Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on Fruit Species’ Production Grown on Hakkari Province

Yıl 2018, , 23 - 27, 30.06.2018
https://doi.org/10.21597/jist.427839

Öz

Hakkari is one of provinces in Turkey’s East Anatolia Region. In this province, a number

of fruit species can be grown, and pear, walnut, apple, plum and apricot’s production is more prominent.

According to 2016 statistics, total fruit production was 19.555 tons in Hakkari. Considering the same

year total fruit production of Hakkari districts, Center, Yüksekova and Şemdinli rank first, second and

third with 7.883, 6504.2 and 4.953 tons of fruit productions respectively as Çukurca is the last with a

production of 1.242 tons. Again, regarding the fruit production by species, 7.093 tons of apple, 6.979

tons of walnut, 1.949 tons of plum and 1.482 tons of pear were produced in Hakkari in the same year. In

this study, through presenting the existing status of the fruit production potential of the Hakkari province,

we aimed to increase the awareness and set light to decision makers in future plans for making use of the

existing fruit potential of our country.

Kaynakça

  • ÇŞB, 2013. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB). Hakkari Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hakkari İl Çevre Durum Raporu. 113 p. Hakkari.
  • Dizdaroğlu T, 1985. Economic evaluation of peach, apricot and plum cultivation in İzmir’s Menemen Village. (PhD Thesis). Ege University Science Institute, İzmir.
  • Gercekcioglu R, Bilgener S, Soylu A, 2014. General Orcharding (Principles of Fruit Growing). NOBEL Academic Publishing, Improved 4th Edition, Istanbul, 498 p. (n Turkish).
  • HIBÖ, 2017. Hakkari İklim ve Bitki Örtüsü (HİBÖ). http: //www. cografya.gen.tr /tr/hakkari /iklim.html (Accessed: 01.11.2017).
  • HM, 2017a. Hakkari Map (HM). https://www. google.com.tr/ search?q=Hakkari+Map&safe= active&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwic4qru2rnXAhWJY1AKHf17BEoQsAQILQ&biw=1366&bih=637#imgrc=AJl5aTs5ozzg9M: (Accessed: 01.11.2017).
  • HM, 2017b. Hakkari Map (HM). https://www. google.com.tr/search?q= Hakkari+ Map&safe =active&tbm =isch& tbo=u&s ource=univ &sa=X&ved=0 ahUKEwic4qru 2rnXAhWJY1AK Hf17BEoQsAQILQ&biw=1366&bih=637#imgrc=lG1h8_yqoYqpvM: (Accessed: 01.11.2017).
  • Şimşek M, 2017. Ageneral overview of pomegranate (Punica granatum L.) production potential, effects to health, problems and solution proposals of Turkey. Middle East Journal of Science(MEJS), 3 (1): 51-58.
  • Şimşek M, Gülsoy E, 2017. A Research on Pomegranate (Punica granatum L.) Productıon Potentıal of Southeastern Anatolıa Regıon. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 7(2): 131-141. (in Turkish).
  • Simsek M, Kara, A., 2016. Diyarbakir fruit growing potential an overview. International Diyarbakir Semposium 2-5 October 2016, Diyarbakır-Turkey (in press).
  • Şimşek M, Kızmaz V, 2017. Determination of chemical and Mineral compositions of promising almond (Prunus amygdalus L.) genotypes from Beyazsu (Mardin) region. International Journal of Agriculture and Wildlife Science, 3 (1). 6-11.
  • TSI, 2016. Turkish Statistical Institute (TUIK). www.tuik.gov.tr (Accessed: 01/09/2017) (in Turkish).

Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma

Yıl 2018, , 23 - 27, 30.06.2018
https://doi.org/10.21597/jist.427839

Öz

Hakkari, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerinden biridir. Bu ilde, bir çok meyve
türü yetiştirilebilir ve armut, ceviz, elma, erik ve kayısı’nın üretimi daha fazla göze çarpmaktadır. 2016
istatistiklerine göre Hakkari’de toplam meyve üretimi 19.555 ton olarak gerçekleşmiştir. Aynı yılda
Hakkari ilçelerinin toplam meyve üretimleri göz önüne alındığında, Merkez, Yüksekova ve Şemdinli
sırasıyla 7.883, 6504.2 ve 4.953 ton meyve üretimi ile birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer alırken
Çukurca 1.242 ton ile son sırada yer almaktadır. Yine aynı yıl Hakkari’de meyve türleri gözönünde
bulundurulduğunda 7.093 ton elma, 6.979 ton ceviz, 1.949 ton erik ve 1.482 ton armut üretilmiştir. Bu
çalışmada, Hakkari ilinin meyve üretim potansiyelinin mevcut durumunu ortaya koyarak, ülkemizin
mevcut meyve potansiyelinden faydalanmak için gelecek planlarda karar vericilerin bilinç düzeyini
arttırmayı ve ışık tutmayı amaçladık.

Kaynakça

  • ÇŞB, 2013. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB). Hakkari Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Hakkari İl Çevre Durum Raporu. 113 p. Hakkari.
  • Dizdaroğlu T, 1985. Economic evaluation of peach, apricot and plum cultivation in İzmir’s Menemen Village. (PhD Thesis). Ege University Science Institute, İzmir.
  • Gercekcioglu R, Bilgener S, Soylu A, 2014. General Orcharding (Principles of Fruit Growing). NOBEL Academic Publishing, Improved 4th Edition, Istanbul, 498 p. (n Turkish).
  • HIBÖ, 2017. Hakkari İklim ve Bitki Örtüsü (HİBÖ). http: //www. cografya.gen.tr /tr/hakkari /iklim.html (Accessed: 01.11.2017).
  • HM, 2017a. Hakkari Map (HM). https://www. google.com.tr/ search?q=Hakkari+Map&safe= active&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwic4qru2rnXAhWJY1AKHf17BEoQsAQILQ&biw=1366&bih=637#imgrc=AJl5aTs5ozzg9M: (Accessed: 01.11.2017).
  • HM, 2017b. Hakkari Map (HM). https://www. google.com.tr/search?q= Hakkari+ Map&safe =active&tbm =isch& tbo=u&s ource=univ &sa=X&ved=0 ahUKEwic4qru 2rnXAhWJY1AK Hf17BEoQsAQILQ&biw=1366&bih=637#imgrc=lG1h8_yqoYqpvM: (Accessed: 01.11.2017).
  • Şimşek M, 2017. Ageneral overview of pomegranate (Punica granatum L.) production potential, effects to health, problems and solution proposals of Turkey. Middle East Journal of Science(MEJS), 3 (1): 51-58.
  • Şimşek M, Gülsoy E, 2017. A Research on Pomegranate (Punica granatum L.) Productıon Potentıal of Southeastern Anatolıa Regıon. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 7(2): 131-141. (in Turkish).
  • Simsek M, Kara, A., 2016. Diyarbakir fruit growing potential an overview. International Diyarbakir Semposium 2-5 October 2016, Diyarbakır-Turkey (in press).
  • Şimşek M, Kızmaz V, 2017. Determination of chemical and Mineral compositions of promising almond (Prunus amygdalus L.) genotypes from Beyazsu (Mardin) region. International Journal of Agriculture and Wildlife Science, 3 (1). 6-11.
  • TSI, 2016. Turkish Statistical Institute (TUIK). www.tuik.gov.tr (Accessed: 01/09/2017) (in Turkish).
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Bahçe Bitkileri / Horticulture
Yazarlar

Mikdat Şimşek 0000-0002-6108-088X

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 16 Kasım 2017
Kabul Tarihi 14 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Şimşek, M. (2018). Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(2), 23-27. https://doi.org/10.21597/jist.427839
AMA Şimşek M. Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Haziran 2018;8(2):23-27. doi:10.21597/jist.427839
Chicago Şimşek, Mikdat. “Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology 8, sy. 2 (Haziran 2018): 23-27. https://doi.org/10.21597/jist.427839.
EndNote Şimşek M (01 Haziran 2018) Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma. Journal of the Institute of Science and Technology 8 2 23–27.
IEEE M. Şimşek, “Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 8, sy. 2, ss. 23–27, 2018, doi: 10.21597/jist.427839.
ISNAD Şimşek, Mikdat. “Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology 8/2 (Haziran 2018), 23-27. https://doi.org/10.21597/jist.427839.
JAMA Şimşek M. Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8:23–27.
MLA Şimşek, Mikdat. “Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 8, sy. 2, 2018, ss. 23-27, doi:10.21597/jist.427839.
Vancouver Şimşek M. Hakkari İlinde Yetiştirilen Meyve Türlerinin Üretimi Konusunda Bir Araştırma. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8(2):23-7.