Çalışmada, farklı dozlardaki 1-Metilsiklopropen (1-MCP) uygulamalarının Granny Smith elma çeşidinin soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince kalite değişimleri üzerine etkilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla ticari derim döneminde toplanan elmalar, 3 farklı dozda 1-MCP (325 ppb, 475 ppb ve 625 ppb) uygulamasına tabi tutulmuştur. Bu dozların etkisini net olarak ortaya koymak için keşfinden bu yana ticari olarak kullanılan ve referans uygulama (RU) olarak adlandırılan 1-MCP (SmartfreshTM) dozu ile kontrol uygulaması denemeye dahil edilmiştir. Uygulamalardan sonra elmalar plastik kasalarda normal atmosferde 0 ± 0.5℃ ve % 90 ± 5 oransal nem koşullarında 6 ay depolanmıştır. Raf ömrü çalışmaları için elmalar soğukta muhafazadan sonra 7 gün 20°C’de % 60 ± 5 oransal nem koşullarında bekletilmiştir. RU ve D3 uygulamaları ağırlık kaybının azaltılması, asitlik kaybının sınırlandırılması ve meyve eti sertliğinin korunmasında benzer sonuçlar vermiştir. Etilen üretiminin azaltılması ve solunum hızının baskılanmasında en etkili uygulamalar RU ve D3 uygulamaları olmuştur. Çalışmada tüm 1-MCP uygulamaları kontrole göre kalite kaybını sınırlandırmıştır. Tüm kalite parametreleri dikkate alındığında aynı dozu içeren D3 ve RU oldukça benzer sonuçlar ortaya çıkarmıştır. En iyi sonuçlar RU ve D3 uygulamalarından elde edilmiş ve bu uygulamalara tabi tutulan elmalar 6 ay+7 gün kaliteli olarak muhafaza edilmiştir. Diğer dozların uygulandığı meyveler 5 ay+7 ve kontrol uygulaması ise 4 ay+7 gün depolanabilmiştir.
The aim of this study was to determine the effects of different 1-Methylcyclopropene (1-MCP) doses on the quality changes of apple cv. Granny Smith during cold storage and shelf life. Apples, harvested at commercial harvest stage, were treated with three different 1-MCP doses (325 ppb, 475 ppb and 625 ppb). Reference dose (RD) of 1-MCP (SmartfreshTM), used commercially since its discovery, and control treatments were also used in trials. After treatments, apples were packaged in plastic boxes and stored at 0 ± 0.5℃ and 90 ± 5 % relative humidity (RH) for 6 months in normal atmosphere conditions. After cold storage, apples were kept at 20°C and 60 ± 5 % RH during 7 days for shelf life studies. Similar results were obtained from D3 and RD treatments in terms of reducing weight loss, limiting acidity loss and maintaining flesh firmness. D3 and RD treatments were the most effective treatments for suppressing ethylene production and respiration rate of apples. All 1-MCP treatments retarded quality losses of apples compared to control group in both conditions. Reference dose and D3 gave similar and the best results according to all quality parameters. Apples treated with reference dose and D3 could be stored 6 months plus 7 days. Lower dose treated apples and control group could be stored 5 months +7 and 4 months +7 days, respectively.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Bahçe Bitkileri / Horticulture |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2020 |
Kabul Tarihi | 1 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |