This study was carried out in the form of a face-to-face survey with breeders in the cattle farms in Elmadağ and Yenimahalle counties of Ankara in 2021. The aim of this study is to investigate the adequacy of existing practices related to herd management, status of barns and status calf reared in farms. In determination as sample size was the Simple Random Sampling method and determined 200 farms. In the statistical evaluation of the data was used SPSS 20.0 package program Since the data were in classification (categorical) scale, in comparisons of data was used Chi-Square independence test. According to the results obtained, the average number of cattle in the farms was 39.60±2.76 heads, the average daily milk yield of the herd was 17.35±0.371 kg day herd-1, and the calf loss rate per farm was 4.65%. The average annual calf loss per farm was 1.01±0.12 heads. It may be indicated that the calf losses are low in the farms, and it was concluded that this is due to the timely giving of colostrum to the calves and the implementation of some vital practical applications at a high rate. As a result, animal products are a mode of production in which demand is a continued state. For this reason, a sustainable production is necessary to meet the continuous demand. In regions where animal husbandry is intense, first of all, it is necessary to reveal the current situation of animal husbandry and to determine the roadmap for sustainability. it is also required to implement eradication programs in order to protect the herds from common diseases with the aim of high milk yield and one calf per year, together with sustainable breeding in the enterprises. In order to help a sustainable production of farms are needed to more scientific studies to determine the productivity, structural status, problems and grower requests of the farm.
Farm cattle animal production calf breeding structure analysis
Bu çalışmanın amacı Ankara ili Elmadağ ve Yenimahalle ilçelerinde sığırcılık işletmelerinde sürü yönetimi, barınakların durumu ve buzağı yetiştirme ile ilgili mevcut uygulamaların yeterliliğini araştırmaktır. Çalışma Ankara ili Elmadağ ve Yenimahalle ilçelerinde sığırcılık işletmelerinde 2021 yılında yetiştiricilerle yüz yüze anket çalışması şeklinde yürütülmüştür. Basit Tesadüfi Örnekleme yöntemiyle örnek büyüklüğü 200 işletme olarak belirlenmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde, SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin sınıflama (kategorik) ölçeğinde olması nedeniyle karşılaştırmalarda Ki-Kare bağımsızlık testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre işletmelerde ortalama sığır sayısı 39.60±2.76 baş, sürü ortalaması günlük süt verimi 17.35±0.371 kg gün sürü-1, işletmeler bazında buzağı kaybı %4.65 ve ortalama yıllık işletme başına buzağı kaybı 1.01±0.12 baş olarak tespit edilmiştir. İşletmelerde buzağı kayıplarının az olduğu gözlenmiş olup, bunun sebebi olarak buzağılara zamanında ağız sütü verilmesi ve hayati öneme sahip bazı pratik uygulamaların yüksek oranda yapılmasının uygun olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak, hayvansal ürünler talebin sürekli olduğu bir üretim şeklidir. Bu nedenle süreklilik gösteren talebi karşılamak için ise sürdürülebilir bir üretim gereklidir. Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde öncelikle mevcut hayvancılığın durumunun ortaya konulması ve sürdürülebilirliğin yol haritasının belirlenmesi gereklidir. İşletmelerde sürdürülebilir bir yetiştiricilikle birlikte yüksek süt verimi ve yılda bir buzağı alınması hedefi ile yaygın hastalıklardan sürüleri korumak için eradikasyon programlarının uygulanması gereklidir. İşletmelerin verimliliği, yapısal durumunu, problemler ve yetiştirici isteklerinin tespiti için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.
İşletme sığırcılık hayvansal üretim buzağı yetiştirme yapısal analiz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 21 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 2 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |