Giriş: Femoroasetabular sıkışma (FAI) klinik ve radyolojik tanısı olan hastaların manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve alfa açısı ve Wiberg tarafından tanımlanan merkezi köşe açısı ile kontrol grubu ile değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Rutin kalça MRG'leri Ocak 2016 ile Mayıs 2019 arasında retrospektif olarak incelendi. Klinik ve radyolojik olarak kam, kıskaç ve karışık FAI tanısı alan hastalar kaydedildi. Yaş ve cinsiyetle eşleşen bir kontrol grubu oluşturuldu. Eksenel T1A MRI görüntülerinde alfa açısı, femur başının merkezinden femur boynuna doğru paralel çizgi ve femur başı ile ön taraftaki boyun ve merkezden çizilen çizgi arasındaki geçiş çizgisi olarak ölçüldü. femur başı. Wiberg'in merkezi köşe açısı, koronal T1A görüntüleri üzerinde femur başının merkezinden asetabuluma çekilen dikey çizgi ile asetabulumun en dıştaki noktasını birleştiren çizgi arasındaki açı olarak ölçülmüştür. Ölçümler her iki grupta istatistiksel olarak karşılaştırıldı. P <0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: FAI olan 28 hastanın 16'sında (18 erkek, 10 kadın) her iki kalçada sıkışma vardı ve toplam 44 kalça incelendi. Hasta grubunda 9 kam, 23 kıskaç ve 12 karışık sıkışma vakası vardı. FAI ve kontrol grupları karşılaştırıldığında alfa ve Wiberg açıları anlamlı olarak farklı bulundu (p <0.05). Alt grup analizinde kam tipi ve kontrol grubu, Mix tipi ve kontrol grubu, Pincer tipi ve kam tipi, Pincer tipi ve alfa açıları arasındaki karışım tipi (p <0.05) ile Pincer tipi ve kontrolü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı. grup ve kam ve karışım türü arasında fark yoktu (p> 0.05).
Wiberg açıları için Pincer tipi ve kontrol grubu, Mix tipi ve kontrol grubu, pincer tipi ve kam tipi, Mixt tipi ve kam tipi arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p <0.05). Kam tipi ve kontrol grubu ile Pincer tipi ve -mixt tipi arasında fark yoktu (p> 0.05). Kesme değerleri alfa açısı için 54,45 (auc = 0,64) ve Wiberg açısı için 37,30 (auc = 0,83) idi.
Sonuç: Alfa açısı ölçümü kam tipi ve Wiberg açısı ölçümü MRG ile kıskaç tipi sıkışma tanısı için yararlı bilgiler sağlar.
Introduction: It was aimed to compare the patients having clinical and radiological diagnosis of femoroacetabular impingement syndrome with the control group by magnetic resonance imaging, and alpha angle and the central corner angle described by Wiberg.
Material and Method: Routine hip MRIs were analyzed retrospectively between January 2016 and May 2019. Clinically and radiologically, patients diagnosed with cam, pincer, and mixed FAI were recorded. A control group matching age and sex was created. The alpha angle was determined as the angle between the line drawn from the center of the femoral neck to the center of the femoral head in axial T1A magnetic resonance imaging, and the line drawn from the center of the femoral head to the point where the femoral head begins to turn towards the neck.Central corner angle of Wiberg’s was measured as the angle between the perpendicular line drawn from the center of the femoral head to the acetabulum on the coronal T1A images and the line connecting the outermost point of the acetabulum. Measurements were compared statistically in both groups. p<0.05 was considered statistically significant.
Results: 16 of 28 patients (18 men, 10 women) with FAI had impingement in both hips and a total of 44 hips were examined. There were 9 cam, 23 pincer and 12 mixed impingement cases in the patient group. When FAI and control groups were compared, alpha and Wiberg’s angles were found to be significantly different (p<0.05). In subgroup analysis, there was a significant difference between cam type and control group, mixed type and control group, pincer type and cam type, pincer type and mixed type in terms of alpha angles (p<0.05). For Wiberg’s angles, a significant difference was found between pincer type and control group, mixed type and control group, pincer type and cam type, mixed type and cam type (p<0.05). Cut off values were 54.45 (auc=0.64) for alpha angle and 37.30 (auc=0.83) for Wiberg angle.
Conclusion: Alpha angle measurement cam type and Wiberg angle measurement provide useful information for the diagnosis of pincer type impingement with MRI.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.