Bu çalışma keçiboynuzu kırığının çayır silajının in vitro ve in situ parçalana birliğine olan etkisini belirlemek
için yapılmıştır. Çayır otu, keçiboynuzu kırığı ( 0, 1.5, 3.0, 4.5 ve 6.0 % yaş olarak) ile 3 lt’lik plastik bidonlarda
altmış gün silolanmıştır. Çayır otunun yemlik keçiboynuzunu kırığı ile silolanması oluşan silajların in vitro ve in situ
parçalanmasını önemli derecede etkilemiştir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında Yemlik keçiboynuzu kırığının
ilavesi çayır silajlarının in vitro gaz üretim hızına (c) ve kolay fermente olan kısımdan elde edilen gaz üretimine (a)
etkisi çok önemli olmasına rağmen, yavaş fermente olabilen kısımdan elde edilen gaz üretimini (b) etkilememiştir.
Çayır otunun keçiboynuzu kırığı ile silolanması hızlı ve yavaş parçalanan kuru madde miktarını azaltmıştır. Diğer
taraftan katkı maddesinin artmasıyla birlikte rumende proteinlerin parçalanmasının azaldığı görülmüştür. Sonuç
olarak keçiboynuzu kırığı çayır otu silajında rumende proteinlerin aşırı parçalanmasını önlemek için silaj katkı
maddesi olarak kullanılabilir.
Çayır silajı Keçiboynuzu in vitro parçalanma in situ parçalanma
The aim of the current project was carried out to determine the effect of locust bean fracture on vitro
and situ degradation of grass silage. Grass was ensiled with locust bean fracture (0, 1.5, 3.0, 4.5 and 6.0 on fresh
basis) in plastic silos for 60 days. Ensiling of grass with locust bean fracture significantly affected the in vitro and
situ degradation. Ensiling of grass with locust bean fracture significantly affected the gas production rate (c) and
gas production (a) from quickly soluble fraction of grass silages when compared with control group whereas it has
no effect on the gas production (b) from slowly fermentable fraction of grass silages. Ensiling of grass with locust
bean fracture significantly increased quickly soluble fraction (a) of dry matter and slowly degradable fraction of
dry matter (b) of grass silages. On the other hand the crude protein degradation of grass silages decreased with
increasing level of locust bean fraction. As a conclusion, locust bean fracture can be used as a silage additive to
prevent the extensive degradation of crude protein grass silage.
Grass silage Locust bean in vitro degradation in situ degradation in situ degradation
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Zootekni / Animal Science |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 5 Nisan 2018 |
Kabul Tarihi | 30 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |