Araştırma Makalesi

Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi

Cilt: 2 Sayı: 3 30 Aralık 2019
Mevlüt Ağır *, Mustafa Kamil Özer
PDF İndir
TR EN

Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi

Öz

Bu çalışma, anaerobik basamak testinin Wingate anaerobik test ve pediatrik RAST yerine kullanılabilirliğini belirlemek için yapılmıştır. Çalışmada, İstanbul’da bir futbol kulübündeki yaş ortalamaları 10,93±1,81 olan 25 erkek futbolcu gönüllü olarak yer almıştır. Tüm katılımcıların, boy uzunluğu (cm), vücut kütlesi (kg) ve deri kıvrım kalınlıkları ölçüldü, Pediatrik Basamak (PB), Pediatrik RAST (PR) ve Wingate Anaerobik(WAnT) testleri uygulanmıştır. Testler için birincil sonuç ölçütleri Ortalama güç olarak hesaplanmıştı r. Yaş, PB, PR ve WAnT performansı ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ortalama güç bakımından PB ile PR performansı ve WAnT performansı arasında yüksek korelasyon katsayıları saptanmıştır. Anaerobik Basamak testi sağlıklı çocuklarda ve ergenlerde anaerobik performansı değerlendirmek için geçerli ve karmaşık olmayan bir saha testi olarak kullanılabilir. Klinik değerlendirme amacıyla, WAnT ve Pediatrik RAST yokluğunda glikolitik gücü değerlendirirken pediatrik Anaerobik Basamak Testi ortalama gücünü kullanmanızı öneririz.

Anahtar Kelimeler

Anaerobik, Wingate, Rast, Anaerobik Step

Kaynakça

  1. Açıkada C. (2004).Training in Children. ActaOrthop. Traumatol. Turc, 38(1), 16-26.
  2. Armstrong N, Barker AR, McManus AM. (2015).MuscleMetabolismChangeswith Age andMaturation: How Do TheyRelatetoYouthSportPerformanceBritish Journal of Sports- Medicine, 49(3). doi:10.1136/bjsports-2014-094491
  3. Bencke, J.,Damsgaard, R., Saekmose, A., Jorgenson, P., Jorgenson, K., Klauen, K. (2002)AnaerobicpowerandMuscleStrengthcharacteristics of 11 yearsold elite andnon-elite boysandgirlsfromgymnastics, teamhandball, tenis andswimming. ScandinavianJournal of MedicineandScience in Sports; 12:171-178.
  4. Brooks, G. A.,Fahey, T. D., &Balwin, K. M. (2005).Exercisephysiology: Human bioanergetiesanditsapplications (4th ed.). New York: McGraw-Hill.
  5. Caluo, M.,Rodos, Vallejo, M.Estroch, Arcas, A.Javenre, C.Viscor, G. Ve Venture, J. L. (2002).Heritability of explosivepowerandanaerobiccapacity in humans. EuropeanJournal of AppliedPhysiology, 86, 218-225.
  6. Ceylan. L., Demirkan. E., Küçük. H., "Farklı Yaş Gruplarındaki Futbolcuların Sprint Zamanları ve Tekrarlı Sprint Düzeylerinin İncelenmesi" International Journal of ScienceCultureandSport. 2016; 2148-1148
  7. Cunha GS, Cumming SP, Valente-dos-Santos J, Duarte JP, Silva G, Dourado AC, Coelho-e-Silva M. (2017).InterrelationshipsamongJumpingPower, SprintingPowerandPubertalStatusafterControllingfor Size in Young Male Soccer Players. PerceptualandMotorSkills, 124(2), 329-50.
  8. Güvenç A, Açikada C, Aslan A, Özer K. (2011).Daily Physical Activity andPhysicalFitness in 11-to 15-Year-Old TrainedandUntrainedTurkishBoys. Journal of Sports ScienceandMedicine, 10(3), 502-14.
  9. Harmancı, H., Karavelioğlu. M. B., Başkaya. G.,Erzeybek. M. S., "Kadın Futbolcularda Tekrarlı Sprint, Çoklu Sıçrama ve Wingate Testleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi" Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi • Cilt 1, Sayı 1, ISSN 2536-5150, ss. 109-122 .2016.10
  10. Hazır, T. and C. Açıkada, 2002.Reliability of bioelectricimpedanceanalysis in assessing body composition: Comparisonstudy. Journal of Sports Sciences, 13(2): 02-18.

Kaynak Göster

APA
Ağır, M., & Özer, M. K. (2019). Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi. Journal of Health and Sport Sciences, 2(3), 79-87. https://izlik.org/JA25AN35JG
AMA
1.Ağır M, Özer MK. Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi. Journal of Health and Sport Sciences. 2019;2(3):79-87. https://izlik.org/JA25AN35JG
Chicago
Ağır, Mevlüt, ve Mustafa Kamil Özer. 2019. “Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi”. Journal of Health and Sport Sciences 2 (3): 79-87. https://izlik.org/JA25AN35JG.
EndNote
Ağır M, Özer MK (01 Aralık 2019) Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi. Journal of Health and Sport Sciences 2 3 79–87.
IEEE
[1]M. Ağır ve M. K. Özer, “Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi”, Journal of Health and Sport Sciences, c. 2, sy 3, ss. 79–87, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25AN35JG
ISNAD
Ağır, Mevlüt - Özer, Mustafa Kamil. “Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi”. Journal of Health and Sport Sciences 2/3 (01 Aralık 2019): 79-87. https://izlik.org/JA25AN35JG.
JAMA
1.Ağır M, Özer MK. Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi. Journal of Health and Sport Sciences. 2019;2:79–87.
MLA
Ağır, Mevlüt, ve Mustafa Kamil Özer. “Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi”. Journal of Health and Sport Sciences, c. 2, sy 3, Aralık 2019, ss. 79-87, https://izlik.org/JA25AN35JG.
Vancouver
1.Mevlüt Ağır, Mustafa Kamil Özer. Wingate Anaerobik Bisiklet Testi ile Tek Bacak Basamak Testinin ve Pediatrik Koşu Tabanlı Anaerobik Sprint Testinin Karşılaştırılarak İncelenmesi. Journal of Health and Sport Sciences [Internet]. 01 Aralık 2019;2(3):79-87. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25AN35JG