Aims: To evaluate the home health services provided to children in Batman, a province in the Southeastern Anatolia Region of Turkiye, where the birth rate and consanguineous marriages are high.
Methods: For this descriptive and cross-sectional study, data from 460 patients aged 0-18 years who received services from the Home Health Unit of Batman Training and Research Hospital between January 10, 2018, and January 10, 2023, were retrospectively scanned through the Hospital Information Management System.
Results: 57.6% of the patients were male and 42.4% were female. The mean age of the patients was 10.64±4.5 years; the proportion of patients aged 0-6 years was 20%, 7-12 years was 41.1%, and 13-18 years was 38.9%. Mental retardation was observed in 15%, cerebral palsy in 42.8%, hydrocephalus in 7.8%, epilepsy in 17%, spina bifida/meningocele/meningomyelocele in 4.1%, neuromuscular and motor disorders (paresis/plegia, etc.) in 10.4%, and osteogenesis imperfecta in 3%. While 99.6% of reasons for physician visits were non-emergency, the most common reason for visits by non-physician health personnel was dressing and monitoring of fever, pulse, and blood pressure, at 94.8%. The proportion of patients in need of nursing services was 98.7%; the proportion of patients with pressure sore signs was 87.8%; and the proportion of fully dependent patients was 93.9%.
Conclusion: To provide home health services more effectively and efficiently, it is necessary to increase social awareness, improve health literacy to eliminate regional differences, and expand telehealth applications. For better quality service delivery, it is of vital importance to provide periodic training to those engaged in patient care, especially on managing bed sores. In this way, home health services for children can become more accessible and effective.
Home health home care child health telehealth chronic disease disability
Amaç: Doğum oranı ve akraba evliliğinin yüksek olduğu Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden birisi olan Batman’da çocuklara verilen evde sağlık hizmetlerinin değerlendirilmesi.
Materyal ve Metod: Tanımlayıcı ve kesitsel olan bu çalışma için 10 Ocak 2018 ila 10 Ocak 2023 tarihleri arasında Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Biriminden hizmet alan 0-18 yaş arasındaki 460 hastanın verileri retrospektif olarak Hastane Bilgi yönetim Sistemi üzerinden taranmıştır.
Bulgular: Hastaların %57,6’sı erkek, %42,4’ü kızdı. Hastaların yaş ortalaması 10,64±4.5; 0-6 yaş arası hastaların oranı %20; 7-12 yaş arası hastaların oranı %41,1 ve 13-18 yaş arası hastaların oranı ise %38,9 olarak saptandı. Mental retardasyon %15, serebral palsi %42,8, hidrosefali %7,8, epilepsi %17, spina bifida / meningosel / meningomyelosel %4,1, nöromüsküler ve motor bozukluklar (parezi/pleji vb) %10,4 ve osteogenezis imperfecta %3 olarak tespit edildi. Doktor ziyaret sebeplerinin %99,6’sını acil olmayan sebepler oluştururken, doktor dışı sağlık personeli ziyaret sebeplerinde %94,8 ile en çok pansuman + Ateş-Nabız-Tansiyon takibi yer almaktaydı. Hemşirelik hizmeti ihtiyacı olan hasta oranının %98,7; yatağa bağlı bası bulguları olan hasta oranının %87,8; tam bağımlı hasta oranının %93,9 olduğu görüldü.
Sonuç: Evde sağlık hizmetlerinin daha etkili ve verimli bir şekilde sunulabilmesi için toplumsal farkındalığın arttırılması, bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılmasına yönelik sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi ve tele-sağlık uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Daha kaliteli hizmet sunumu için yatağa bağlı oluşan basılara yönelik eğitimler başta olmak üzere hasta bakımıyla uğraşan kişilere belirli aralıklarla eğitim verilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu şekilde, çocuklara yönelik evde sağlık hizmetleri daha ulaşılabilir ve daha etkili hale gelebilecektir.
Evde Sağlık Evde bakım Çocuk sağlığı Tele-sağlık Kronik hastalık Engellilik
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bebek ve Çocuk Sağlığı, Engelli Bireyler, Evde Bakım Hizmetleri |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 4 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.