“Sohbet” Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi

Cilt: 3 Sayı: 1 1 Aralık 2012
  • Gökhan Ekim
PDF İndir
TR EN

“Sohbet” Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi

Öz

Eski Türk Toplumu’nda “toy” ve “şölen” gibi eğlenceler vasıtasıyla bir araya gelen insanların, belirli kural ve gelenekler çerçevesinde gerçekleştirmiş oldukları toplantılardan çeşitli kaynaklarda bahsedilmektedir. Doğu Türkistan’dan Makedonya’ya kadar geçmişteki özelliklerinin bir kısmının korunarak günümüzde de yaşatıldığı bu toplantılar, farklı adlarla Anadolu’da da yaşatılmaktadır. Toplantılar başlamadan önce, yöneticilerin seçileceği veya eski yöneticilerin görevlerinin teyit edileceği, topluluğa dâhil olmak isteyenlerin durumlarının görüşüleceği, yemek çeşitlerinin kararlaştırılıp, müzisyenlerle ilgili bağlantıların yapılacağı, yani toplantıların genel işleyişinin belirlenip, sınırlarının çizildiği bir “ilk toplantı” yapılır. Makalede, bu toplantıların işleyiş sitemi ve işlevleri üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Absarılıoğlu, A. (2003). Çankırı’nın Milli Kültür Değeri Yâran, Çankırı Belediyesi Kültür Yayınları, Kayıkçı Matbaası, Çankırı.
  2. Akbıyık, A. (2004). “Urfa Sıra Gecesinden, Çankırı Yâran Meclisine”, Çankırı Kültürü Bilgi Şöleni Bildirileri, Deta Matbaası, Ankara.
  3. Akbıyık, A. (2006). “Şanlıurfa Sıra Gecesi”, Elif Matbaası, Şanlıurfa.
  4. Arstanbek, K. (2004). Kırgızskiye İgrı, Razvleçeniye, İlim Yayınevi, Bişkek.
  5. Ataman, S. (1994). “Eski Safranbolu Hayatı” Genişleterek Yayına Hazırlayan: Süleyman Şenel, Baskı, Canyiğit Grafik, İstanbul.
  6. Bolu İl Yıllığı, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1968.
  7. Cenikoğlu, G.T. (1998). Akşehir’de Sıra Yarenleri, Türk Dünyası Araştırmaları Yayını, İstanbul.
  8. Cenikoğlu, G.T. (2004). Akşehir’de Yarenlik Geleneği, Çankırı Kültürü Bilgi Şöleni Bildirileri, Deta Matbaası, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Gökhan Ekim Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2012

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ekim, G. (2012). “Sohbet” Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1), 97-110. https://izlik.org/JA56ZJ68PR
AMA
1.Ekim G. “Sohbet” Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi. ÇAKÜ SBED. 2012;3(1):97-110. https://izlik.org/JA56ZJ68PR
Chicago
Ekim, Gökhan. 2012. “‘Sohbet’ Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 (1): 97-110. https://izlik.org/JA56ZJ68PR.
EndNote
Ekim G (01 Aralık 2012) “Sohbet” Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 1 97–110.
IEEE
[1]G. Ekim, “‘Sohbet’ Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi”, ÇAKÜ SBED, c. 3, sy 1, ss. 97–110, Ara. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56ZJ68PR
ISNAD
Ekim, Gökhan. “‘Sohbet’ Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3/1 (01 Aralık 2012): 97-110. https://izlik.org/JA56ZJ68PR.
JAMA
1.Ekim G. “Sohbet” Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi. ÇAKÜ SBED. 2012;3:97–110.
MLA
Ekim, Gökhan. “‘Sohbet’ Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi”. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy 1, Aralık 2012, ss. 97-110, https://izlik.org/JA56ZJ68PR.
Vancouver
1.Gökhan Ekim. “Sohbet” Toplantılarında, Topluluğun Kuruluşuna Yönelik Gerçekleştirilen İlk Toplantı ve Önemi. ÇAKÜ SBED [Internet]. 01 Aralık 2012;3(1):97-110. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56ZJ68PR