"The Journal of Innovations in Civil Engineering and Technology (JICIVILTECH)" dergisi, inşaat mühendisliği, mimarlık, çevre mühendisliği, harita mühendisliği ve jeoloji mühendisliği alanındaki en son bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ilgili bilim insanlarına, mühendislere, sektöre ve okuyucularına ulaştırmayı hedefler.
"The Journal of Innovations in Civil Engineering and Technology (JICIVILTECH)" dergisi, orijinal mühendislik makalelerinin yanı sıra inşaat mühendisliği ve mimarlığın tüm alanlarında yapılan önemli, özgün ve kaliteli araştırma ve inceleme çalışmaları içeren bir dergidir. Dergide yayınlanacak makalelerin yazım esasları aşağıda verilmektedir. Tüm makaleler bilimsel katkıları, orjinallikleri ve içerikleri açısından bilimsel komite tarafından değerlendirilirler. Yazarlar verilerinin doğruluğundan sorumludurlar. Dergi gerekli gördüğü yerlerde dil ve yazım ile ilgili uygun düzeltmeleri yapma hakkını saklı tutar. Makaleler gerekli görüldüğünde revizyon yapılmak üzere sorumlu yazara geri gönderilebilir. Dergide basılan yazıların tüm telif hakları dergiye ait olur. Daha önce herhangi bir dilde basılmış yazılar dergide basılmak üzere değerlendirilmez. Yazarlar The Journal of Innovations in Civil Engineering and Technology (JICIVILTECH) dergisine gönderdikleri bir yazıyı başka bir dergiye gönderemezler.
Yazarlar online sistem üzerinden (dergipark sistemi) makale ile birlikte Telif hakkı devir formunu ilk kayıtta sisteme yüklemek zorundadırlar.
Kaynakların düzenlenmesinde EndNote Stilini (APA 6) indirmek için lütfen tıklayınız.
Lütfen makale sunumunu MS-Word® 2010 formatında hazırlayınız.
Sunulan makaleler ilgili alan editörleri tarafından incelenip değerlendirilecek, makalenin durumu hakkında yayın sahibi bilgilendirilecektir.
Yazım dili
Türkçe veya İngilizce’dir.
Kenar Boşlukları
(Sağ-Sol-Alt-Üst) 2,5 cm olmalıdır.
Sütun Ölçüleri
Sütün Genişliği 6,3 cm, Aralık 1,25 cm olmalıdır.
Başlık
14 Punto, Palatino Linotype font, ortalanmış ve ilk harfleri büyük olmalıdır (ve, ile, vs. hariç). Başlık metne uygun, kısa ve açık olmalıdır.
Yazar İsimleri
Başlıktan sonra 1 satır boşluk bırakılarak, yazar(lar)'ın adının ilk harfi büyük diğerleri küçük, soyadı büyük harflerle ortalanmış olarak 10 yazı karakteri büyüklüğü ile yazılmalıdır. Yazar adları yazılırken herhangi bir akademik unvan belirtilmez. Birden fazla yazar adı virgülle ayrılarak yan yana sıralanmalıdır. Yazar isimlerinden sonra yazar bilgilerini belirtmek için üst simge olarak rakam kullanılmalıdır (1, 2, 3, gibi). Sorumlu yazar isminde mutlaka üst simge yıldız sembolü olmalıdır (*). Yazar ad ve soyadları yazıldıktan sonra 1 satır boşluk bırakılarak yazar adres, mail ve ORCID ID bilgileri 8 punto, italik ve ortalı olarak yazılmalıdır. Yazar(lar)ın bir açık araştırmacı ve katılımcı kimliği (ORCID) edinmesi ve belirtmesi gerekmektedir (http://orcid.org).
Özet
100 kelimeden az olmayacak ve 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde paragraf kullanılmadan yazılmalıdır. Özet 10 punto, Palatino Linotype font ve iki yana hizalı olmalıdır.
Anahtar kelimeler
En az 3 en fazla 5 adet, 10 punto, Palatino Linotype font, iki yana hizalı ve Türkçe/İngilizce olarak verilmelidir. Anahtar kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı, “,” ile
Metin
Çift sütun halinde Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular (Bulgular ve Tartışma), Tartışma ve Sonuç (Sonuçlar) ve Kaynaklar ana başlıkları altında hazırlanmalıdır.
Eğer varsa Teşekkür bölümü Kaynaklar bölümünden hemen önce yer almalıdır. Makale metni Palatino Linotype font ile yazılmış 10 punto, Aralıklar 0 cm, Tek satır aralığı ve iki yana hizalı olacak şekilde biçimlendirilmelidir (Sadece Teşekkür ve Kaynaklar kısmındaki metin 9 punto olmalı). Metin gerektiğinde numaralandırılmış alt başlıklar içerebilir. Her alt başlık içinde bulunduğu ana başlık altında kendi içerisinde sıralanmalıdır. Örneğin; 2.1., 2.2., 2.3. vb. Metin içerisindeki 1. 2. ve 3. derece başlıkların tüm kelimelerinin ilk harfleri büyük harfle (ve, ile, vs. hariç) ve kalın, daha alt başlıklar için başlığın yalnızca ilk kelimesi büyük harfle olacak şekilde ve italik yazılmalıdır. Paragraf aralarında boşluk bırakılmamalıdır. Makalenin tamamı metin, tablo ve şekiller dahil olmak üzere 20 sayfayı geçmemelidir.
Şekiller
JPEG veya TIFF formatında olmalı. Şekil yazıları şeklin altında, Palatino Linotype font, 10 punto, iki yana hizalı ve özel asılı (1.25 cm) olmalıdır. Şekillerin genişliği iki sütun için 6,3 cm’yi, tek sütun için ise 13,2 cm’yi geçmemelidir. Her bir şekil, metin içinde atıf yapılan en yakın yere yerleştirilmelidir. Şekil’den önce mutlaka ilgili Şekil’e atıf yapılmalıdır. Şekil örneği için makale şablonuna bakınız. Madde sıralamaları metin içerisindeki sıralamalarda, 1, 2, 3 gibi rakamlar yerine • şeklinde madde işaretleri tercih edilmelidir.
Tablo
Tablo başlıkları tablonun üst tarafında olmalı, Palatino Linotype font,10 punto ile iki yana hizalı özel asılı (1.25 cm) olmalıdır. Her bir tablo, metin içinde atıf yapılan en yakın yere yerleştirilmelidir. Tablo’dan önce mutlaka ilgili Tablo’ya atıf yapılmalıdır. Tablo örneği için makale şablonuna bakınız.
Denklemler
Metin içerisindeki tüm formüller MS Office denklem editörü kullanılarak Palatino Linotype font ve 10 punto olarak denklem editörü yardımıyla yazılmalı ve denklemin yazıldığı satırın sonunda sola dayalı olarak parantez içerisinde (1), (2) şeklinde denklem numarası verilmelidir. Yazılardaki tüm birimler SI birim sisteminde olmalıdır.
Bölümler
1. Giriş:
Çalışmanın amacı ve özgün değeri, geçmişte yapılan çalışmalar, araştırma problemi ve sunulan çalışmanın nasıl bir çözüm ürettiği, literatüre getirdiği yenilik vb. bu kısımda harmanlanarak belirtilmelidir. Ham bir literatür özeti verilmesinden kaçınılmalıdır. Makalede SI (Systeme International) birimleri ve kısaltmaları kullanılmalıdır. Diğer kısaltmalar kullanıldığında, metinde ilk geçtiği yerde 1 kez açıklanmalıdır.
2. Materyal ve Yöntem:
Eğer çalışma deneysel ise kullanılan deneysel yöntemler detaylı ve açıklayıcı bir biçimde verilmelidir. Makalede kullanılan yöntem(ler), başka araştırmacılar tarafından tekrarlanabilecek şekilde açıklayıcı yazılmalıdır.
3. Bulgular (Bulgular ve Tartışma):
Bu bölümde elde edilen veri ya da bulgular verilmeli; sonuçlar gerekirse çizelge ve şekillerle de desteklenerek açıklanmalıdır. Sonuçlar mutlaka bilimsel bir çerçevede tartışılmalı fakat gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Bu kısımda, literatür bilgileri vermekten çok, çalışmanın sonuçlarına yoğunlaşılmalı, sonuçların daha önce yapılmış araştırmalarla benzerlik ve farklılıkları verilmeli, bunların muhtemel nedenleri tartışılmalıdır. Bu bölümde, elde edilen sonuçların bilime katkısı ve önemine de mümkün olduğu kadar yer verilmelidir.
4. Tartışma ve Sonuç (Sonuçlar):
Çalışmanın temel amacı ve hedefleri, bu hedefler doğrultusunda elde edilen en önemli sonuçlar ve genel değerlendirme ve öneriler bu bölümde sunulmalıdır.
Teşekkür
Teşekkür metni Palatino Linotype font ile yazılmış 9 punto, Aralıklar 0 cm, Tek satır aralığı ve iki yana hizalı olacak şekilde biçimlendirilmelidir. Eğer kişi veya kurumlara teşekkür yapılacaksa bu kısımda yazılmalıdır. Şayet destek alınan bir proje varsa, proje kaynağı ve numarası belirtilmelidir.
5. Kaynaklar
Palatino Linotype font, 9 punto olmalıdır (Girinti: Özel Asılı 0.5 cm). Her bir kaynak arası boşluksuz olmalıdır. Metin içinde anılan bütün literatürler, “Kaynaklar” da yer almalıdır. Yayınlanmamış bilgiler kaynak olarak verilmemelidir. (Yayınlanmamış kaynaklara örnekler: Hazırlanmakta olan veya yayına gönderilen makaleler, yayınlanmamış bilgiler veya gözlemler, kişilerle görüşülerek elde edilen bilgiler, raporlar, ders notları, seminerler gibi). Ancak, tamamlanmış ve jüriden geçmiş tezler ve DOI numarası olan makaleler kaynak olarak verilebilir. Kaynaklar, makale sonunda alfabetik sırada (yazarların soyadlarına göre) belirtilerek verilmelidir. Aynı yazar(lar)ın çok sayıda yayınına atıf yapılmışsa, “kaynaklar” bölümünde ilgili kaynaklar eski tarihliden yeni tarihliye doğru sıralanarak yazılır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır. Örneğin: 2019a, 2019b. Aynı soyadlı yazarlardan, adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir. Aynı soyadlı yazarlardan, yayını daha eski tarihli olsa bile adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir.
Ekler
Anket formu, veri, istatistiki analiz vb. makaleyi destekleyici dokümanlar ekler bölümünde verilebilir. Birden fazla ek doküman sunulması gerektiğinde her bir ek için ayrı bir sıra numarası verilmelidir. Ekler kaynakçadan sonra farklı sayfalarda sunulmalıdır.
Metin içi referanslarda ve kaynakçanın yazımında Endnote APA 6 formatı kullanılması ve dergimiz yazım kurallarının dikkatli incelenmesi gerekmektedir.
Metin İçerisinde Kaynak Gösterme Şekilleri Aşağıdaki Gibi Yapılmalıdır;
Cümle başında;
Tek yazarlı;
Korkmaz (2019)
İki yazarlı;
Gürer and Korkmaz (2019)
İkiden fazla yazarlı; ilk atıf yapıldığı yerde tüm yazar soy isimleri yazılırken, sonraki atıflarda sadece ilk yazarın soy ismi yazılır.
İlk atıftaki gösterim---> Akbulut, Gürer, and Korkmaz (2019)
İkinci atıftaki gösterim ---> Akbulut et al. (2019)
Cümle sonunda;
Metin içinde genel bir referanstan alıntı yapılmışsa parantez içinde yazarın soyadı ve yayım yılı yazılmalıdır.
Örneğin (Korkmaz, 2019).
Bir kitaptan belirli bir sayfadan alıntı yapılmış ise kaynak, sayfa numarasıyla birlikte verilmelidir. Örneğin (Korkmaz, 2019, s. 42).
Bir yazarın aynı tarihli eserlerinden alıntı yapılmışsa; (Korkmaz, 2019a) ve (Korkmaz, 2019b).
İki yazarlı ise ; (Gürer & Korkmaz, 2019)
İkiden fazla yazar varsa; ilk atıf yapıldığı yerde tüm yazar soy isimleri yazılırken, sonraki atıflarda sadece ilk yazarın soy ismi yazılır.
İlk atıftaki gösterim---> (Akbulut, Gürer, & Korkmaz, 2019)
İkinci atıftaki gösterim ---> (Akbulut et al., 2019)
Birden fazla kaynağa atıf yapılacaksa;
(Korkmaz, 2019; Gürer & Korkmaz, 2019; Akbulut et al., 2019)
Not:
Bilimsel çalışmalarda asıl kaynağa ulaşmak esastır. Ancak asıl kaynağa ulaşılamadığı durumlarda ikincil kaynaktan alıntı yapılmışsa, ikincil kaynak kaynakçada belirtilir. Örneğin, (Gürer’den aktaran Korkmaz, 2019). Korkmaz (2019), kaynaklar listesinde bütün künye bilgileri ile yer alır, Gürer kaynaklarda yer almaz.
Metin içindeki kısa ve doğrudan alıntılar çift tırnakla yazılır. Çift tırnak içinde çift tırnak yer alamaz. Metin içinde 40 sözcükten uzun alıntılar sağdan ve soldan birer cm girinti verilerek, tek satır aralığı kullanılarak, 8 punto, italik olmadan ve tırnaksız yazılır.
