Araştırma Makalesi

Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi

Cilt: 3 Sayı: 1 28 Aralık 2021
PDF İndir
EN TR

Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi

Öz

Türk Tarihinin Doğu Avrupa ve Balkanlarda 10-11. yüzyıllar arasında en etkili iki Türk boyu hiç şüphesiz ki Peçenek ile Kuman/Kıpçaklardır. Bu iki boyun Türkistan’da başlayan tarihleri zamanla otlak darlığı ve komşularının sürekli saldırıları sonucunda göç ederek önce İtil ile Ten arasına daha sonra da Özi’yi geçerek Tuna ve Balkanlara gelmelerine sebep oldu. Peçenekler 1018 yılından itibaren geldikleri Tuna boylarındaki varlıklarını 1048’lerde oldukça fazla güçlendirdiler ve sınır komşusu oldukları Bizans İmparatorluğuna ait topraklara üst üste akınlar yaparak saldırdılar. Arkalarından gelen Kuman/Kıpçaklarla başlangıçta ticaret üzerine bir ilişki kurdularsa da bu ilişki zamanla siyasi bir mahiyet aldı ve Peçenekler ilk defa 1078 yılında Bizans ile olan ilişkilerinde Kuman/Kıpçaklardan yardım istediler. Yardım istedikleri bu Kuman/Kıpçaklar 1055 yılından itibaren yoğun olarak Karadeniz’in kuzeyine gelen Kuman/Kıpçakların Tuna boyuna inen ve tarihte Tuna Kuman/Kıpçakları olarak anılan boyudur. Peçeneklere yardım eden de işte bu boydur. Peçeneklerin Bizans’a karşı bir sonraki yardım başvuruları 1087 yılında oldu. Bu yıl Bizans Peçeneklerin yönettiği Silistre şehrini kuşattı, zor durumda kalan başbuğları Tatuş Tuna Kuman/Kıpçaklarından yardım istemek üzere gitti ancak Bizans ordusu kuşatmanın uzaması üzerine başarısız oldu ve geri çekildi. Kuman/Kıpçaklar savaş bittikten sonra geldiler; o yüzden de Peçenekler onlarla ele geçirdikleri ganimeti paylaşmak istemediler. Bu Kuman/Kıpçakların çok öfkelenmesine ve bunun intikâmını almak için hesaplar yapmalarına sebep oldu. Durumu çıkarlarına uygun bulan Bizans, hemen harekete geçti ve Balkanlarda siyasi varlığını tehlikeye düşüren bu bozkır boyuna karşı yine bir bozkır boyunu yanına çekeREK birlikte 1091 yılında onlara büyük bir yenilgi yaşattı. Savaşın sonucunda alınan galibiyet Bizans’ın kaderini değiştirirken, Peçenekler hem ağır bir darbe alıp büyük kayıplar verdiler hem de siyasi varlıkları sona erdi. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bryennios N., Tarihin Özü, Çev: Bilge Umar, Arkeoloji ve Sana Yayınları, İstanbul 2010. G. Kedrenos, G., Compendium Historiarum, Ed.I. Bekker, Corpus Scriptorum Historia Byzantinae, II, Bonne l838. Golubovskiy, P.V., Peçenegi, Torki i Polovetsiy do Naşestviye Tatar, İstora Yujno-Russkiy Stepey IX-XIII vv., Kiyev l884.
  2. Komnena, A., Alexıad Çev. Bilge Umar, İnkılâp Kitabevi, İstanbul 1996.
  3. Kurat, A.N., Peçenek Tarihi, İstanbul 1937.
  4. Psellos, M. Mikhail Psellos’un Khronographıa’sı, Çev. I. Demirkent, TTK Yayınları, Ankara 1992.
  5. Rasovskiy, D.A., “Peçenegi, Torki ve Berendi Na Rus i Ugrii”, Seminarium Kondakovianum VI, Prag 1933, s.43-64.
  6. Skylitzes I., Georgius Kedranos Ioannis Scylitzae, Ed. J. Bekker: Corpus Scriptorum Historia Byzantinae, II, Bonn l839, s.584; John Skylitzes A Synopsis of Byzantine History 811-1057, Trans. J. Wortley, Cambrige 2010,
  7. Uydu Yücel, M., Türkistan’dan Tuna’ya Peçenekler, Doğu Kütüphanesi Yayınları, İstanbul 2020.
  8. Vasilevskiy, V., Vizantiya i Peçenegi (1048-1094), Trud I, Sankt-Peterburg 1908.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

28 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

16 Ekim 2021

Kabul Tarihi

18 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Uydu Yücel, M. (2021). Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi. Journal of International Eastern European Studies, 3(1), 97-124. https://izlik.org/JA55ZD27NK
AMA
1.Uydu Yücel M. Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi. Journal of International Eastern European Studies. 2021;3(1):97-124. https://izlik.org/JA55ZD27NK
Chicago
Uydu Yücel, Mualla. 2021. “Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi”. Journal of International Eastern European Studies 3 (1): 97-124. https://izlik.org/JA55ZD27NK.
EndNote
Uydu Yücel M (01 Aralık 2021) Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi. Journal of International Eastern European Studies 3 1 97–124.
IEEE
[1]M. Uydu Yücel, “Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi”, Journal of International Eastern European Studies, c. 3, sy 1, ss. 97–124, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55ZD27NK
ISNAD
Uydu Yücel, Mualla. “Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi”. Journal of International Eastern European Studies 3/1 (01 Aralık 2021): 97-124. https://izlik.org/JA55ZD27NK.
JAMA
1.Uydu Yücel M. Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi. Journal of International Eastern European Studies. 2021;3:97–124.
MLA
Uydu Yücel, Mualla. “Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi”. Journal of International Eastern European Studies, c. 3, sy 1, Aralık 2021, ss. 97-124, https://izlik.org/JA55ZD27NK.
Vancouver
1.Mualla Uydu Yücel. Balkanlardaki Peçenek- Kuman/Kıpçak Mücadelesi ve Bu Mücadelenin Lebunion Savaşına Etkisi. Journal of International Eastern European Studies [Internet]. 01 Aralık 2021;3(1):97-124. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55ZD27NK