For many years, the habit of eating mainly sugar, salt, unsaturated fats and processed ready-to-eat foods has gradually increased, which has increased the rate of chronic diseases. A wide variety of health problems that have arisen as a result of this have led people to seek healthier nutrition. This has increased the importance of edible fruits, vegetables, spices, nuts, seeds and flowers rich in phenolic components, which are secondary metabolites of carbohydrates, proteins and fats, which are essential nutritional components. In this review, it was tried to reveal the health benefits of polyphenols associated with macro components due to the biochemical effects of polyphenol compounds such as flavonoids, phenolic acids, stilbenes and lignans.
Uzun yıllardır ağırlıklı olarak şeker, tuz, doymamış yağlar ve işlenmiş hazır gıdalarla beslenme alışkanlığı giderek artmış bu da beraberinde kronik hastalıklara yakalanma oranını arttırmıştır. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan çok çeşitli sağlık sorunlar insanları, daha sağlıklı beslenme arayışlarına götürmüştür. Bu da temel besin bileşenleri olan karbonhidratlar, proteinler ve yağların sekonder metabolitleri olan fenolik bileşenlerce zengin yenilebilir meyvelerin, sebzelerin, baharatlarin, yemişlerin, tohumların ve çiçeklerin önemini artmıştır. Bu derlemede makro bileşenlerle ilişkili polifenollerin polifenol bileşikler olan flavonoidler, fenolik asitler, stilbenler ve lignanların biyokimyasal etkilerine bağlı olarak sağlık üzerine faydaları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Hücresi ve Moleküler Biyoloji |
Bölüm | Biyoloji / Biology |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |