Su kıtlığı koşulları, tarımsal alanların kullanılabilirliğini azaltmakta ve tarımsal ürünlerde verim kayıplarına
neden olmaktadır. Bu araştırmanın amacı, tüm dünyada tarımsal üretim için önemli bir problem olan su kıtlığının
buğday (Triticum aestivum L.) ve mısır (Zea mays L.) bitkileri üzerindeki etkisini fotosentetik açıdan incelemektir.
Buğday ve mısır bitkileri fotosentezi iki farklı metabolik yolla gerçekleştirdiğinden, su kıtlığında C3 ve C4
bitkilerinin fizyolojik ve metabolik davranışları arasındaki farklar gerçek su içeriği, lipid peroksidasyonu, klorofil
a fluoresansı, fotosentetik pigment içeriği, RuBisCo aktivitesi ve toplam çözünür şeker içeriği parametrelerince
ortaya konulmaktadır. Bu amaçla C3 bitkisi olan buğday ve C4 bitkisi olan mısır bitkilerine ait iki çeşit (Gelibolu
ve Ada-9516, sırasıyla) 8 gün boyunca kontrollü iklim kabininde 25°C’de, % 40-50 nemde, 16 saat ışık/ 8 saat
karanlık fotoperiyodunda, 250 µmol m-2s-1 ışık yoğunluğunda ½ kuvvet Hoagland çözeltisi kullanılarak perlit
ortamında büyütülmüşlerdir. Ardından stres grupları 7 gün boyunca -0.6 MPa PEG 6000 çözeltisi ile sulanmış ve
su kıtlığı koşulları oluşturulmuştur. Su kıtlığı incelenen tüm parametrelerce tahılları olumsuz yönde etkilemiştir.
Tüm çeşitlerin su içerikleri azalmış, zar hasarları artmış, fotosentetik aktiviteler azalmıştır. Bununla beraber,
toplam çözünür şeker oranındaki artış su kıtlığına karşı koruyucu bir mekanizma olarak değerlendirilmiştir. Bu
araştırma sonucunda mısırın buğday bitkisine göre tüm parametrelerce su kıtlığı koşullarına daha dayanıklı olduğu
belirlenmiştir.
The water deficit conditions reduces the usability of agricultural lands and induces loss of production
of agricultural products. The aim of this study was to investigate the effect of water deficit which is an important
problem for the agricultural productivity on wheat (Triticum aestivum L.) and maize (Zea mays L.) plants by
photosynthetically. Though wheat and maize plants carry out photosynthesis through two different metabolic
pathways, the differences between the physiological and metabolic behaviors of C3 and C4 plants at water deficit
conditions was presented by the parameters of actual water content, lipid peroxidation, chlorophyll a fluorescence,
photosynthetic pigment content, RuBisCo activity and total soluble sugar content. According to this purpose,
wheat cultivar as C3 plant and maize cultivar as C4 plant (Gelibolu and Ada-9516, respectively) were grown in
controlled growth chamber at 25°C, 40-50% humidity, 16 h photoperiod and 250 µmol m-2s-1 light intensity with
½ strain Hoagland solution in perlite medium for 8 days. Then, the stress groups exposed to -0.6 MPa PEG 6000
solution to occur water deficit condition. Stress conditions adversely effected all investigated parameters of cereals.
Actual water content and photosynthetic activities were decreased, membrane injury was increased of all cultivars.
However, increased total soluble sugar ratio evaluated as defence mechanism to water deficit. In the conclusion of
this study, maize is more tolerant to water deficit conditions with all parameter than wheat.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Biyoloji / Biology |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 6 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 25 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |