Araştırma Makalesi

Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi

Cilt: 1 Sayı: 2 25 Aralık 2019
PDF İndir
EN TR

Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi

Öz

Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin başarıya yönelik algılarını metaforlar yoluyla incelemektir. Bu araştırma betimsel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen nitel bir araştırmadır.  Çalışma grubunu 74 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılar tarafından “Başarı……gibidir. Çünkü…….” ifadesinin yer aldığı formlar doldurulmuştur. Metafor ve gerekçesi açıkça belirtilen formlar içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. 65 farklı metafor geliştirilmiştir. En çok tekrar eden metaforlar yolculuk (6) ve merdiven (4) metaforlarıdır. Metaforlar ortak özellikleri dikkate alınarak 7 kategori altında toplanmıştır. Bu kavramsal kategoriler emek olarak başarı, süreklilik olarak başarı, aşamalı olarak başarı, mutluluk kaynağı olarak başarı, mücadele olarak başarı, aydınlatıcı güç olarak başarı, sonuç olarak başarı kategorileridir. Araştırma sonucunda en çok metafor üretilen kategorinin süreklilik olarak başarı kategorisi olduğu, en az metafor üretilen kategorinin ise sonuç olarak başarı kategorisi olduğu görülmektedir. Mutluluk kaynağı olarak başarı kavramsal kategorisi ise en çok metafor üretilen ikinci kategori olmuştur. Sonuç olarak sınıf öğretmenlerinin başarı kavramını çoğunlukla süreklilik ve mutluluk kaynağı olarak algıladığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Her daim yanımızda olup araştırmamızı destekleyen hocamız Dr.Öğr.Üyesi Ebru Uzunkol' a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Alderman, M. K. (2004). Motivation for achievement: Possibilities for teaching and learning (2nd ed.). Lawrence Erlbaum Associates Publishers.
  2. Bardi, A. and Schwartz, S.H. (2003). Values and Behavior:Strength and Structure of Relations. In:Personality and Social Psychology Bulletin, 29: 1208
  3. Carbonaro, W. (2005). Tracking, students' effort, and academic achievement. Sociology of Education, 78 (1), 27-49.
  4. Carver, C. S., & Scheier, M. F. (2001). Optimism, pessimism, and self-regulation. In E. C. Chang (Ed.), Optimism and pessimism: Implications for theory, research, and practice (pp. 189-216). Washington, DC: American Psychological Association.
  5. Duckworth, A. (2016). Grit. The power of passion and perseverance. Toronto : HarperCollins.
  6. Duckworth, A. L., & Gross, J. J. (2014). Self-control and grit: Related but separable determinants of success. Current Directions in Psychological Science, 23, 319–325.
  7. Duckworth, A. L., Eichstaedt, J. C., & Ungar, L. H. (2015). The mechanics of human achievement. Social and Personality Psychology Compass, 9, 359–369.
  8. Duckworth, A. L., Peterson, C., Matthews, M. D., & Kelly, D. R. (2007). Grit: Perseverance and passion for long-term goals. Journal of Personality and Social Psychology, 9, 1087–1101.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

11 Aralık 2019

Kabul Tarihi

23 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Cebeci, N., & Yavaş, M. (2019). Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice, 1(2), 118-132. https://izlik.org/JA58BA84EP
AMA
1.Cebeci N, Yavaş M. Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi. JIETP. 2019;1(2):118-132. https://izlik.org/JA58BA84EP
Chicago
Cebeci, Nisanur, ve Müberra Yavaş. 2019. “Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi”. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice 1 (2): 118-32. https://izlik.org/JA58BA84EP.
EndNote
Cebeci N, Yavaş M (01 Aralık 2019) Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice 1 2 118–132.
IEEE
[1]N. Cebeci ve M. Yavaş, “Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi”, JIETP, c. 1, sy 2, ss. 118–132, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58BA84EP
ISNAD
Cebeci, Nisanur - Yavaş, Müberra. “Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi”. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice 1/2 (01 Aralık 2019): 118-132. https://izlik.org/JA58BA84EP.
JAMA
1.Cebeci N, Yavaş M. Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi. JIETP. 2019;1:118–132.
MLA
Cebeci, Nisanur, ve Müberra Yavaş. “Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi”. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice, c. 1, sy 2, Aralık 2019, ss. 118-32, https://izlik.org/JA58BA84EP.
Vancouver
1.Nisanur Cebeci, Müberra Yavaş. Sınıf Öğretmenlerinin Başarı Algılarının Metaforlar Yoluyla İncelenmesi. JIETP [Internet]. 01 Aralık 2019;1(2):118-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58BA84EP

 JIETP'de yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.