KAYNAKLAR YAZIM KURALLARI
1. Kitaptan Kaynak Gösterme
1.1. Tek yazarlı ya da editörlü kitap
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Baskı Yeri: Yayınevi.
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Bölüm başlığı. E. E. (Ed.), Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde içinde (s. xx-xx). Yayın yeri: Yayın evi.
1.2. İki ya da daha fazla yazarlı ya da editörlü kitap
İlk Yazarın Soyadı, İlk Yazarın Adının Baş Harfleri. ve İkinci Yazarın Soyadı, İkinci Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Yer: Yayınevi.
İlk Yazarın Soyadı, İlk Yazarın Adının Baş Harfleri., İkinci Yazarın Soyadı, İkinci Yazarın Adının Baş Harfleri. ve Üçüncü Yazarın Soyadı, Üçüncü Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Yer: Yayınevi.
1.3. Gözden geçirilmiş ya da genişletilmiş baskılar
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (Gözden geçirilmiş/genişletilmiş x. baskı). Baskı Yeri: Yayınevi.
1.4. Yazarı belirsiz kitaplar
Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. (Yıl). Yer: Yayınevi.
1.5. İki ya da daha fazla ciltten oluşan kitaplar
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (x. cilt). Baskı Yeri: Yayınevi.
1.6. Çeviri kitaplar
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. (Çevirmenin Adının İlk Harfleri. Çevirmenin Soyadı, Çev.) Baskı Yeri: Yayınevi.
1.7. Derlenmiş bir kitaptaki yazı
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.
1.8. Derlemede yer alan bir yazı ya da bölüm
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Editörün adının/adlarının baş harfi. Editörün soyadı (Ed.), Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.
1.9. Başvuru kitaplarındaki bölüm ya da yazı
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde (ss. sayfa numara aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.
2. Makaleler
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, varsa ay). Makalenin adı yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde, Derginin Adı İtalik ve Her Kelimenin İlk Harfi Büyük Şekilde (Varsa Uluslararası Kısaltması), Cilt İtalik Şekilde(Sayı), Sayfa Numara Aralığı. doi: xxxxxx
3. Diğer Kaynaklar
3.1. İnternet kaynakları
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri (veya kaynak adı). (Yayınlandığı Yıl, Ay Gün). Yazının adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Retrieved Ay Gün, Yıl, from https://.......
Örnek;
World Health Organization. (2018, May 24). The top 10 causes of death. Retrieved December 28, 2019, from https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
4. Yayımlanmamış yüksek lisans/doktora tezleri
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tezin adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi. Kurumun Adı, Kurumun Yeri, Ülke
5. Yayımlanmış yüksek lisans/doktora tezleri
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tezin adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Yüksek Lisans/Doktora Tezi. Kurumun Adı, Kurumun Yeri, Ülke
6. Bildiri
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Bildirinin adı, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Bildirinin Yayınlandığı Konferans, Kongra Sempozyumun Adı İtalik Olarak ve Her Kelimenin İlk Harfi Büyük Şekilde. Şehir, Ülke.
7. Patent
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl), Patent Alınan Kurum ve Numarası. Yer.
8. Standart
Standart Kurumu. (Yıl). Standart numarası: Başlığı. Yer: Yazar.
9. Hükümet Raporu
Hükümet yazarı. (yıl). Rapor başlığı: Varsa raporun alt başlığı (Rapor No. 123). Retrieved from http://xxxxx
Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Beyanı
"The Journal of Innovations in Civil Engineering and Technology (JICIVILTECH)" dergisi yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Bildirgesinin aşağıdaki ilkelerine uymayı taahhüt eder. Bu bildirge Committee on Publication Ethics (COPE), Council of Science Editors (CSE), World Association of Medical Editors (WAME) ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) adlı kuruluşların dergi editörleri için geliştirdikleri öneri ve kılavuzlar temel alınarak hazırlanmıştır.
Yayınlanmak üzere dergiye gönderilen yazılar daha önce başka bir dergide yayınlanmamış (bilimsel toplantılarda sunulmuş ve tam metin yayımlanmış bildiriler dahil) veya yayınlanmak üzere eşzamanlı olarak herhangi bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
• Dergiye gönderilen yazılar, bir Editör ve en az iki hakem tarafından incelenmek suretiyle çift kör eş değerlendirme (double-blind peer review) süresine alınır. Gönderilen yazıların herhangi bir aşamada, amaca yönelik bir yazılım aracılığıyla intihal açısından incelenebileceği hakkını saklıdır. Bu amaçla intihale yönelik izinsiz alıntı ya da düzmece veriler, sahtecilik (tablo şekil ya da araştırma verilerinin uydurma ya da manipüle edilmiş olması) ve araştırmada uygunsuz insan ya da hayvan materyali kullanımına yönelik incelemelerin söz konusu olduğu ve standartlara uygun olmayan yazılar dergide yayımlanmaz. Bu kural, standart ve uyumsuzluğunun yayın sonrası aşamada saptandığı durumda da geçerlidir ve yazının yayından geri çekilmesini gerektirir. Dergimiz, yayın etiği gereği, intihal ya da çifte yayın şüphesi durumlarını rapor edebilme sorumluluğunu hatırlatır. Dergimizde yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler için herhangi bir ücret talep edilmez.
