Four ethyl methanesulphonate (EMS) doses (control, 1.0, 1.5 ve 2.0 %) were exposed to kernels
of Palancı-I sunflower variety and this kernels were cultured on MS medium added different 4 NaCl doses (0.0,
1.25, 2.5 ve 5.0 g/L) in in vitro for 4 weeks. In this study, plantlet height (cm), plantlet fresh weight (g), root length
(cm), leaf number (number), leaf width and length (mm), node number (number), total chlorophyll content (µg/g)
and proline content (Mmol/g FW) were investigated. Except for node number and leaf number the effects of
EMS applications and salinity levels significantlly affected to all characteristics. Generally, according to increasing
NaCl concentrations, other characters decreased except proline content. The higher EMS doses caused significantly
declines in investigated characters except total chlorophyll content but weren’t affect proline content. It was
concluded that EMS treatments decreased negative effects of increasing NaCl doses.
Sunflower in vitro ethyl methanesulphonate salinity conditions
Bu çalışmada, Palancı-I ayçiçeği çeşidi tohumlarına ait çekirdek içlerine dört farklı dozda (kontrol, %
1.0, 1.5 ve 2.0) etil metansülfonat (EMS) uygulanmış ve çekirdek içleri farklı NaCl dozu (0.0, 1.25, 2.5 ve 5.0
g/L) içeren besi ortamlarında 4 hafta süreyle in vitro koşullarda kültüre alınmıştır. Elde edilen bitkiciklerin boyu
(cm), yaş ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), yaprak sayısı (adet), yaprak eni ve boyu (mm), boğum sayısı (adet),
toplam klorofil içeriği (µg/g) ve prolin içeriği (Mmol/g YA) incelenmiştir. Boğum sayısı ve yaprak sayısı hariç
incelenen tüm özelliklerde artan tuz dozları ve EMS uygulamalarının etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
Genel olarak, artan NaCl konsantrasyonlarına bağlı olarak prolin içeriği hariç, diğer incelenen özelliklerde azalma
gözlenmiştir. Yine uygulanan yüksek EMS dozları toplam klorofil içeriği hariç incelenen diğer özelliklerde önemli
seviyede düşüşlere sebep olmuş ancak prolin içeriğini etkilememiştir. Sonuç olarak, EMS uygulamaları artan NaCl
dozlarının olumsuz etkilerini azaltmıştır.
Ayçiçeği in vitro etil metansülfonat tuzlu koşullar tuzlu koşullar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 8 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 7 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |