 15-21. https://izlik.org/JA75PM42JY.
EndNote
Yorulmaz M, Pirol M (01 Haziran 2019) Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 2 1 15–21.
IEEE
[1]M. Yorulmaz ve M. Pirol, “Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”, SKAD, c. 2, sy 1, ss. 15–21, Haz. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75PM42JY
ISNAD
Yorulmaz, Mehmet - Pirol, Mahfure. “Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 2/1 (01 Haziran 2019): 15-21. https://izlik.org/JA75PM42JY.
JAMA
1.Yorulmaz M, Pirol M. Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. SKAD. 2019;2:15–21.
MLA
Yorulmaz, Mehmet, ve Mahfure Pirol. “Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma”. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi, c. 2, sy 1, Haziran 2019, ss. 15-21, https://izlik.org/JA75PM42JY.
Vancouver
1.Mehmet Yorulmaz, Mahfure Pirol. Sağlık Çalışanlarında Kalite Algısının Ölçülmesi Üzerine Bir Araştırma. SKAD [Internet]. 01 Haziran 2019;2(1):15-21. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75PM42JY


BİLİMSEL VE ETİK SORUMLULUK

Dergimize gönderilen çalışmalarda tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Dergi ile iletişim görevini yapan yazar, tüm yazarlar adına yazının son halinin sorumluluğunu taşır.

Yazar/lar tarafından “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uyulduğu ve “Hayvan” öğesi kullanılan çalışmalarda ise Guide for the Care and Use of Laboratory Animals  prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını belirtilmelidir. Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş Olur” (informed consent) alınmalıdır.

Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar), editöre sunum sayfasında belirtmelidirler.

Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; yazarlar etik kurul izni-onayı aldıklarını beyan etmelidir.