Refrakter Yalıtım Malzemesi Üretiminin Deneysel Olarak Araştırılması
Öz
Silis dumanı yüksek sıcaklık ürünü seramik bir malzemedir. Endüstriyel bir atık olan silis dumanına bu özelliği refrakter yapısı kazandırmaktadır. Endüstriyel atıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küçümsenmeyecek miktarlarda çevresel problemlere sebep olmaktadır. Bu atıkların değerlendirilmesi çevre problemlerinin çözümüne ve ekonomik girdilere katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, endüstriyel refrakter atık bir malzeme olan silis dumanı termal yalıtım malzemesi üretiminde kullanılmıştır. Üretilen yalıtım tuğlasında, silis dumanı, sönmüş kireç ve su kullanılmıştır. Tuğla macunu, silis dumanı atıkları, su ve kireç farklı ağırlık oranlarında karıştırılmak suretiyle kullanılmıştır. Üretilen ısı yalıtım malzemesinin özelliklerini değerlendirmek için, elde edilen tuğlanın fiziksel, mekanik ve mikro yapı özellikleri test edilmiştir. Bağlayıcılık oranına göre 1.2 oranında silis dumanı katılan tuğla düşük yoğunluk ve yüksek mekanik mukavemet bakımından iyi özellikler göstermiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abo-El-Enein SA, Abou-Gamra ZM, El-Hosiny EL, El-Gamal SMA, 1996 Characteristics of Lime-Silica Fume Mixa Tram. Journal of Thermal Analysis, 46: 275-284.
- Al-Homoud Mohammad, S. 2005 Performance Characteristics and Practical Applications of Common Building Thermal Insulation Materials. Building and Environment, 40, 353-366.
- Al-Zaidi AKA, Demirel B, Atis CD, 2019. Effect of Different Storage Methods on Thermal And Mechanical Properties of Mortar Containing Aerogel, Fly Ash and Nano-Silica, Construction and Building Materials, 199:501-507.
- Anonim, 2010a. Beton-Sertleşmiş Beton Deneyleri-Bölüm 3: Deney Numunelerinde Basınç Dayanımının Tayini, TS EN 12390-3, Ankara.
- Anonim, 2010b. Beton-Sertleşmiş beton deneyleri - Bölüm 5: Deney Numunelerinde Eğilme Dayanımının Tayini, TS EN 12390-5, Ankara.
- Anonim, 2012. Beton Deneyleri - Bölüm 4: Ultrasonik Atımlı Dalga Hızının Tayini, TS EN 12504-4, Ankara.
- Anonim, 2013. Agregaların mekanik ve fiziksel özellikleri için deneyler - Bölüm 6: Tane yoğunluğunun ve su emme oranının tayini, TS EN 1097-6, Ankara.
- Anonymous, 1987. Silica Fume in Concrete. AC Committe 226, ACI Material Journal, 84: 158-166.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Bekir Güney
*
0000-0001-9764-9313
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
19 Ekim 2018
Kabul Tarihi
24 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 2