Amaç: Bu çalışmada idiopatik pulmoner fibrosisli hastaların prognozu, klinik seyri ve sağkalımını değerlendirmek için cinsiyet, yaş ve fizyoloji indeksi ve C-reaktif protein/albümin oranını karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2013- Aralık 2018 tarihleri arasında hastanemizin 8. kliniğinde radyolojik veya patolojik olarak tanı konulmuş olan 47 idiopatik pulmoner fibrosis hastası çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, solunum fonksiyon testleri, 6 dakika yürüme testi değerleri, Ekokardiyografi sonuçları, yaşam süreleri, ek hastalıkları, tedavi bilgileri, laboratuvar sonuçları, cinsiyet, yaş ve fizyoloji indeksleri ve başlangıç C-reaktif protein/albümin oranları hasta dosyalarından kaydedildi.
Bulgular: Cinsiyet, yaş ve fizyoloji indeksine göre evre I’de 25 (%53,2) hasta, evre II’de 11 (%23,4) hasta ve evre III’te 11 (%23,4) hasta vardı. Hastalar yaşam durumlarına göre 2 gruba ayrıldı. Eksitus olan grupta solunum yetmezliği, ortalama pulmoner arter basıncı ve cinsiyet, yaş ve fizyoloji evresi anlamlı olarak yüksekti (p<0,05). 6 dakikalık yürüme testi eksitus grubunda anlamlı olarak düşüktü (p<0,05). C-reaktif protein/albümin oranı sonuçları her iki grupta benzerdi ve her iki grupta da diğer parametreler açısından anlamlı farklılık yoktu.
Sonuç: Cinsiyet, yaş ve fizyoloji evresi kolay ve kullanışlıdır, ancak C-reaktif protein/albümin oranı idiopatik pulmoner fibrosisin prognozunu tahmin etmek için uygun değildir. Pulmoner arter basıncının yüksekliği, düşük 6 dakikalık yürüme testi sonuçları ve solunum yetmezliğinin varlığı idiopatik pulmoner fibrosisde kötü prognostik faktörlerdir.
Aim: We aimed to compare the gender, age, and physiology index and C-reactive protein/albumin ratio in order to evaluate the prognosis, clinical course and survival of patients with idiopathic pulmonary fibrosis.
Material and Method: Forty-seven patients with idiopathic pulmonary fibrosis diagnosed by radiologically or pathologically in the 8th clinic of our hospital between January 2013 and December 2018 included to the study. Demographic characteristics, pulmonary function tests, 6-minute walk test values, echocardiography results, life span, additional diseases, treatment information, laboratory results of patients, gender, age and physiology indexes and initial C-reactive protein/albumin ratio of the patients were recorded from the patient files.
Results: According to gender, age and physiology index there were 25 (53.2%) patients in stage I, 11 (23.4%) patients in stage II, and 11 (23.4%) patients in stage III. The patients were divided into 2 groups according to their life conditions. The rate of respiratory failure, the mean pulmonary arterial pressure and gender, age, and physiology stage were significantly higher (p grup 0.05) in the exitus group. The 6- minute walk test was significantly lower in the exitus group (p<0.05). C-reactive protein/albumin ratio results were similar in both groups and there were no significant differences according to other parameters in both groups too. There was no significant difference between the C-reactive protein/albumin ratio values of the patients in each of the three gender, age, and physiology stages.
Conclusion: Gender, age, and physiology stage is easy and useful but C-reactive protein/albumin ratio isn’t convenient to predict the prognosis of idiopathic pulmonary fibrosis. The elevation of pulmonary arterial pressure, low 6 minute walk test and presence of respiratory failure are poor prognostic factors in idiopathic pulmonary fibrosis.
Idiopathic pulmonary fibrosis IPF GAP stage CRP/Albumin ratio (CAR)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.