Salinity is one of the most important abiotic stress factors limiting growth and development in plants. Tomato (Solanum lycopersicum) is one of the most produced and consumed vegetables in the world. In this study, it was aimed to determine the effects of different salt concentration pre-treatments on tomato germination and seedling growth parameters. The experiment was carried out in Siirt University Horticulture Department Laboratory. Rio Grande and H2274 tomato cultivars were used as plant material. Five different salt concentrations (0, 1, 2, 3 and 4 M) were determined as salt pretreatment. The study was carried out using completely randomized experimental design with two factors. In experiments, there were 3 replications and 10 plant materials in each replication. At the end of the study, germination parameters such as germination percentage (%), average germination time, germination index, germination rate, and seedling height, hypocotyl diameter, root length, fresh weight and dry weight were evaluated. According to the results we obtained at the end of the study, it was determined that salt pre-application decreased the germination percentage and plant height in both cultivars. Fresh weight of the Rio Grande tomato cultivar decreased at all concentrations of salt pre-treatment compared to the control, but there were differences between the treatments in the H2274 cultivar. Root weight increased in Rio Grande cultivar with salt pre-treatment compared to control, but decreased in H2274 except 3 M salt pre-treatment. It was revealed that there were differences in germination and seedling development in the two cultivars at different salt concentration pre-treatments.
Tuzluluk bitkilerde büyüme ve gelişmeyi sınırlandıran en önemli abiyotik stres faktörlerinden biridir. Dünyada en çok üretilen ve tüketilen sebze türlerinin başında domates (Solanum lycopersicum) gelmektedir. Bu çalışmada, domates çimlenme ve fide gelişim parametreleri üzerine farklı tuz konsantrasyonu ön uygulamalarının etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, Siirt Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Bitki materyali olarak Rio Grande ve H2274 domates çeşidi kullanılmıştır. Tuz ön uygulaması olarak beş farklı tuz konsantrasyonu (0, 1, 2, 3 ve 4 M) belirlenmiştir. Çalışma iki faktörlü tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulmuştur. Denemelerde, 3 tekerrür ve her tekerrürde 10 bitki materyali bulunmaktadır. Çalışma sonunda çimlenme yüzdesi (%), ortalama çimlenme zamanı, çimlenme indeksi, çimlenme hızı gibi çimlenme parametreleri ile fide boyu, hipokotil çapı, kök uzunluğu, yaş ağırlık ve kuru ağırlık parametreleri değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda elde ettiğimiz sonuçlara göre tuz ön uygulamasının çimlenme yüzdesini ve bitki boyunu her iki çeşitte de azalttığı belirlenmiştir. Rio Grande domates çeşidinde tuz ön uygulamasının tüm konsantrasyonlarında yaş ağırlığın, kontrole kıyasla azaldığı ancak H2274 çeşidinde uygulamalar arasında farklılıkların olduğu görülmüştür. Kök ağırlığı, kontrole kıyasla tuz ön uygulamalarında Rio Grande çeşidinde artmıştır, fakat H2274 çeşidinde 3 M tuz ön uygulaması haricinde azalmıştır. İki çeşit içinde, farklı tuz konsantrasyonu ön uygulamalarında çimlenme ve fide gelişiminde farklılıkların olduğu ortaya çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2021 |
Submission Date | November 22, 2021 |
Acceptance Date | December 9, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |