JIEES, bölgenin tarihini, kültürünü, politikasını vb. Aydınlatmak için Doğu Avrupa ve milletlerinin her yönüyle ilgili araştırmalar yayınlamayı amaçlamaktadır. Dergi ayrıca Doğu Avrupa'daki tüm araştırmacıları Platform of International Eastern European Studies (PIEES) adlı bir platformda bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.
Doğu Avrupa ülkeleri ve milletlerinin tarihi, kültürü, etnolojisi, dilbilim, siyaseti ve gelişmeleri ile ilgili makaleler kabul edilmektedir.
1. JIEES, Türkçe ve İngilizce özetler yayınlamaktadır. Böylece her makale, her iki dilde de 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde özetler içermelidir.
2. Tüm makalelerin indekslenebilmesi için her iki dilde 4-5 anahtar kelimeye sahip olması gerekir.
3. Makale dokümanında yazar kendisi hakkında isim veya kurumsal bilgi yazmamalıdır. JIEES çift kör değerlendirme sistemi kullandığından, tüm yazarlar bu noktada dikkatli olmalıdır.
4. JIEES, Dergipark sistemini kullandı. Makale göndermek için önce sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. Kaydınızın ardından yayınınızı sisteme yükleyebilir veya makalenizi direkt olarak yonetici@piees.org e-posta adresine gönderebilirsiniz. İnceleme ve yayınlama süreçleri hakkında yazarlar e-posta yoluyla bilgilendirilecektir.
5. JIEES'e gönderilen makaleler daha önce başka bir dergi veya mecrada yayınlanmamış olmalıdır veya gözden geçirilme sürecinde olmamalıdır. Eğer bu hususlar bildirilmişse sempozyum bildirileri dergide yayınlanmalıdır.
6. JIEES, bilgilerin etik olmayan şekilde kullanılmasını önlemek için intihal yazılımları kullanır. Dergi etik kurallarına göre% 25 benzerlik oranına sahip makaleler, inceleme işlemi için yazarına iade edilecektir.
7. Yazarlar makalelerini aşağıdaki kurallara göre hazırlamalıdır:
Kağıt Boyutu: Zarf C5 Dikey
- Kenar Boşlukları: Yukarı (2,5 cm), Aşağı (2,5 cm), Sol (2,5), Sağ (2,5)
- Girinti: 0,5 cm
- Tırnaklar: 0,5 cm / Çift Taraf
- Yazı Tipi: Calibri
- Satır Boşluğu: tek
- Yazı Tipi Boyutu: 11 punto (Kaynakça ve alıntılar: 10 punto)
- Paragraf Boşluğu: 6 nk / Üstü ve Altında
Kaynakça
Makalede kullanılan tüm kaynaklar Bibliyografya başlığının altına yazılmalıdır. Kaynakça 10 punto ve aşağıdaki örneklere benzer olmalıdır.
Kitap
Babinger, Franz, Osmanlı Tarih Yazarları ve Eserleri, Ankara 1992.
Makale
Uzunçarşılı, İsmail Hakkı, “Ali Suâvi ve Çırağan Sarayı Vak’ası”, Belleten, 8/ 29 (1994), s. 70-118.
Tez
YAVUZ, Fikrettin, Osmanlı Devleti Dış Politikasında Ermeni Sorunu: 1896 Osmanlı Bankası Baskını, Basılmamış Doktora Tezi, Sakarya 2009.
Gazeteler
- Namık Kemal, “Hasta Adam”, Hürriyet, 7 Ekim 1868.
- “Araplar ve Türkler”, Tanin, 8 Nisan 1910.
- The Times, 03 Haziran 1867.
Arşiv Belgeleri
BOA. HR. SYS. 36/77.
F. O. 424/210.
Dipnotlar
Dipnotlar ilgili sayfanın altında yer almalıdır. Kullanılan kaynaklar aşağıdaki gibi dipnotlarda gösterilmelidir:
Kitap
Korkut Boratav, Türkiye İktisat Tarihi 1908-2002, Ankara, 2003, p.46.
Makaleler
Cahit Bilim, “Tercüme Odası”, OTAM, 1 (1990), s. 29.
Tezler
-Zeynep İskefiyeli, Ermeni Meselesi Çerçevesinde 1893 Ankara Mahkemelerinin Yeri ve Önemi, Basılmamış Doktora Tezi, Sakarya 2008, s. 50.
Gazeteler
Namık Kemal, “Hasta Adam”, Hürriyet, 7 Ekim 1868.
- “Araplar ve Türkler”, Tanin, 8 Nisan 1910.
-The Times, 03 Haziran 1867.
Arşiv Belgeleri
BOA. İ. DUİT. 8/14 (Lef: Var ise).
F.O. 424/217, Ramsay’dan Hindistan Valisine, 19 Ekim 1908, Bağdat, No. 54, PRO.
Aynı kaynağa tekrar başvurmak:
- Yazarın soyadı, a.g.e., atıfta bulunulan sayfa numarası / numaraları:
-Yavuz, age, s. 45.
- Bilim, age, s. 30.
Değerlendirme Süreci
Ön Değerlendirme
JIEES- Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi'ne orijinal makale, çeviri ve kitap tanıtımı türünde yazılar gönderilebilir.
Dergiye gönderilen bütün yazılar önce editörler tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulur. Derginin yayın kapsamına girmeyen, içerik ve biçimsel koşullar açısından akademik yazı formatına uymayan yazılar hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir veya bazı değişiklikler istenebilir. Editoryal incelemenin sonucu yazara bildirilir. Hiçbir makale olumlu hakem raporu olmadan editörler tarafından yayına kabul edilemez.
Farklı dillerde hakemli akademik dergilerde yayınlanmış makalelerin çevirileri derginin yayın kapsamına uygun görülürse, derginin dil editörleri tarafından kontrol edilir ve yapılan çevirinin uygun bulunması halinde yayınlanır.
İntihal Taraması
İntihal, son zamanlarda akademik çevrelerde oldukça sık karşılaşılan bir yayın etiği ihlalidir. JIEES- Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi'ne gönderilen bütün makale, kitap tanıtımı ve çeviri yazıları, intihalle mücadele etmek ve yayın etiğine uygun hareket etmek amacıyla intihal tespit yazılımı aracılığı ile intihal taramasına tabi tutmaktadır. Bu amaçla kullanılan yazılım, iThenticate İntihal Tespit Programı'dır. Programla yapılacak taramada, taranan yazının benzerlik oranının %15'in üstünde olması durumunda makale hakem sürecine sokulmadan Editör Kurulu tarafından reddedilir. Reddedilen yazının intihal raporu yazarla da paylaşılır. Reddedilen yazı, herhangi bir şekilde yeniden değerlendirmeye alınmaz. İntihal tarama sonucu temiz çıkan yazılardan araştırma makaleleri hakem sürecine kabul edilir; çeviri ve kitap tanıtımı yazıları ise editör kurulu tarafından incelemeye alınır.
Hakem Değerlendirmesi (Çift Aşamalı Kör Hakemlik Sistemi)
JIEES- Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi’ne yayınlanması amacıyla gönderilen ve ön değerlendirme ile intihal taramasını geçen her makale aşağıda belirtilen hakem değerlendirme sürecinden geçer.Sürecin her aşamasında, hakemlerin ve yazarların isimlerinin saklı tutulduğu çift aşamalı kör hakemlik sistemi uygulanır.
Ön değerlendirme aşamasını geçen makaleler Editör ve/veya Yayın Kurulu tarafından farklı kurumlardan belirlenen iki hakeme gönderilir. Uzmanlık alanları göz önünde bulundurularak gerek derginin yayın ve danışma kurulu üyeleri, gerekse dışarıdan akademisyenler hakem olarak belirlenebilir.
Hakemler kendilerine gönderilen yazıları orijinallik, metodoloji, literatüre katkı, bulguların sunumu ve sonuçların desteklenmesi ve daha önce yapılan çalışmalardan yararlanma açısından değerlendirirler.
Hakemler makaleyi kabul edebilir, reddedebilir veya yazarlardan biçime ve/veya içeriğe yönelik düzeltme yapmalarını isteyebilirler. Bir makalenin yayına kabul edilebilmesi için en az iki hakemin olumlu görüş bildirmesi gerekmektedir. Hakem raporlarından birinin olumlu, diğerinin olumsuz olması durumunda makale üçüncü bir hakeme daha gönderilir.
Hakem veya hakemlerin düzeltme istemeleri durumunda, yazar hakemler tarafından yapılan eleştiri ve önerileri göz önünde bulundurarak istenen düzeltmeleri en geç 15 gün içerisinde tamamlayarak makaleyi tekrar gönderir. Hakemler aynı makale için birden fazla kez düzeltme isteyebilirler.
İki hakem tarafından yayınlanması uygun görülmeyen makale yayına kabul edilmez ve yayına kabul edilmeyen yazılar yazarlarına iade edilir.
Hakem raporları dergi editörlüğü tarafından 5 yıl süreyle saklanır.
Yazarlar hakemlerin olumsuz görüşlerine, istedikleri değişiklik ve düzeltmelere karşı kanıt göstermek koşuluyla itiraz edebilirler. Bu itiraz Yayın Kurulu tarafından incelenir ve gerekli görülürse farklı hakem görüşüne başvurulur.
Çalışmalarının yayınlanabilmesi için yazarlar, hakemlerin ve Yayın Kurulu’nun görüş ve önerilerini dikkate almak zorundadırlar.
Hakemler tarafından olumlu görüş bildirilerek yayınlanma aşamasına gelen tüm makaleler için son değerlendirme Yayın Kurulu tarafından yapılır. Yayın Kurulu tarafından “yayınlanabilir” kararı verilen makaleler yayın sırasına alınır.
JIEES- Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi’ne makale gönderen yazarlar, söz konusu hakem değerlendirme koşullarını ve sürecini kabul etmiş sayılırlar.
Dergi Politikaları
Açık Erişim Politikası
JIEES- Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, 14 Şubat 2002 tarihinde Budapeşte, Macaristan'da Budapeşte Açık Erişim Girişimi tarafından hazırlanan bildiriye uygun Açık Erişim Politikası izlemektedir. Bildiride, açık erişim şu şekilde tanımlanmaktadır:
"Bu bildiride açık erişim, "bilimsel literatürün İnternet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması" anlamında kullanılmıştır."
Budapeşte'de hazırlanan bu bildiri çerçevesinde, JIEES, çoğaltma-dağıtım üzerindeki kısıtlama ve bu alandaki telif hakkı rolünü, kendi çalışmalarının bütünlüğünü kontrol etmeleri, düzgün şekilde tanınmaları ve alıntı yapılabilmeleri için yazarlara bırakmaktadır.
Bildirinin Türkçe tam metnine https://www.budapestopenaccessinitiative.org/translations/turkish-translation adresinden ulaşılabilir.
Telif Hakkı Politikası
JIEES- Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi 'nde eserlerini yayımlayan yazarlar aşağıdaki şartları kabul etmiş bulunmaktadır:
- Makalenin tüm hakları yazara aittir.
- Yazar, makalenin hazırlanması sırasında akademik ve etik kurallara riayet etmiştir.
- Gönderilen makalede üçüncü bir şahsa ait herhangi bir telif hakkı ihlal edilmemektedir.
- Yazar, makalesinde başka bir esere, kişiye veya kuruma karalama yapmamaktadır.
- Bu çerçevede, yazar eserin telif hakkını elinde tutar ve ilk yayımlama hakkını dergiye verir.
- Eser, yazarının belirtilmesi ve ilk yayımının bu dergide yapılması koşuluyla diğerleri tarafından paylaşılmasına olanak veren Creative Commons BY-NC-SA 2.0 altında lisanslanmaktadır.
- Yazar, eserin dergide yayımlanmış versiyonunun tam yetki vermeden dağıtımı (örneğin, kurumsal bir veri bankasına gönderilmesi ya da bir kitapta yayımlanması) için ayrı sözleşme düzenlemeleri yapabilir.
