Bitkisel ilaçların sağlık alanında kullanımları oldukça önemli yere sahiptir. Biyoaktif bileşenler bakımından zengin bir tür olan karanfil bitkisinin (Syzygium aromaticum L.) antihipertansif, antiaterojenik, antiinflamatuar, antifungal, antiviral, antimikrobiyal gibi birçok özellikleri bulunmaktadır. Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae (S. cerevisiae)’de karbon tetraklorür (CCl4)’ün neden olduğu oksidatif hasara karşı karanfil bitki ekstraktının (Syzygium aromaticum L.) antiinflamatuar ve antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Bu çalışmada 4 grup oluşturulmuştur. Çalışma grupları: (i) Kontrol Grubu: Sadece maya ekilen grup; (ii) CCl4 Grubu: CCl4 (10 mM) verilen grup; (iii) Karanfil Grubu: Karanfil ekstraktı (% 10) verilen grup; (iv) Karanfil + CCl4 Grubu: Karanfil ekstraktı (% 10) + CCl4 (10 mM) verilen grup. S. cerevisiae kültürleri 1, 3, 5 ve 24 saat boyunca 30 °C'de geliştirildi. Antioksidan aktiviteleri glutatyon (GSH) analizi ile gerçekleştirilirken lipit peroksidasyonu ise malondialdehit (MDA) analizi ile spektrofotometrede ölçümleri gerçekleştirilmiştir. S. cerevisiae kültürlerinin 1, 3, 5 ve 24 saat dilimlerindeki hücre gelişimleri spektrofotometre ile ölçülmüştür. Total protein yoğunlukları SDS-PAGE elektroforezi ve Bradford yöntemi ile belirlendi. Sonuçlara göre; CCl4 grubu ile kıyaslandığında GSH seviyeleri (24 saat), hücre gelişimi (1, 3, 5 ve 24 saat) ve total protein sentezi karanfil gruplarında artarken, MDA seviyeleri (24 saat) ise azalış göstermiştir. Karanfil bitkisinin güçlü biyoaktif kimyasal bileşenleri sayesinde S. cerevisiae kültüründe CCl4 kaynaklı oksidatif stresi azaltarak hücre büyümesini ve total protein sentezini teşvik edici etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Karanfil ekstraktı oksidatif stresle ilişkili hastalıkların tedavisinde bir potansiyel taşıyabilir ancak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
The use of herbal medicines in the field of health has a very important place. Clove plant (Syzygium aromaticum L.), a species rich in bioactive components, has many properties such as antihypertensive, antiatherogenic, antiinflammatory, antifungal, antiviral, antimicrobial. In this study, the antiinflammatory and antioxidant activities of clove plant extract (Syzygium aromaticum L.) against oxidative damage caused by carbon tetrachloride (CCl4) in Saccharomyces cerevisiae (S. cerevisiae) were investigated. In this study, 4 groups were formed. Study groups: (i) Control Group: Yeast-only group; (ii) CCl4 Group: CCl4 (10 mM) given group; (iii) Clove Group: The group given clove extract (10%); (iv) Clove + CCl4 Group: Clove extract (10%) + CCl4 (10 mM) administered group. S. cerevisiae cultures were grown at 30 °C for 1, 3, 5 and 24 hours. Antioxidant activities were performed with glutathione (GSH) analysis, while lipid peroxidation was measured with malondialdehyde (MDA) analysis in spectrophotometer. Cell growth of S. cerevisiae cultures at 1, 3, 5 and 24 hours was measured by spectrophotometer. Total protein concentrations were determined by SDS-PAGE electrophoresis and Bradford method. According to the results obtained; Compared to the CCl4 group, GSH levels (24 hours), cell growth (1, 3, 5 and 24 hours) and total protein synthesis increased in the clove groups, while MDA levels (24 hours) decreased. Thanks to its strong bioactive chemical components, the clove plant has been determined to have a stimulating effect on cell growth and total protein synthesis by reducing CCl4-induced oxidative stress in S. cerevisiae culture. Clove extract may have potential in the treatment of oxidative stress-related diseases, but further studies are needed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Biyoloji / Biology |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2022 |
Submission Date | January 13, 2022 |
Acceptance Date | April 19, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |