Aims: Malnutrition is a major concern that increases morbidity and mortality in older adults living in nursing homes. This study aimed to evaluate the nutritional status, body composition, and dietary intake of older adults in nursing homes while identifying the risk factors contributing to malnutrition.
Methods: This is a descriptive and cross-sectional study conducted with 150 older adults from two nursing homes. Malnutrition was assessed using the full version of mini nutritional assessment (MNA). Data were collected by face to face interview and anthropometric measurements and body composition analysis were performed. Statistical analyses included the Mann-Whitney U test, independent sample T test, Chi-square test, Spearman correlation coefficient and logistic regression.
Results: Among participants 81.80% were male. Mean age was 75.13±7.35 years. The prevalence of malnutrition/malnutrition risk was 14.7%. While energy, macronutrient intake, and nutrient adequacy ratio (NAR) were similar between participants with good nutritional status and malnutrition/malnutrition risk, vitamin E intake was significantly higher in older adults with good nutritional status (p=0.009). A higher number of chronic diseases significantly increased the risk of malnutrition (OR=2.083, p=0.038, OR:2.065, p=0.027). However, consuming more meals per day (OR=0.086 p<0.001, OR:0.130, p=0.001), higher fat mass (OR=0.911, p=0.030) and a greater Fat Free Mass Index (OR 0.697, p=0.009) were found to be protective.
Conclusion: Assessing nutritional status, determining food consumption and identifying the factors contributing to malnutrition are crucial for the early prevention and management of malnutrition in older adults. Longitudinal studies with larger sample sizes are needed to develop effective strategies for improving the nutritional well-being of nursing home residents.
Malnutrition nursing homes elderly meal frequency Fat Free Mass Index FFMI fat mass
Study was designed according to the guidelines in Declaration of Helsinki and approved by the Eastern Mediterranean University Scientific Research and Publication Ethics Committee (project number:ETK00-2017/00-32).
Conflict of Interest Statement The authors have no conflicts of interest to declare. Financial Disclosure The authors declared that this study has received no financial support
Malnütrisyon, huzurevlerinde yaşayan yaşlı yetişkinlerde morbidite ve mortaliteyi artıran önemli bir sorundur. Bu çalışma, huzurevlerindeki yaşlı yetişkinlerin beslenme durumunu, vücut kompozisyonunu ve diyete bağlı alımını saptamayı ve malnütrisyona katkıda bulunan risk faktörlerini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Yöntem: Bu çalışma, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olup, iki farklı huzurevinde, 150 yaşlı birey ile yürütülmüştür. Malnütrisyon, Mini Nutrisyonel Değerlendirme (MNA) aracının uzun hali kullanılarak değerlendirilmiştir. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmış, antropometrik ölçümler ve vücut kompozisyonu analizi araştırmacı tarafından yapılmıştır. İstatistiksel analizler için Mann-Whitney U testi, bağımsız örneklem t-testi, ki-kare testi, Spearman korelasyon katsayısı ve lojistik regresyon kullanılmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %81,80'i erkek olup, tüm bireylerin ortalama yaşı 75,13 ± 7,35 yıldır. Malnütrisyon/malnütrisyon riski prevalansı %14,7 olarak bulunmuştur. Enerji, makro besin ögesi alımı ve besin ögesi yeterlilik oranı (NAR) açısından gruplar arasında bir farklılık bulunmazken, E vitamini alımının iyi beslenen yaşlı bireylerde anlamlı olarak yüksek olduğu bulunmuştur (p = 0.009). Kronik hastalık sayısındaki artış, malnutrisiyon riskini anlamlı olarak artırırken (OR: 2.083, p=0.038, OR:2.065, p=0.027), günlük öğün sayısının artışı (OR:0.086 p<0.001, OR:0.130, p=0.001), vücut yağ kütlesi (OR:0.911, p=0.030) ve yağsız kütle indeksindeki her bir birimlik artışın (FFMI) (OR 0.697, p=0.009) koruyucu etkisi olduğu görülmüştür..
Sonuç: Yaşlı yetişkinlerde beslenme durumununun değerlendirilmesi, besin tüketiminin saptanması ve malnutrisyona katkıda bulunan faktörlerin belirlenmesi, malnutrisyonun erken dönemde önlenmesi ve yönetimi için çok önemlidir. Huzurevi sakinlerinin beslenme ile ilgili iyilik halini iyileştirmeye yönelik etkili stratejiler geliştirmek için daha geniş örneklem büyüklüklerine sahip uzunlamasına çalışmalara ihtiyaç vardır.
: Malnütrisyon huzurevi yaşlı öğün sıklığı yağsız doku kütle indeksi yağ kütlesi
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Klinik Beslenme, Geriatri ve Gerontoloji |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Mayıs 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 22 Nisan 2025 |
| Kabul Tarihi | 15 Mayıs 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 3 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.