- Yazarların eserlerini dergiye göndermeden önce ya da gönderi süreci devam ederken internet üzerinden (örneğin, kurumsal veri tabanında ya da kendi web sitelerinde) paylaşmaları teşvik edilir; bu, hem verimli fikir alışverişlerine hem de eserin daha erken ve daha çok atıf almasına yol açabilir (bakınız Açık Erişimin Etkisi).
- Makalede yer alan bilgilerden dolayı herhangi bir yasal takibat başlatılması durumunda, sorumluluk dergi çalışanlarında değil makalenin yazarındadır. Bu durumda yaşanabilecek maddi zarar ile dava ve savunma masrafları yazarların yükümlülüğündedir.
Gizlilik Beyanı
Bu dergi sitesindeki isimler ve e-posta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.
Yayın Etiği ve Yanlış Uygulama Bildirisi
JIEES- Uluslararası Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, Committee on Publication Ethics'in "Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors - 2011" kurallarını esas alarak, editör, hakem ve yazar sorumluluklarını aşağıdaki gibi belirlemiştir:
Editör
Dergi editörü yapılan başvuruların dergi ilkelerine uygunluğuna ve yayınlanıp yayınlamayacağına karar verir. Bu karar verilirken yazar veya yazarların ırkına, cinsiyetine, inancına, uyruğuna, politik görüşüne göre değil gönderilen yazının yayın politikasına uyumu, orijinalliği ve önemine göre karar verilir. Dergi editörü başvuru ve yazar ile ilgili kişisel bilgileri üçüncü kişilerle (hakemler, bilim kurulu üyeleri, yayıncı gibi) paylaşamaz. Editör veya hakemler ret edilen veya yayın aşamasında olan başvurularda yer alan bilgi ve belgeleri yazarın yazılı izni olmadan kendi araştırmalarında kullanamazlar.
Hakemler
Hakemler, gönderilen çalışmayı değerlendirirken adil, tarafsız ve yapıcı olmalıdır. Hakemler, yazıların geliştirilmesi ve muhtemel hataların giderilmesi için yazarlara düzeltme önerilerinde bulunabilirler. Hakemler, yazının yayın sürecinin aksamaması amacıyla gönderilen yazıyı değerlendiremeyeceklerini veya incelemeyi süresi içerisinde tamamlayamayacaklarını düşündüklerinde editörü bilgilendirmek zorundadırlar. Hakemler, gönderilen yazılarda yer alan bilgi ve fikirlerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Bu bilgileri üçüncü kişilerle paylaşamaz veya kendi araştırmalarında kullanamazlar.
Yazarlar
Sahte/hileli verilere dayanan çalışmalar kabul edilemez. Yazarlar, verilerin doğruluğunu ve özgünlüğünü garanti etmelidir. Çalışmada kullanılan 3. kişilere ait ve telif hakkına haiz "veri toplama aracı, tablo, grafik, harita ve diğer görseller" için ilgili kurum veya kişi(ler)den yazılı izin alınmalıdır. Makaleyi gönderen sorumlu yazar tarafından kabul edilen şartlar, diğer yazarlar tarafından da kabul edilmiş sayılır. Makaleye anlamlı bir katkısı olan tüm yazarlar, çalışmaya ortak yazar olarak eklenmelidir. Yazarlar, JIEES’in hakem ve editörleri tarafından önerilen makul düzeltmeleri yapmayı kabul etmelidirler. Eğer yazar, kabul edilebilir nedenler olmadan düzeltmeleri yapmayı reddederse, bahse konu yazı reddedilecektir. Bütün yazarların, gönderilen makaledeki her hatayı düzeltmeleri ve doğru olmayan bilgileri geri çekmeleri gerekir. JIEES, yazıların sunulması, değerlendirilmesi ya da yayınlanması için herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Committee on Publication Ethics (COPE). (2011, March 7). Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors’a http://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf linkinden erişebilirsiniz.