Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Current Situation and Potential of Fruit Growing in the Black Sea Region

Yıl 2018, , 11 - 20, 30.12.2018
https://doi.org/10.21597/jist.401769

Öz

The Black Sea Region is fourth in terms of total agriculture production areas and it follows the

Aegean Region as second in terms of fruit production areas in Turkey. The county has nearly 20 million tons of

total fruit production. The Black Sea Region has 2.138.700 tons of total fruit production which corresponds to 10.7

percent of total production in area with 6.811.396 da. Fruit production in the region is mainly performed in home

gardens, fruit gardens and in commercial orchards. All of the Turkey’s tea production (100.0%) and the biggest

portion of hazelnut production (66.4%) are supported in the Black Sea Region. Besides these products, other

fruits with higher production amount are cornelian cherry, kiwi, medlar, chestnut, walnut, mulberry, jujube, pear,

persimmon and cherry. In the region, the highest decreases in production amount and production are in cornelian

cherry (-81.8%) and apricot (-46.6%), while the highest increases are in walnut (63.6%) and persimmon (29.98%)

during 2010-2016. The largest fruit production areas are in provinces of Ordu (31.6%) and Giresun (16.6%), the

highest production quantities are in Rize (40.8%) and Trabzon (16.5%) provinces. Nut fruits have higher production

amount and areas after tea production in the Black Sea Region. In this study, current situation and potential of fruit

growing in the Black Sea Region were evaluated in detailed. According the data evaluated in the study, the Black

Sea Region has an important potential in Turkey’s fruit growing.

Kaynakça

  • Ağaoğlu YS, Çelik H, Çelik M, Fidan Y, Gülşen Y, Günay A, Halloran N, Köksal Aİ, Yanmaz R, 2015. Genel Bahçe Bitkileri (Güncelleştirilmiş 7. Baskı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Yayın No: 1630. Ankara, 369 s.
  • Akbulut M, Karataş A, Yazıcı K, Bakoğlu N, Büyükdinç DT, Göksu B, 2015. Karadeniz Bölgesi’nde Bahçe Bitkilerinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 8 (2): 33-37.
  • Anonim 2017. Karadeniz Bölgesi. http://www.cografya.gen.tr/egitim/bolgeler/karadeniz.htm. (Erişim tarihi: 10.10.2017)
  • FAOSTAT 2017. Statistical Yearbook of the Food and Agricultural Organization. www.fao.org/docrep/018/i3107e/i3107e03.pdf (Erişim tarihi: 15.02.2018)
  • Öztürk A, Karabulut B, 2017. Karadeniz Bölgesi’nde Organik Bitkisel Üretim. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(13): 1705-1713.
  • TÜİK 2017. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim Tarihi: 15.02.2018)

Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli

Yıl 2018, , 11 - 20, 30.12.2018
https://doi.org/10.21597/jist.401769

Öz

Türkiye’de toplam tarım alanı bakımından 4. sırada yer alan Karadeniz Bölgesi meyve üretim alanları
bakımından Ege Bölgesi’nden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Karadeniz Bölgesi, 6.811.396 da’lık meyve
üretim alanında (%20.8) yaklaşık 20 milyon ton olan Türkiye toplam meyve üretiminin %10.7’sini (2.138.700 ton)
karşılamaktadır. Bölgede meyve üretimi yaygın olarak ev bahçeleri, karışık meyve bahçeleri ve kapama bahçeler
şeklinde yapılmaktadır. Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4)
Karadeniz Bölgesi’nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut,
hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir. Bölgede 2010-
2016 yıllarında üretim alanı ve miktarı en fazla azalan meyve türleri kızılcık (%-81.8) ve kayısı (%-46.6) olurken
en fazla artış ceviz (%63.6) ve Trabzon hurması’nda (%29.98) olmuştur. En fazla meyve üretim alanı Ordu (%31.6)
ve Giresun (%16.6) illerinde, en fazla üretim ise Rize (%40.8) ve Trabzon (%16.5) illerinde gerçekleşmiştir.
Karadeniz Bölgesi’nde çay’dan sonra sert kabuklu meyveler hem üretim alanı hem de üretim miktarı bakımından
en yüksek paya sahiptir. Karadeniz Bölgesi’nin meyve üretimindeki mevcut durumu ve potansiyelinin detaylı
olarak ele alındığı bu çalışmada incelenen veriler ışığında Karadeniz Bölgesi’nin ülkemiz meyve yetiştiriciliğinde
önemli bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir.

Kaynakça

  • Ağaoğlu YS, Çelik H, Çelik M, Fidan Y, Gülşen Y, Günay A, Halloran N, Köksal Aİ, Yanmaz R, 2015. Genel Bahçe Bitkileri (Güncelleştirilmiş 7. Baskı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, Yayın No: 1630. Ankara, 369 s.
  • Akbulut M, Karataş A, Yazıcı K, Bakoğlu N, Büyükdinç DT, Göksu B, 2015. Karadeniz Bölgesi’nde Bahçe Bitkilerinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 8 (2): 33-37.
  • Anonim 2017. Karadeniz Bölgesi. http://www.cografya.gen.tr/egitim/bolgeler/karadeniz.htm. (Erişim tarihi: 10.10.2017)
  • FAOSTAT 2017. Statistical Yearbook of the Food and Agricultural Organization. www.fao.org/docrep/018/i3107e/i3107e03.pdf (Erişim tarihi: 15.02.2018)
  • Öztürk A, Karabulut B, 2017. Karadeniz Bölgesi’nde Organik Bitkisel Üretim. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(13): 1705-1713.
  • TÜİK 2017. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim Tarihi: 15.02.2018)
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Bahçe Bitkileri / Horticulture
Yazarlar

Ahmet Öztürk 0000-0002-8800-1248

Sevgi Serttaş 0000-0002-5557-308X

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 5 Mart 2018
Kabul Tarihi 30 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Öztürk, A., & Serttaş, S. (2018). Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(4), 11-20. https://doi.org/10.21597/jist.401769
AMA Öztürk A, Serttaş S. Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Aralık 2018;8(4):11-20. doi:10.21597/jist.401769
Chicago Öztürk, Ahmet, ve Sevgi Serttaş. “Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu Ve Potansiyeli”. Journal of the Institute of Science and Technology 8, sy. 4 (Aralık 2018): 11-20. https://doi.org/10.21597/jist.401769.
EndNote Öztürk A, Serttaş S (01 Aralık 2018) Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Journal of the Institute of Science and Technology 8 4 11–20.
IEEE A. Öztürk ve S. Serttaş, “Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 8, sy. 4, ss. 11–20, 2018, doi: 10.21597/jist.401769.
ISNAD Öztürk, Ahmet - Serttaş, Sevgi. “Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu Ve Potansiyeli”. Journal of the Institute of Science and Technology 8/4 (Aralık 2018), 11-20. https://doi.org/10.21597/jist.401769.
JAMA Öztürk A, Serttaş S. Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8:11–20.
MLA Öztürk, Ahmet ve Sevgi Serttaş. “Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu Ve Potansiyeli”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 8, sy. 4, 2018, ss. 11-20, doi:10.21597/jist.401769.
Vancouver Öztürk A, Serttaş S. Karadeniz Bölgesi Meyveciliğinin Mevcut Durumu ve Potansiyeli. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8(4):11-20.