Amaçlar: Doğum sırasında indüksiyon için kullanılan sentetik oksitosin (SO)'nin doğum sonrası maternal depresyon riskini artırdığını gösteren çalışmalar literatürde her geçen gün artmaktadır. Amaç, doğum sırasında indüksiyon için uygulanan SO'nun erken postpartum dönemde maternal depresyon eğilimi üzerindeki etkisini araştırmaktır.
Yöntemler: Çalışmaya 2020-2022 yılları arasında 37-41. gebelik haftalarında doğum yapan ve doğumdan sonraki 10. günde standart postpartum değerlendirmelerden geçen nullipar kadınlar dahil edildi. Dışlama kriterleri, gebe kalmadan önce, gebelik sırasında veya postpartum dönemde depresyona yatkınlık faktörleri olan gebe bireyleri içeriyordu. Doğum nedeniyle doğumhaneye alınan ve herhangi bir indüksiyon yöntemi olmadan doğum yapan gebeler grup C (n=137) olarak sınıflandırıldı ve SO ile indüklenen gebeler grup O (n=122) olarak sınıflandırıldı. İki grubun doğum sonrası 0. ve 10. gün Edinburgh Postnatal Depresyon Ölçeği (EPDS) puanları karşılaştırıldı. Ek olarak, indüksiyon süresi ile EPDS puanları arasındaki ilişki analiz edildi.
Sonuçlar: İki grup arasında yaş, gebelik haftası veya eğitim durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Gruplar arasında doğum sonrası 0. veya 10. günde EPDS puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Doğum sonrası 0. veya 10. günde indüksiyon süresi ile EPDS puanları arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05).
Sonuç: Doğum indüksiyonu için kullanılan SO, erken dönemde doğum sonrası depresyona eğilimi birincil olarak etkilemeyebilir. Depresyon için risk faktörü olmayan popülasyonlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Doğum EPDS doğum indüksiyonu doğum sonrası depresyon sentetik oksitosin
Aims: Studies showing that synthetic oxytocin (SO) used for induction during labor increases the risk of postpartum maternal depression are increasing day by day in literature. Objective was to investigate the effect of SO administered for induction during labor on the tendency to maternal depression in early postpartum period.
Methods: The study encompassed nulliparous women, all of whom delivered at gestational weeks 37 to 41 between 2020 and 2022 and underwent standard postpartum assessments on the 10th day following delivery. Exclusion criteria comprised pregnant individuals with predisposing factors for depression before conception, during gestation, or in the postpartum period. Pregnants who were admitted to delivery room due to labor and gave birth without any induction method were classified as group C (n=137), and who were induced with SO were classified as group O (n=122). Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) scores on 0th day and 10th day postpartum of two groups were compared. Additionally, relationship between duration of induction and EPDS scores was analyzed.
Results: No statistically significant difference was detected between two groups in terms of age, gestational week, or educational status (p>0.05). No statistically significant difference was detected between the groups in EPDS scores on 0th or 10th day postpartum (p>0.05). There was no significant difference between induction time and EPDS scores on 0th or 10th day postpartum (p>0.05).
Conclusion: SO used for labor induction may not primary affect the tendency to postpartum depression in the early period. Further studies in populations without risk factors for depression are needed.
Delivery EPDS labor induction postpartum depression synthetic oxytocin
Approval was granted by the Ethics Committee of the Basaksehir Cam and Sakura City Hospital (Date: 26.10.2022, Decision No: 340).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Cerrahi (Diğer), Kadın Hastalıkları ve Doğum |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 31 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 18 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.