Barsak mikrobiyotasını oluşturan virüs, bakteri,
mantar ve protozoa gibi birçok mikroorganizma türü; fizyolojik adaptasyon,
diyet, ilaç tüketimi gibi birçok etmen nedeniyle oldukça çeşitlilik
göstermektedir. Mikrobiyotanın bu etmenlerden olumsuz etkilenmesi durumuna
disbiyosiz adı verilir. Barsak ile beyin arasında, enterik sinir ağı, vagus
siniri, immün sistem ve mikroorganzimaların oluşturduğu biyokimyasal
reaksiyonların sonuçları olmak üzere birçok ilişki bulunmaktadır. Beyin ile
barsak arasındaki bu bağlantı, disbiyosiz durumunda Alzheimer, Parkinson gibi
nörolojik hastalıkların tetikleyicisi olabilir. Son yıllarda prebiyotik,
probiyotik ve fekal transplantasyon gibi yeni tedavi yöntemlerinin
kullanılması, bağısak-beyin arasındaki nöropatolojik ilişki üzerinde oldukça
önemlidir.
Many types of microorganisms such as viruses,
bacteria, fungi and protozoa that form the intestinal microbiota; physiological
adaptation, diet, drug consumption vary greatly due to many factors such as. If
the microbiota is affected negatively by these factors, it is called as
dysbiosis. There are many relationships between the intestine and the brain,
the results of the biochemical reactions of the enteric neural network, vagus
nerve, immune system and microorganisms. This linkage between the brain and the
intestine may be the trigger of neurological diseases such as Alzheimer's and
Parkinson's in the case of dysbiosis. In recent years, the use of new treatment
modalities such as prebiotic, probiotic and fecal transplantation is very
important in the neuropathological relationship between the brain and the
intestine.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Derleme Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 4 |
Creative Commons Attribution Non-Commercial License: The articles in the Journal of Immunology and Clinical Microbiology are open access articles licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/) which permits unrestricted, non-commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited.