Araştırma Makalesi

İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME

Sayı: 1 30 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Schmitt’e göre egemen istisna haline karar verendir. Bu istisna hali hukukun kendisini askıya aldığı, içeri ile dışarının belirsizleştiği bir alandır. Bu alanda herhangi bir şey üzerine kesin hüküm vermek zordur. Bu sebeple sınırlarımızı çizen anayasal gücün bu sınırları koruyacağını kestirmek mümkün değildir. Belirsiz alan, insan hayatı üzerindeki biyolojik hükümlerin verilmesini kolaylaştırmaktadır. Bu üretilen paradigma, çıplak hayattır. Kurban edilemeyen ama öldürülebilen kutsal insanın, istisna hali ile sürekli olarak ölümle karşı karşıya kalması durumudur. 2019 yılında dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vakaları Türkiye’de de olağanüstü önlemler alınmasına neden olmuştur. Ancak bu önlemler, seyahat hakkı, eğitim hakkı, istifa hakkı gibi temel insani hakları belirli bir süreliğine ortadan kaldırmış, kısıtlamış veya niteliğini değiştirmiştir. Ayrıca tedbirlere uyulmaması sonucunda ise insanların devlet yurtlarında zorla alıkoyulmaları insani hakların büyük ölçüde kısıtlandığını düşündürmektedir. İstisna hali sürekli hale getirilerek, uzay-zamandan soyutlanıp sadece uzay-mekana hapis olunduğu düşünülmektedir. Buradan, çıplak hayatın sürekli bir şekilde üretilmesi amacıyla siyasal bir paradigma olarak istisna halinin, sürekli kılınmak istenebileceği sonucuna varılmıştır. Bu makalede, çıplak hayatın sürekli bir şekilde üretilmesi amacıyla siyasal bir paradigma olarak istisna halinin, Koronavirüs salgınıyla birlikte Türkiye’de yaratılıp yaratılmadığı konusu ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agamben, Giorgio (2020). Covid-19: Gerekçesiz Bir Acil Durumun Yarattığı İstisna Hali, https://terrabayt.com/covid19/covid-19-gerekcesiz-bir-acil-durumun-yarattigi-istisna-hali/, Çev: Öznur Karakaş, (Accessed 20.01.2021).
  2. Agamben, Giorgio (2021). Çıplak hayat ve aşı, https://www.e-skop.com/skopbulten/ciplak-hayat-ve-asi/6144, Çev: Elçin Gen, (Accessed, 11.05.2021).
  3. Agamben, Giorgio (2006). İstisna Hali. Çev. Kemal Atakay. İstanbul: Otonom Yayıncılık
  4. Agamben, Giorgio. (2013). Kutsal İnsan Egemen İktidar ve Çıplak Hayat. çev. İsmail Türkmen. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  5. Benjamin, Walter (2010). Şiddetin Eleştirisi Üzerine. çev. Ece G. Çelebi. İstanbul: Metin Yayınları.
  6. Buldur, İbrahim ve Ercins, Gülay (2020). Teoloji Politik Felsefe Kıskacında Egemenlik Kavramının Schmittyen Analiz. Muhafazakar Düşünce Dergisi. İstanbul: Kadim Yayınları.
  7. Ediş, Velat (2020). Giorgio Agamben: İstisna Hali ve Egemenlik Kavramları Üzerine Bir İnceleme. (Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Foucault, Michel (2017). Deliliğin Tarihi. çev. Mehmet Ali Kılıçbay. Ankara: İmge Kitabevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uluslararası İlişkiler

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

28 Ocak 2021

Kabul Tarihi

21 Mart 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karadiken, H., İşbilir, F., & Akbaş, N. (2021). İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME. Journal of International Relations and Political Science Studies, 1, 22-37. https://izlik.org/JA55EZ64TD
AMA
1.Karadiken H, İşbilir F, Akbaş N. İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME. JIRPSS. 2021;(1):22-37. https://izlik.org/JA55EZ64TD
Chicago
Karadiken, Hakan, Fatma İşbilir, ve Neslihan Akbaş. 2021. “İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. Journal of International Relations and Political Science Studies, sy 1: 22-37. https://izlik.org/JA55EZ64TD.
EndNote
Karadiken H, İşbilir F, Akbaş N (01 Nisan 2021) İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME. Journal of International Relations and Political Science Studies 1 22–37.
IEEE
[1]H. Karadiken, F. İşbilir, ve N. Akbaş, “İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME”, JIRPSS, sy 1, ss. 22–37, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55EZ64TD
ISNAD
Karadiken, Hakan - İşbilir, Fatma - Akbaş, Neslihan. “İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. Journal of International Relations and Political Science Studies. 1 (01 Nisan 2021): 22-37. https://izlik.org/JA55EZ64TD.
JAMA
1.Karadiken H, İşbilir F, Akbaş N. İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME. JIRPSS. 2021;:22–37.
MLA
Karadiken, Hakan, vd. “İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. Journal of International Relations and Political Science Studies, sy 1, Nisan 2021, ss. 22-37, https://izlik.org/JA55EZ64TD.
Vancouver
1.Hakan Karadiken, Fatma İşbilir, Neslihan Akbaş. İSTİSNA HALİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE UYGULANAN KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME. JIRPSS [Internet]. 01 Nisan 2021;(1):22-37. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55EZ64TD