Aim: Infertility affects women biologically, psychologically and socially and as a result, it decreases the quality of life. The aim of this study was to investigate the effect of infertility on anxiety and depression in women.
Material and Method: The study was planned as an observational study. Patients who were diagnosed as infertile and were admitted to Medistate Hospital Obstetrics, In Vitro Fertilization outpatient clinic, Adana City Training and Research Hospital, and Obstetrics and Gynecology outpatient clinic between May and November 2019 were included in the study. The inclusion criteria were the patients who had been diagnosed as infertility for at least one year. A questionnaire including ’Beck Anxiety Inventory’ and “Beck Depression Inventory’’ was completed with the face-to-face interview technique by volunteer infertile women who met the inclusion criteria.
Results: The study was completed with 200 volunteer infertile patients. According to the depression score, 60 (30%) of the participants were normal, 84 (42%) had mild, 40 (20%) had moderate and 16 (8%) had severe depression. According to the anxiety score, 72 (36%) of the participants were normal, 78 (39%) had mild, 32 (16%) had moderate and 18 (9%) had severe anxiety.
Conclusion: Increased depression and anxiety scores should be considered in infertile patients. Further studies are needed to indicate which type of psychological treatment is more effective at the individual level.
Anxiety disorder Depression Infertility Psychological treatment
Amaç: İnfertilite kadını biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkileyen ve sonuç olarak yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Bu çalışma ile infertilitenin kadınlarda anksiyete ve depresyon gelişmesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma gözlemsel çalışma olarak planlandı. Çalışmaya Özel Medistate Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Polikliniği’ne ve Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’ne Mayıs-Kasım 2019 arasında başvuran, infertilite tanısı alan hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilme kriterleri en az bir yıldır çocuk sahibi olmak isteyen ve infertilite tanısı almış hastalar olarak belirlendi. Çalışmaya alınma kriterlerine uygun gönüllü infertil kadınlar tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile ‘’Beck Anksiyete Ölçeği’’ ve “Beck Depresyon Envanteri” içeren anket formu dolduruldu.
Bulgular: Çalışma 200 gönüllü infertil hasta ile tamamlandı. Depresyon skorlarına göre 60 (%30) hastanın skoru normal aralıkta, 84 (%42) hastanın hafif, 40 (%20) hastanın orta seviyede ve 16 (%8) hastanın ciddi depresyonu mevcuttu. Anksiyete skorlarına göre 72 (36%) hastanın skoru normal aralıkta, 78 (%39) hastanın hafif, 32 (%16) hastanın orta ve 18 (%9) hastanın şiddetli anksiyetesi mevcuttu.
Sonuç: İnfertil hastalarda artan depresyon ve anksiyete skorlarına dikkat edilmelidir. Bireysel seviyede hangi psikolojik tedavi tipinin daha etkili olduğunu bildiren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.