Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve İnovasyon

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 6, 30.06.2020

Öz

Günümüzde sağlık hizmetleri, artan talep potansiyeli nedeniyle pazardaki diğer hizmetlerden farklılaşmaktadır. Burada bahsedilen talep, bir dizi faktörün bir fonksiyonudur. Bu faktörler sırasıyla, halkın bilinçlendirilmesi ve sağlık sorunları hakkında bilgi farkındalığı, tıbbi bilgi ve teknolojideki gelişmeler, morbidite kalıplarındaki değişiklikler ve uzun süreli yaşam süresinin, yani yaşlanan nüfusun etkileri şeklinde gösterilebilir. Katkıda bulunan bir diğer faktör ise, müşteri farkındalığının artmasını sağlayan hayat standartlarındaki yükselme ile daha yüksek hizmet standartları beklentileridir. Bu ve buna benzer faktörler sağlık kurumlarının eski organizasyonel yapılarından yeni bir organizasyonel ve yönetsel tasarıma geçmek için gereklidir bu durum da ancak iyi planlanmış geçiş adımlarıyla gerçekleşebilir.
Hem TKY de hem de inovasyon işletmelerin rekabetçi duruma karşı kısmi yanıt şeklinde ortaya çıktığı için, sürekli iyileştirme ve kalkınma her iki uygulamanın en temel özelliği olmuştur. TKY ile inovasyon arasında açık bir ilişki mevcut olup ; TKY’yi iyi şekilde uygulayan kurumların inovasyona daha yatkın olduğu ileri sürülmektedir. Kurumlar inovasyona yakın ve yatkın olabilmek amacıyla TKY prensibiyle hareket etmektedirler.

Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, İnovasyon, Sağlık Sektörü, Müşteri Memnuniyeti, Sürekli İyileştirme.

Kaynakça

  • 1- Agus A., Barker S., Kandampully J. (2017) An Exploratory Study of Service Quality in The Malaysian Public Service Sector. International Journal Of Quality &Reliability Management. 24(2):177-190.
  • 2- Aksay K., Orhan F. Hastanelerde İnovasyon Sürecinin Risk Yönetimi Bağlamında Değerlendirilmesi: Bir Model Önerisi. (Erişim Tarihi: 14.01.2020). Erişim Adresi: http://www.dicle.edu.tr/bolum/IDRIKT/dergi/S3/310-23.pdf.
  • 3- Bon A.T., Mustafa E.M.A. (2013) Impact of Total Quality Management on Innovation in Service Organizations: Literature review and New Conceptual Framework. Procedia Engineering. 53:516-529.
  • 4- Ennis K., Harrington D. (1999) Quality Management in İrish Health Care. International Journal Of Health Care Quality Assurance. 12(6): 232-244.
  • 5- Harrington H.,Voehl F. (2010) Innovation in Health Care. International Journal of İnnovation Science. 2(1):13-27.
  • 6- Huq Z. (1996) A TQM Evaluation Framework for Hospitals: Observations from A Study. International Journal of Quality& Reliability Management. 13(6):59-76.
  • 7- Javetz R., Stern Z. (1996) Patients’ Complaints as A Mnagement Tool for Continuous Quality Improvement. Journal of Management Development. 10(4):5-10.
  • 8- Lee, D. (2015) The Effect of Operational Innovation and QM Practices on Organizational Performance in The Healthcare Sector. International Journal of Quality Innovation. 1(8).
  • 9- Mohanty R.P., Santhi K., Haripriya C. (1996) A Model for Evaluating Service Quality from Patients’ Perceptions: Application of Importanceeperformance Analysis Method. Osong Public Helath Resperspect. 7(4): 233-238.
  • 10-OECD, EUROSTAT. (2006) Oslo Kılavuzu: Yenilik Verilerinin Toplanması ve Yorumlanması İçin İlkeler Çeviren: TÜBİTAK. 3.Baskı. Ankara: Tübitak Yayını.
  • 11- Omachonu V.K., Einspruch N.G. (2010) Innovation in Healthcare Delivery Systems: A Conceptual Framework. The Innovation Journal: The Public Sector Innovation Journal. 15(1).
  • 12- Ökem Z.G. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinde Sağlıkta İnovasyon (Erişim Tarihi: 14.01.2020). Erişim Adresi: TÜSİAD Yayınları.http://www.tusiad.org.tr/__rsc/shared/file/SagliktaInovasyon-rapor.pdf.
  • 13- Öztürk A. (2013) Kalite Yönetimi ve Planlaması. 1. Baskı. Bursa: Ekin Yayınevi.
  • 14- Rad A.M.M. (2005) A Survey of Total Quality Management in Iran: Barriers to Successful Implementation in Health Care Organizations. Leadership in Health Services. 18(3): 12-34.
  • 15- Ruiz U., Simon J. (2004) Quality Management in Health Care: A 20-year Journey. International Journal of Health Care Quality Assurance. 17(6):323-333.
  • 16-Satı, Z.E., Işık, Ö. İnovasyon ve Stratejik Yönetim Sinerjisi: Stratejik İnovasyon,( Erişim Tarihi:10.01.2020). Erişim Adresi: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/cbayarsos/article/download/5000056802/5000054013.
  • 17- Silva G.M., J.Gomes P., Filipe L., L.,Lopes P. Z. (2014) The Role of TQM in strategic product innovation: An Empirical Assessment. International Journal of Operations Production Management. 34(10):1307-1337.
  • 18- Thune T., Mina A. (2016) Hospitals as Innovators in The Helath Care System: A Literature Rewiew and Research Agenda. Research Policy. 45:1545-1557.
  • 19- Tsai Y. (2013) Health Care Industry, Customer Orientation and Organizational Innovation: A Survey of Chinese Management Studies. 7(2):250-266.
  • 20- Turan A., Bozaykut B. T. (2016) Analyzing Perceived Healthcare Service Quality on Patient Related Outcomes. International Journal of Quality and Service Sciences. 8(4):478-497.
  • 21- Ugboro I.O., Obeng K. (2000) The Management Leadership, Employee Empowerment. Job Satisfaction and Customer Satisfaction in TQM Organizations: An Emprical Study. Journal of Quality Management. 5:247-272.
  • 22- Yavuz, Ç. İşletmelerde İnovasyon-Performans İlişkisiniz İncelenmesine Dönük Bir Çalışma (Erişim Tarihi: 14.01.2020). Erişim Adresi:http://gkd.comu.edu.tr/images/form/dosya/dosya_404331.pdf. Avcı K. (2019). Kalite ve Akreditasyona Teorik Bir Bakış. U Beylik ve K Avcı (Ed.) Sağlıkta Kalite Yönetimi ve Akreditasyon içinde (s.1-16).Ankara: Gazi Kitapevi
  • 23- Yıldız B.(2019) Sağlık Hizmetlerinde TKY Uygulamaları ve İnovasyon. K Avcı (Ed.) Sağlıkta Kalite Yönetimi Güncel Konular ve Stratejik Yaklaşımlar içinde (s. 21-22). Ankara: Gazi Kitabevi
  • 24- Yoon S.N., Lee D.H., Schniederjans M. (2016) Effects of Innovation Leadership and Supply Chain Innovation on Supply Chain Efficiency: Focusing on Hospital Size. Technological Forecasting Social Change. 113:412-421.
  • 25- Zehir C., Ertosun Ö.G., Zehir S., Müceldilli B. (2012) Total Quality Management Practices’ . Effects on Quality Performance and Innovative Performance. Procedia- Social and Behavioral Sciences. 41:273-280.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aysel Kurt

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kurt, A. (2020). Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve İnovasyon. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, 3(1), 1-6.
AMA Kurt A. Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve İnovasyon. SKAD. Haziran 2020;3(1):1-6.
Chicago Kurt, Aysel. “Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi Ve İnovasyon”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi 3, sy. 1 (Haziran 2020): 1-6.
EndNote Kurt A (01 Haziran 2020) Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve İnovasyon. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 3 1 1–6.
IEEE A. Kurt, “Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve İnovasyon”, SKAD, c. 3, sy. 1, ss. 1–6, 2020.
ISNAD Kurt, Aysel. “Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi Ve İnovasyon”. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 3/1 (Haziran 2020), 1-6.
JAMA Kurt A. Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve İnovasyon. SKAD. 2020;3:1–6.
MLA Kurt, Aysel. “Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi Ve İnovasyon”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, c. 3, sy. 1, 2020, ss. 1-6.
Vancouver Kurt A. Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve İnovasyon. SKAD. 2020;3(1):1-6.


BİLİMSEL VE ETİK SORUMLULUK

Dergimize gönderilen çalışmalarda tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Dergi ile iletişim görevini yapan yazar, tüm yazarlar adına yazının son halinin sorumluluğunu taşır.

Yazar/lar tarafından “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uyulduğu ve “Hayvan” öğesi kullanılan çalışmalarda ise Guide for the Care and Use of Laboratory Animals  prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını belirtilmelidir. Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş Olur” (informed consent) alınmalıdır.

Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar), editöre sunum sayfasında belirtmelidirler.

Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; yazarlar etik kurul izni-onayı aldıklarını beyan etmelidir.