This study was carried out to determine chemical composition, relative feed values (RFV), in vitro gas production (IVGP), metabolisable energy (ME), organic matter digestibility (OMD) of 21 different legume forages. Species examined, crude protein (CP) ration of legume forages was 12.75-24.96%, ADF 23.63-39.53%, NDF 36.29-68.54%, RFV 109.96-179.20, IVGP 38.81-50.89 ml, ME 8.52-10.45 MJ kg-1 DM, OMD 56.10-68.54% was in range. Vicia pannonica Crantz. and Vicia narbonensis L. stand out in terms of CP ratio (24.96%), while Vicia narbonensis L. and Medicago trancatula Gaertn. stand out in terms of ADF. In terms of NDF ratio, Trifolium resupinatum L. (36.29%), Coronilla varia L. (36.49%) and Trifolium repens L. (36.72%) stand out, respectively. In terms of RFV, Trifolium resupinatum L. (179.20) had the highest value and the lowest in Trifolium arvense L. (109.96). In terms of total gas was highest value was detected in Medicago trancatula Gaertn. (50.89 ml) and Trifolium repens L. (50.52 ml) the lowest TG was detected in Coronilla varia L. (38.81 ml), Trifolium arvense L. (40.27 ml) and Lotus corniculatus L. (40.64 ml). The highest and the lowest ME were determined by Vicia narbonensis L. (10.45 MJ kg-1 DM) and Trifolium arvense L. (8.52 MJ kg-1 DM), the highest OMD degrees were determined by Vicia narbonensis L. (68.54%), Medicago trancatula Gaertn. (68.02%) and Trifolium repens L. (67.96%) lowest OMD degrees Trifolium arvense L. (56.10%) and Coronilla varia L. (56.62%) respectively. In conclusion, it has been determined that the TG production, ME, OMD and RFV content of Trifolium repens L., Trifolium resupinatum L. and Medicago trancatula Gaertn. were significantly higher.
Bu çalışma 21 farklı baklagil yem bitkisinin kimyasal kompozisyonlarının, nispi yem değerlerinin (NYD), in-vitro gaz üretimi (IVGÜ) ile metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirim derecelerinin (OMSD) belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İncelenen türlerin ham protein (HP) oranları %12.75-24.96, ADF oranları %23.63-39.53, NDF oranları %36.29-49.16, nispi yem değerleri (NYD) 109.96-179.20, toplam gaz üretimleri (TG) 38.81-50.89 ml, metabolik enerjileri (ME) 8.52-10.45 MJ kg-1 KM, organik madde sindirim dereceleri (OMSD) %56.10-68.54 aralığında bulunmuştur. Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.) HP oranı bakımından öne çıkarken (sırasıyla %24.96 ve 24.72), ADF oranı bakımından koca fiğ (%23.63) ve fıçı yoncası (Medicago trancatula Gaertn.) (%23.64), NDF oranı bakımından sırasıyla anadolu üçgülü (Trifolium resupinatum L.) (%36.29), alaca taç otu (Coronilla varia L.) (%36.49) ve ak üçgül (Trifolium repens L.) (%36.72) öne çıkmıştır. NYD en yüksek anadolu üçgülü (179.20), en düşük tarla üçgülünde (Trifolium arvense L.) (109.96) tespit edilmiştir. TG üretimi bakımından en yüksek değerlere fıçı yoncası (50.89 ml) ve ak üçgül (50.52 ml), en düşük değerlere alaca taç otu (38.81 ml), tarla üçgülü (40.27ml) ve sarı çiçekli gazal boynuzu (Lotus corniculatus L.) (40.64 ml) sahip olmuştur. En yüksek ME değeri koca fiğde (10.45 Mj kg-1 KM), en düşük tarla üçgülünde (8.52 Mj kg-1 KM), en yüksek OMSD koca fiğ (%68.54), fıçı yoncası (%68.02) ve ak üçgülde (%67.96), en düşük tarla üçgülü (%56.10) ve alaca taç otunda (%56.62) belirlenmiştir. Sonuç olarak ak üçgül, fıçı yoncası ve Anadolu üçgülü TG, ME, OMSD ve NYD içeriği bakımından diğer baklagil yem bitkilerine göre önemli derecede üstün bulunmuştur (P<0.05).
Baklagil kaba yemler in vitro gaz üretimi kimyasal kompozisyon
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 3 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 10 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |