Araştırma Makalesi

Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi

Cilt: 2 Sayı: 2 1 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi

Öz

Bu çalışmada 6. sınıf düzeyindeki öğrencilerin, denetimli makine öğrenmesi algoritmaları kullanarak kod blokları ile makine öğrenimi uygulama sürecine yönelik öğrenci görüşleri ve kullanılan platformun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Karma yöntem modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda zayıf deneysel desenlerden tek grup öntest - sontest desen kullanılmıştır. Öğrencilerin başarı testinden aldıkları puanları analiz etmek için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise araştırmanın uygulama sürecine yönelik öğrenci görüşleri yarı yapılandırılmış görüşmeler ile alınmıştır. Veriler görüşme sorularına göre kategorize edilmiş ve alt temalar belirlenmiştir. Bulgulara bakıldığında, ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ortaokul öğrencilerinin kod blokları ile makine öğrenimi eğitimine yönelik görüşleri, olumlu ve olumsuz olmak üzere iki temada incelenmiştir. Olumlu temanın alt temalarına bakıldığında “ortamının verimli olduğunu, ortam kullanımının kolay olduğunu ve ortamın Scratch tabanlı olmasının güzel olduğunu düşünenlerin frekansı en yüksek olarak bulunmuştur. Kişi sayısı sınırlılığının olması en fazla belirtilen olumsuz görüş olmuştur. Makine öğreniminin kişisel gelişimlerine faydaları hakkında görüşleri sorulduğunda, gelişimine katkı sağladığını düşünenler çoğunluğu oluşturmaktadır, makine öğreniminin yararları, zararları hakkında görüşleri sorulduğunda, olumlu temada en fazla belirtilen görüş yararlı olduğudur. Öğrencilerin makine öğreniminin genel olarak kolaylık-zorluk durumu hakkında görüşleri alındığında büyük çoğunluğu kolay olduğu görüşündedir. Platformda kısıtlamalar mevcuttur, kısıtlamaları olmayan farklı platformlar kullanılarak Machine Learning for Kids ile karşılaştırmaları yapılabilir. Çocuklara yönelik kod blokları ile makine öğrenimi ile ilgili çalışmalar hem ulusal hem uluslararası düzeyde sınırlı olduğu için daha fazla araştırılma yapılması gereken bir çalışma alanı olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alpaydın, E. (2010). Introduction to Machine Learning Second Edition., The MIT Press, Cambridege, s.4
  2. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2018). Bilimsel araştırma yöntemleri (25. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  3. Calder, N. (2010). Using scratch: an integrated problem-solving approach to mathematical thinking. Australian Primary Mathematics Classroom, 15(4), 9-14.
  4. Chao, W. L. (2011). Machine learning tutorial. Digital Image and Signal Processing.
  5. Creswell, J. W. (2006). Understanding mixed method research, (Chapter 1). Evaluable at: https://www.sagepub.com/sites/default/files/upm-binaries/10981_Chapter_1.pdf.
  6. Creswell, J. W., Plano Clark, V. L., Gutmann, M. L., & Hanson, W. E. (2003). Advanced mixed methods research designs. In A.Tashakkori & C.Teddlie (Eds.), Handbook of mixed methods in social and behavioral research (pp. 209–240). Thousand Oaks, CA: Sage.
  7. Denner, J. (2011). What predicts middle school girls' interest in computing? International Journal of Gender in Science, Engineering, and Technology, 3(1), 53-69
  8. Gentleman, R., Huber, W., & Carey, V. J.(2008). Supervised machine learning - In Bioconductor Case Studies (pp. 121-136), Springer, New York

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2020

Kabul Tarihi

11 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ayazoğlu, Ö., Soylu, E., & Bağcı, H. (2020). Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice, 2(2), 123-144. https://doi.org/10.47157/jietp.803708
AMA
1.Ayazoğlu Ö, Soylu E, Bağcı H. Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi. JIETP. 2020;2(2):123-144. doi:10.47157/jietp.803708
Chicago
Ayazoğlu, Öznur, Esra Soylu, ve Hakkı Bağcı. 2020. “Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi”. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice 2 (2): 123-44. https://doi.org/10.47157/jietp.803708.
EndNote
Ayazoğlu Ö, Soylu E, Bağcı H (01 Aralık 2020) Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice 2 2 123–144.
IEEE
[1]Ö. Ayazoğlu, E. Soylu, ve H. Bağcı, “Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi”, JIETP, c. 2, sy 2, ss. 123–144, Ara. 2020, doi: 10.47157/jietp.803708.
ISNAD
Ayazoğlu, Öznur - Soylu, Esra - Bağcı, Hakkı. “Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi”. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice 2/2 (01 Aralık 2020): 123-144. https://doi.org/10.47157/jietp.803708.
JAMA
1.Ayazoğlu Ö, Soylu E, Bağcı H. Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi. JIETP. 2020;2:123–144.
MLA
Ayazoğlu, Öznur, vd. “Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi”. Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice, c. 2, sy 2, Aralık 2020, ss. 123-44, doi:10.47157/jietp.803708.
Vancouver
1.Öznur Ayazoğlu, Esra Soylu, Hakkı Bağcı. Kod Bloklarıyla Makine Öğrenimine Yönelik Öğrenci Görüşleri ve Kullanılan Platformun Değerlendirilmesi. JIETP. 01 Aralık 2020;2(2):123-44. doi:10.47157/jietp.803708

 JIETP'de yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.