Amaçlar: Kumar bozukluğu (KD) için tedavi arama oranlarının düşük olması ve çevrimiçi kumarın popülerleşmesi, dijital platformlarda bilgilendirici videoların önemini artırmaktadır. YouTube'da KD için Türkçe bilgilendirici videoların özelliklerini ve kalitesini değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntemler: Çalışma kriterlerini karşılayan toplam 116 video iki bağımsız psikiyatrist tarafından incelendi. Konuşmacılar, video süresi, görüntülenme sayısı, beğeniler ve yorumlar gibi nicel özelliklere ek olarak, videoların kalitesi ve güvenilirliği Küresel Kalite Ölçeği (GQS) ve modifiye edilmiş DISCERN ölçeği kullanılarak değerlendirildi.
Sonuçlar: Videoların %46,6'sı profesyonel gruptaydı (bir hekim, psikolog veya başka bir ruh sağlığı uzmanı olan bir konuşmacıyı veya sağlık/akademik kanallar tarafından yüklenen seslendirme videolarını içeriyordu). GQS puanlarına göre, videoların %58,6'sı düşük kalitede, %24,1'i orta kalitede ve %17,2'si iyi/mükemmel kalitedeydi. Profesyonel videolar için daha yüksek kalite puanlarına rağmen (GQS puanları: sırasıyla 3,24±0,79, 1,90±0,46), profesyonel olmayan videolar daha yüksek günlük ortalama görüntüleme, beğeni ve yoruma sahipti. GQS puanları ile ortalama günlük görüntüleme, beğeni ve yorum arasında negatif bir korelasyon olduğu, yalnızca video süresinin ise değiştirilmiş DISCERN puanlarıyla pozitif bir korelasyon gösterdiği bulundu.
Sonuç: GD için bilgilendirici videolar oluştururken, hastalar, yakınları veya ünlüler tarafından paylaşılan deneyimlerin ruh sağlığı profesyonelleri tarafından sunulan tıbbi bilgilerle birlikte dahil edilmesi, yüksek kalite ve güvenilirliği garanti altına alabilirken aynı zamanda daha yüksek etkileşim seviyeleri sağlayarak daha geniş bir kitleye ulaşabilir.
Aims: The low rates of treatment seeking in gambling disorder (GD) and the popularization of online gambling increase the importance of informative videos on digital platforms. We aimed to evaluate the characteristics and quality of Turkish informative videos for GD on YouTube.
Methods: A total of 116 videos that met the study criteria were examined by two independent psychiatrists. In addition to quantitative characteristics such as the speakers, video duration, number of the views, likes, and comments, the quality and reliability of the videos were evaluated using the Global Quality Scale (GQS) and modified DISCERN scale.
Results: 46.6% of the videos were in the professional group (featuring a speaker who is a physician, psychologist, or another mental health professional, or voice-over videos uploaded by health/academic channels). According to GQS scores, 58.6% of the videos were of low quality, 24.1% were of medium quality, and 17.2% were of good/excellent quality. Despite higher quality scores for professional videos (GQS scores: 3.24±0.79, 1.90±0.46, respectively), non-professional videos had higher daily average views, likes, and comments. It was found that there was a negative correlation between the GQS scores and the average daily views, likes, and comments, whereas only video duration showed a positive correlation with the modified DISCERN scores.
Conclusion: When creating informative videos for GD, including experiences shared by patients, their relatives, or celebrities along with the medical information presented by mental health professionals can ensure high quality and reliability while also providing higher levels of interaction, thereby reaching a wider audience.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Psikiyatri |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 13 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.