BibTex RIS Kaynak Göster

Formation of the Economic Dimension of Islamic Intellectual Tradition: Al-Shaybânî, Al-Sarakhsî and Kitāb Al-Kasb (II)

Yıl 2015, Cilt: 1 Sayı: 2, 23 - 68, 28.01.2016

Öz

In our essay published in the previous issue of this journal we had expressed our intention to provide a detailed analysis and evaluation of both the text and the content of Kitāb al-Kasb. As a first step, we had attempted a critical assessment of the problematic aspects of its text alongside an overview of its contents. We shall now turn to a more detailed and systematic treatment of its content. Kitāb al-Kasb has two major themes--Kasb and Infâq. Kasb is the subject matter of the present article, and Infâq is going to be that of the next one. “Kasb” as a term and its definition, ways and types of kasb, levels or grades of kasb, a discussion on kasb beyond need fulfillment, a discussion on the hierarchy of economic sectors, a debate on relative merits of wealth and poverty, another debate on relative merits of “sabr” and “shukr” are among the topics dealt with here. 

İslam Entelektüel Geleneğinde İktisadi Boyutun Teşekkülü: Şeybânî, Serahsî Ve Kitâbu’l-Kesb (II)

Yıl 2015, Cilt: 1 Sayı: 2, 23 - 68, 28.01.2016

Öz

Bu derginin bundan önceki sayısında yayınlanan makalemizde Kitâbu’l-Kesb isimli eseri, hem metni, hem de içeriği itibariyle ayrıntılı bir incelemeye tabi tutacağımızı belirtmiş ve o makalede anılan metnin bazı problematik yönlerini tartışmanın yanı sıra, içeriğiyle ilgili genel bir değerlendirmede bulunmuştuk. Bu sayıda yer alan makalemiz, tahsisi olarak Kitâbu’l-Kesb’in “kesb” meselesine ilişkin içeriği üzerinde odaklanmaktadır. Kesbin tanımı, çeşitleri, yolları, alanları, mertebeleri, iktisadi faaliyet alanları veya mesleklerin hiyerarşik statüleri meselesi, fakirlik ve zenginlik tartışması, fakirliğe sabrın mı yoksa zenginliğe şükrün mü daha değerli olduğu meselesi, kesb ve tevekkül meselesi ve ihtiyaç üstü mal kazanma meselesi burada tartışılan konular arasında yer almaktadır. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sabri Orman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Ocak 2016
Gönderilme Tarihi 28 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Orman, S. (2016). İslam Entelektüel Geleneğinde İktisadi Boyutun Teşekkülü: Şeybânî, Serahsî Ve Kitâbu’l-Kesb (II). İslam Ekonomisi Ve Finansı Dergisi (İEFD), 1(2), 23-68.
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi; ULAKBİM TR-DİZİN, İSAM (İslam Araştırmaları Merkezi), idealonline, Google Scholar ve SOBIAD  tarafından taranmakta ve dizinlenmektedir. 
Creative Commons Lisansı
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi'nde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Basımevi : Elma Basımevi
Yayıncı: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Halkalı Caddesi No:2 Küçükçekmece / İstanbul