Aims: This descriptive study aimed to determine the relationship between self-efficacy levels and the caregiving burden of parents caring for children with cerebral palsy.
Methods: The sample of the study consisted of 128 parents of children with cerebral palsy attending four special education and rehabilitation centers affiliated with Van Provincial Directorate of National Education. Data were collected between January and August 2023 using the Introductory Information Form, the Parental Self-Efficacy Scale (PSES) and the Burden of Caregiving Scale (CBSS). Data was collected through face-to-face interviews with parents. The principles of scientific ethics and data confidentiality were followed at all stages of the study.
Results: Outcomes showed a moderate negative correlation between PSES and CBSS scores, indicating that higher self-efficacy is associated with lower caregiving burden. Factors such as social insurance, caregiving support, and income level significantly influenced caregiving burden. Parents with fewer children, higher education levels, and children with mild mobility limitations had higher self-efficacy scores. Similarly, caregiving burden was found to be greater among parents of children with intellectual disabilities, lower income levels, feelings of burnout, and future anxiety.
Conclusion: The study highlights the importance of identifying the factors that affect caregiving burden and self-efficacy. Nurses should adopt a multidisciplinary approach to identify parental strengths and weaknesses and provide targeted interventions. Training in this area and targeted interventions to enhance parental self-efficacy could significantly reduce caregiving burdens.
Care burden cerebral palsy nurse parental self-efficacy parent
Amaç: Bu tanımlayıcı çalışmada, serebral palsili çocuklara bakım veren ebeveynlerin öz yeterlilik düzeyleri ile bakım verme yükleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler: Araştırmanın örneklemini Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı dört özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine devam eden 128 serebral palsili çocuğun ebeveyni oluşturmuştur. Veriler Ocak-Ağustos 2023 tarihleri arasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Ebeveyn Öz Yeterlilik Ölçeği (EÖYÖ) ve Bakım Verme Yükü Ölçeği (BVYÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler ebeveynlerle yüz yüze görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Çalışmanın tüm aşamalarında bilimsel etik ve veri gizliliği ilkelerine uyulmuştur.
Bulgular: PSES ve CBSS puanları arasında orta düzeyde negatif bir korelasyon olduğunu göstermiştir; bu da daha yüksek öz yeterliliğin daha düşük bakım verme yükü ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Sosyal güvence, bakım desteği ve gelir düzeyi gibi faktörler bakım verme yükünü önemli ölçüde etkilemiştir. Daha az çocuğu olan, daha yüksek eğitim seviyesine sahip ve hafif hareket kısıtlılığı olan çocukların ebeveynlerinin öz yeterlilik puanları daha yüksektir. Benzer şekilde, zihinsel engelli çocukların ebeveynleri, düşük gelir düzeyleri, tükenmişlik duyguları ve gelecek kaygısı arasında bakım verme yükünün daha fazla olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Bu çalışma, bakım verme yükünü ve öz yeterliliği etkileyen faktörlerin belirlenmesinin önemini vurgulamaktadır. Hemşireler, ebeveynlerin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek ve hedefe yönelik müdahaleler sağlamak için multidisipliner bir yaklaşım benimsemelidir. Bu alanda eğitim ve ebeveyn öz yeterliliğini artırmaya yönelik hedefli müdahaleler bakım verme yükünü önemli ölçüde azaltabilir.
Bakım yükü serebral palsi hemşire ebeveyn öz yeterliliği ebeveyn
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği |
Bölüm | Orijinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 7 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.