ABSTRACT
Eyelids are complex structures that protect the anterior surface of the globe. Eyelid lesions range from benign, self limiting conditions to malignant, possibly metastatic tumors.
Aim
To assess the histomorphology of various eyelid lesions, determine their frequency, age and sex distribution in our study population and compare them with the other studies.
Materials and Methods
This is a retrospective study involving 122 patients of either sex presenting with lesions involving the eyelid, reporting to a tertiary care hospital in Karnataka.
Results
We came across 67.72% neoplastic, 28.34% inflammatory/ infectious, and 3.94% miscellaneous lesions. There was a slight female predominance with a male to female ratio of 1:1.18. The mean age at presentation was 43.7 years, range being 1-90 years. Majority were in their 3rd and 4th decades. Among the neoplastic lesions, 90.7% were benign. The most common benign, malignant and inflammatory lesions were nevus, sebaceous carcinoma and chalazion respectively. Uncommon stromal lesions, such a s fibrous histiocytoma and a rare variant of basal cell carcinoma with sebaceous differentiation were encountered.
Conclusion
The frequency of eyelid lesions depends upon age group, source institution, racial and geographic factors. Histopathology remains the mainstay for diagnosis. In addition to determining the malignant potential of a lesion, it reveals its exact nature and structure, thereby influencing management and prognosis.
Göz kapakları, kürenin ön yüzeyini koruyan karmaşık yapılardır. Göz kapağı lezyonları iyi huylu, kendi kendini sınırlayan durumlardan kötü huylu, muhtemelen metastatik tümörlere kadar değişir.
Amaç
Çeşitli göz kapağı lezyonlarının histomorfolojisini değerlendirmek için, çalışma popülasyonumuzdaki sıklığını, yaşını ve cinsiyet dağılımını belirlemek ve diğer çalışmalarla karşılaştırmak.
Malzemeler ve yöntemler
Bu retrospektif bir çalışmadır, her iki cinsiyetten 122 hastanın göz kapağını tutan lezyonlarla başvurması ve Karnataka'daki bir üçüncü basamak hastanesine bildirilmesi.
Sonuçlar
% 67.72 neoplastik,% 28.34 enflamatuar / enfeksiyöz ve% 3.94 çeşitli lezyonlarla karşılaştık. 1: 1.18 erkek / kadın oranı ile hafif bir kadın üstünlüğü vardı. Başvuru anındaki ortalama yaş 43.7, 1-90 yıl arasında değişiyordu. Çoğunluk 3. ve 4. dekadlarında idi. Neoplastik lezyonların% 90.7'si benign idi. En sık görülen benign, malign ve inflamatuvar lezyonlar sırasıyla nevüs, sebasöz karsinom ve sarkma idi. Nadir görülen stromal lezyonlar, böyle bir fibröz histiyositoma ve sebasöz farklılaşmalı nadir bir bazal hücreli karsinom varyantı ile karşılaşıldı.
Sonuç
Göz kapağı lezyonlarının sıklığı yaş grubuna, kaynak kuruma, ırksal ve coğrafi faktörlere bağlıdır. Histopatoloji, tanı için temel dayanaktır. Bir lezyonun kötü huylu potansiyelini belirlemenin yanı sıra, kesin doğasını ve yapısını ortaya çıkarır, böylece yönetimi ve prognozu etkiler.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.