Dergimiz, yayın etiğinin kötüye kullanımı ya da ihlali ile ilgili olası durumlarda COPE tarafından geliştirilen Yayın Etiği Akış Şemalarını temel alır. Bu konudaki ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.
Yazar Sorumlulukları
Yazar(lar) gönderdikleri yazıların özgünlüğünü teminat altına almalıdır. Yazının daha önce herhangi bir yerde, herhangi bir dilde yayımlanmadığı ya da yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınmış olmadığını beyan etmelidirler. Geçerli telif hakkı sözleşme ve yasalarına uymalıdırlar. Dergimizde tablo, şekil ya da diğer katkı sunan alıntılar gibi telifli materyal ancak geçerli izin ve telif onayı ile yayımlanır ve bu sorumluluk yazarlara aittir. Yazar(lar); başka yazarlar, katkı sağlayıcılar ya da kaynaklara uygun bir biçimde atıf yapmalı ve ilgili kaynakları belirtmelidir.
Araştırma türü yazıların (kısa raporlar dahil) yazar(lar)ı; "çalışmayı tasarlama", "verileri toplama", "verileri inceleme", "yazıyı yazma" ve "verilerin ve analizlerin doğruluğunu onaylama" aşamalarından en az 3 tanesine katılmış olmak ve bu durumu beyan etmek zorundadır.
Yazarlar, çalışma ile ilgili bilinmesi gereken ve çalışmanın bulgularını ya da bilimsel sonucunu potansiyel olarak etkileyebilecek bir mali ilişkiyi ya da çıkar çakışması (conflict of interest) veya rekabet (competing interest) alanlarını açıklamakla yükümlüdür. Çalışmaya yapılan tüm mali katkıları, sponsorlukları ya da proje desteklerini açıklıkla bildirmelidirler.
Yazar yayımlanmış yazısında anlamlı bir bilimsel hata ya da uygunsuzluk saptadığında, yazıyı geri çekme ya da hatayı düzeltme amacıyla olabildiğince hızlı bir şekilde Editör ile temasa geçme yükümlülüğünü taşır.
Hakem Sorumlulukları
Hakemler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirir. Hakemler açısından; araştırma, yazarlar ya da destekleyiciler ile ilgili bir çıkar veya rekabet çakışması bulunmamalıdır. Hakem kararları nesnel olmalıdır.
Hakemler yazar tarafından atıf yapılmamış yayımlanmış ilintili yayınları belirtmelidir. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin gizli tutulması ve yazar tarafından yapılan telif hakkı ihlali ve intihal durumlarının farkına vardığında Editöre bildirilmesi ile yükümlüdürler.
Hakem, gönderilen bir yazının içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğunu düşündüğünde ya da hızlı bir değerlendirme yapamayacağı durumlarda Editörü bilgilendirmeli ve değerlendirme sürecinden affını istemelidir. COPE tarafından hazırlanan "Hakem Kılavuzu" adlı PDF dokümanına erişmek için tıklayınız.
Editör Sorumlulukları
Editörler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, cinsiyet tercihi, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirir. Gönderilen yazıların yayımlanması için adil bir çift kör eş değerlendirme süreci sağlarlar. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulmasını garanti altına alırlar.
Editörler yayının içeriği ve toplam kalitesinden sorumludur. Erratum sayfaları yoluyla gerektiğinde düzeltme yayımlarlar.
Editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidir. Journal of Innovations in Civil Engineering and Technology Dergisinde hakem atamasında sadece Editör tam yetkiye sahip olup yazıların yayımlanması ile ilgili sonuç kararından da kendisi sorumludur.
COPE tarafından hazırlanan "Editörlerin Genel Görev ve Sorumlulukları" adlı PDF dokümanına erişmek için tıklayınız.
Dergide yazarların çalışmalarını yayınlamalarından, makale tam metinlerinin indirilmelerinden ücret alınmamaktadır.