EN
TR
3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı
Öz
Öz: İnşaat sahalarının doğası gereği tehlikeli ortamında, işçi güvenliğini korumak ve proje başarısını sağlamak için etkili risk yönetimi esastır. Bu makale, inşaat sektöründe mesleki güvenlik ve sağlık (İSG) tehlikelerini ele almada 3T risk analizi yönteminin (tehditler, hedefler ve taktikler) uygulanmasını incelemektedir. 3T yöntemi, potansiyel riskleri kapsamlı bir şekilde belirlemek, değerlendirmek ve yönetmek için yapılandırılmış bir çerçeve sağlar.
"Tehditler" bileşeni, düşmeler, makine arızaları ve insan hataları gibi güvenlik tehlikeleri, beklenmeyen hava koşulları gibi çevresel riskler, ekipman arızaları gibi operasyonel kesintiler ve finansal belirsizlikler dahil olmak üzere tüm olası olumsuz olayları tanımayı içerir. "Hedefler", insan kaynakları, fiziksel varlıklar, proje zaman çizelgeleri, finansal sağlık ve şirket itibarı dahil olmak üzere risk altındaki varlıklar ve amaçlarla ilgilidir. "Taktikler", sağlam güvenlik protokolleri uygulama, sürdürülebilir çevre uygulamalarını benimseme, titiz planlama yoluyla operasyonel verimliliği artırma, sıkı bütçe kontrolleri oluşturma ve şeffaf iletişimi sürdürme gibi bu riskleri azaltmak için geliştirilen stratejileri ifade eder.
Yeni bir inşaat projesinin vaka analizi, 3T yönteminin pratik uygulamasını göstermektedir. Riskleri sistematik olarak belirleyerek, savunmasız hedefleri değerlendirerek ve hedeflenen azaltma stratejilerini uygulayarak, vaka 3T yönteminin nasıl gelişmiş güvenliğe, operasyonel verimliliğe ve finansal istikrara yol açabileceğini vurgulamaktadır. Bu araştırma hem akademisyenler hem de uygulayıcılar için değerli içgörüler sunarak, daha dayanıklı ve başarılı inşaat projelerinin geliştirilmesine katkıda bulunmakta ve nihayetinde risk yönetimi süreçlerini iyileştirerek inşaat sektörüne fayda sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- International Labour Organization (ILO). (2020). Safety and health at work.
- Külekçi, G., & Meral, T. (2024a). Bir inşaat şantiyesinde 3T risk analiz yöntemi kullanarak risklerin değerlendirilmesi. 4. Bilsel International World Science and Research Congress, 956-970.
- Külekçi, G., & Güvendi, A. (2023a). Gümüşhane ilindeki katı atık yönetimi ve katı atık dönüşüm tesisi. II. International Korkut Ata Scientific Researches Conference, 642-647.
- Külekçi, G., & Güvendi, A. (2023b). Waste management and recycling programs empowering environmental sustainability: The case of Gümüşhane. Atlas Journal, 9(52), 57-66.
- Külekçi, G. (2023). İş sağlığı ve güvenliğinin evrimi: Dünya ülkelerinde tarihsel süreç ve madencilikte uygulama yöntemleri. ICONTECH International Journal, 7(4), 8-15.
- Belen, M. (2018). Yönetirken Risksiz Misiniz? Optimist Yayın Grubu.
- Smith, J., & Foster, P. (2019). Risk Management in Construction. Routledge.
- Zhou, Z., Goh, Y. M., & Li, Q. (2015). Overview and analysis of safety management studies in the construction industry. Safety Science, 72, 337-350. https://doi.org/10.1016/j.ssci.2014.10.006
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İnşaat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
16 Ekim 2024
Kabul Tarihi
27 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 1
APA
Külekçi, G., & Meral, T. (2024). 3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı. Journal of Investigations on Engineering and Technology, 7(1), 1-12. https://izlik.org/JA84NN37LE
AMA
1.Külekçi G, Meral T. 3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı. JIET. 2024;7(1):1-12. https://izlik.org/JA84NN37LE
Chicago
Külekçi, Gökhan, ve Tuğba Meral. 2024. “3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı”. Journal of Investigations on Engineering and Technology 7 (1): 1-12. https://izlik.org/JA84NN37LE.
EndNote
Külekçi G, Meral T (01 Aralık 2024) 3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı. Journal of Investigations on Engineering and Technology 7 1 1–12.
IEEE
[1]G. Külekçi ve T. Meral, “3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı”, JIET, c. 7, sy 1, ss. 1–12, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84NN37LE
ISNAD
Külekçi, Gökhan - Meral, Tuğba. “3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı”. Journal of Investigations on Engineering and Technology 7/1 (01 Aralık 2024): 1-12. https://izlik.org/JA84NN37LE.
JAMA
1.Külekçi G, Meral T. 3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı. JIET. 2024;7:1–12.
MLA
Külekçi, Gökhan, ve Tuğba Meral. “3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı”. Journal of Investigations on Engineering and Technology, c. 7, sy 1, Aralık 2024, ss. 1-12, https://izlik.org/JA84NN37LE.
Vancouver
1.Gökhan Külekçi, Tuğba Meral. 3T Risk Analizi Yöntemi ile İnşaat Sahası Güvenliği ve Verimliliğinin Artırılması: Bir Vaka Çalışması Yaklaşımı. JIET [Internet]. 01 Aralık 2024;7(1):1-12. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84NN37LE