Araştırma Makalesi

Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden “Yeniçerilik Gayretkeşliği” Üzerine Bazı Düşünceler

Cilt: 8 Sayı: 1 30 Nisan 2017
PDF İndir
EN TR

Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden “Yeniçerilik Gayretkeşliği” Üzerine Bazı Düşünceler

Öz

Gaza ve cihat anlayışını benimseyen Osmanlı Devleti, fetihlerin artması ve sınırlarının genişlemesi üzerine daimî ve merkezî bir orduya ihtiyaç duymuştur. Bu ihtiyaç üzerine Osmanlı fetih politikasına uygun yeniçeri ocağı kurulmuştur. Yeniçeriler, zamanla Osmanlı’nın en önemli askerî gücü haline gelmiştir. Bir taraftan ocağın kanun ve nizamlarında meydana gelen değişiklikler bir taraftan da Devlet’in yaşadığı sosyal ve ekonomik bunalım ocağın bozulmasına neden olmuştur. Yapılan ıslahat çalışmaları da başarısız olunca II. Mahmud tarafından ocak, kaldırılmıştır. Ocağın kaldırılmasından sonra yeniçerilik gayretkeşliği ile Anadolu ve Rumeli’de olaylar çıkmış ve ülkede huzur ve güven kalmamıştır. Devlet, bu olayları önlemek için gerekli tedbirleri almaya çalışmıştır. Alınan tedbirlerden biri, olayların çıkmasına sebep olan veya olaylara katılanların nefy (sürgün) ve idam cezası ile cezalandırılmalarıdır. Bu çalışmada, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasından sonra devam eden olaylara karşı Devlet’in aldığı önlemler çerçevesinde yeniçerilik iddia edenlere verilen sürgün ve idam cezası değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdağ, Mustafa; “Yeniçeri Ocak Nizamının Bozuluşu”, Ankara Üniversitesi Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi, C. V, S. 3, 1947, s. 291-296.
  2. Aktepe, Münir; “III. Ahmed”, DİA, C. 2, 1989, s. 34-38.
  3. Baş, Yaşar; “Merkez ve Taşrada Yerleşik Yeniçeri-Halk Çekişmesi, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C. 13, S. 49, Bahar 2014, s. 324-365.
  4. Beşirli, Mehmet; “Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Tokat ve Çevresinde Güvenlik Sorunu”, Tarih İncelemeleri Dergisi, C. XVIII, S. 1, Temmuz 2003, s. 15-43.
  5. Beydilli, Kemal; “II. Mahmud”, DİA, C. 27, 2003, s. 352-357.
  6. Beydilli, Kemal; “III. Selim”, DİA, C. 36, 2009, s. 420-425.
  7. Beydilli, Kemal, “Yeniçeri”, DİA, C. 43, 2013, s. 450-462.
  8. Beyhan, Mehmet Ali; “Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılışı Üzerine Bazı Düşünceler, Vak’a-ı Hayriyye”, Osmanlı, C. VII, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 1999, s. 259-263.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2017

Gönderilme Tarihi

17 Şubat 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kavaklı Kundakçı, S. (2017). Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden “Yeniçerilik Gayretkeşliği” Üzerine Bazı Düşünceler. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(1), 20-42. https://izlik.org/JA35AH97UG
AMA
1.Kavaklı Kundakçı S. Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden “Yeniçerilik Gayretkeşliği” Üzerine Bazı Düşünceler. ÇAKÜ SBED. 2017;8(1):20-42. https://izlik.org/JA35AH97UG
Chicago
Kavaklı Kundakçı, Sibel. 2017. “Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden ‘Yeniçerilik Gayretkeşliği’ Üzerine Bazı Düşünceler”. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 (1): 20-42. https://izlik.org/JA35AH97UG.
EndNote
Kavaklı Kundakçı S (01 Nisan 2017) Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden “Yeniçerilik Gayretkeşliği” Üzerine Bazı Düşünceler. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8 1 20–42.
IEEE
[1]S. Kavaklı Kundakçı, “Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden ‘Yeniçerilik Gayretkeşliği’ Üzerine Bazı Düşünceler”, ÇAKÜ SBED, c. 8, sy 1, ss. 20–42, Nis. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35AH97UG
ISNAD
Kavaklı Kundakçı, Sibel. “Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden ‘Yeniçerilik Gayretkeşliği’ Üzerine Bazı Düşünceler”. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8/1 (01 Nisan 2017): 20-42. https://izlik.org/JA35AH97UG.
JAMA
1.Kavaklı Kundakçı S. Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden “Yeniçerilik Gayretkeşliği” Üzerine Bazı Düşünceler. ÇAKÜ SBED. 2017;8:20–42.
MLA
Kavaklı Kundakçı, Sibel. “Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden ‘Yeniçerilik Gayretkeşliği’ Üzerine Bazı Düşünceler”. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 8, sy 1, Nisan 2017, ss. 20-42, https://izlik.org/JA35AH97UG.
Vancouver
1.Sibel Kavaklı Kundakçı. Yeniçeri Ocağı’nın Kaldırılmasından Sonra Devam Eden “Yeniçerilik Gayretkeşliği” Üzerine Bazı Düşünceler. ÇAKÜ SBED [Internet]. 01 Nisan 2017;8(1):20-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35AH97UG